新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 401043|回復: 6108

[其他] 號角眾樂同好會

火.. [複製鏈接]
未有閒心玩,
希望兔年能夠的起心肝砌起佢.

評分

查看全部評分

回復

正! 加油!horn 真係好好聽。
回復

這是我2004 玩的全頻背投號角.... 單元是Fostex FE206..
因為係投號角... 低音係有O的delay... 但整體都不錯.... 用3W 2A3 單端都推得起....

回復

我只玩過 1 吋喉, 這是 2006 時的setup....

當時compare 幾隻的 mid horn 頭.... 幾好玩...

以下是我當時的report... :P

Fostex D-272... sound is thick.. not much airy and not much transparent when compare with Coral and TAD. I'm thinking its diaghragm is not light enought... to produce the transparent feeling...

Coral M-100 sound is nice. It produces attractive vocal.. a little bit slow.. however, this slow make the female vocal has its character sound....have a kind of 含羞..矜持 when we listen Lily Chan...very different with TAD.. sorry..hard to expain the feeling... Anyway, I love its sounding..

TAD sound is wonderful, very detail, fast and transparent. It is the most transparent when compare the above two drivers. Its vocal sound is great too... very balance sound... Also a wonderful driver.... I love TAD sound too.. however, TAD entry fee is quite expensive..haaa... haaa... nearly double of Coral..

cheers
carter
回復

horn for fun.....

回復

我都學人玩  
回復

我都學人玩
peter 發表於 2011-2-23 18:03

peter 兄... 正喎... Altec horn 咀??
回復

peter 兄... 正喎... Altec horn 咀??
car 發表於 2011-2-23 23:52

Car 兄:係 Altec 呀 見人玩我又學,但其實都唔真正知點玩,有請師兄指點指點下
回復

Car 兄:係 Altec 呀  見人玩我又學,但其實都唔真正知點玩,有請師兄指點指點下 ...
peter 發表於 2011-2-24 00:01

幾時開始玩.......
回復

幾時開始玩.......
kleehkg 發表於 2011-2-24 00:08

買左三幾年左右啦
回復

Car 兄:係 Altec 呀  見人玩我又學,但其實都唔真正知點玩,有請師兄指點指點下 ...
peter 發表於 2011-2-24 00:01

我都係學人玩, 自己又唔知點玩.... 哈.. .哈.. 有人教就最好.

如果有玩電分就好玩好多... 應該會易O的... 但整體來講, 要玩得好, 真係幾難.....
    由其係地方要夠大.... 喇叭同皇帝位要易遠..... 先得.....

以前聽過對 TAD 2401, 雙15 真係勁.... 但地方都要番咁上下.....
回復

我都係學人玩, 自己又唔知點玩.... 哈.. .哈.. 有人教就最好.

如果有玩電分就好玩好多... 應該 ...
car 發表於 2011-2-24 14:54

小弟只係朋友教路,用電容串住對前置炸,唔知呢個方法岩嗎?
回復

要全面發揮號角的剛柔並濟,
和諧悅耳, 高清及有霸氣,
非電子分音不可.
回復

小弟只係朋友教路,用電容串住對前置炸,唔知呢個方法岩嗎?
peter 發表於 2011-2-24 19:31

這個也可以呀... 簡單易攪... 都改就麻煩...
都係用電分最方便...
回復

要全面發揮號角的剛柔並濟,
和諧悅耳, 高清及有霸氣,
非電子分音不可.
梁強 發表於 2011-2-25 21:45

強兄... 之前我玩過部 Pioneer D23 四路分音... 都係玩唔掂... 最尾轉用番passive crossover...

還有一部平平的 Behringer DCX2496, 平平地都不差....

還未玩過金仔電分... 遲些睇O下有冇機會先....
回復

car兄,
看到兄台的Fostex及Pioneer四路電分,
令我想起你了,
兄台是否在青衣村屋?
Pioneer四路電分- 賣了給我.
哈哈, 世界真細小啊.
回復

car兄,
看到兄台的Fostex及Pioneer四路電分,
令我想起你了,
兄台是否在青衣村屋?
Pioneer四路電分- 賣了給 ...
梁強 發表於 2011-3-1 12:40

梁兄.... 世界真係細... 唔通香港玩horn, 玩電分的人不多....哈.. 哈......
當時係村屋玩horn 好玩好多..... 地方夠大....

現在搬了屋... 地方很細呢..

以前你上去交收應該係咁setup 的... 部D23 放係最低添......
回復

Car兄,
兄台當年的 set up - 很勁噢!
回復

DIY木箱, 托到死下死下
回復