新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 22309|回復: 82

[其他] 玩NAS,妹仔大過主人婆

3月12注册呢個討論區,今日满四個月。恰逢又進身元老院,真係好開心。多謝各位師兄提携!

稍候講下小弟呢两個禮拜玩NAS,是如何搞到妹仔大過主人婆。

評分

查看全部評分

恭喜
回復

其實,可能係一開始搞唔清邊個係妹仔,邊個係主人婆
回復

Absolutely agreed.

加個 LPS 給 NAS, 但是又要加化震腳(Symposium Fat Padz x 2),後來索性插埋 Shunyata Alpha Digital 入LPS 處,原本NAS(2 bays)只是兩三千元,結果重要加多成皮幾嘢上去。不過話返轉頭現把NAS 放在只一塊Fat Padz 上已覺好聲多一節!

評分

查看全部評分

回復

charleslinnfans 發表於 2014-7-12 20:07
Absolutely agreed.

加個 LPS 給 NAS, 但是又要加化震腳(Symposium Fat Padz x 2),後來索性插埋 Shunyata ...

NAS其實係隻CD。你隻CD貴定你部CDT/CDP貴?
回復

我隻NAS 今朝手痕update 完DSM後又 boot 唔起, 真是討厭極了
回復

先開個箱仔先,其實樓上ching經已開咗。我就show下個箱仔算喇。
回復

用咗NAS,當場空間感唔同曬,進步好大,不過同SD card比,聲音總俙硬,小提琴高音飙咗出離。有理由懷疑係網線作怪。於是揾條Systimax CAT-6,即時唔同曬,聲音連貫。但係Systimax整體偏低頻,高頻暗,有D似Cardas的PC。

左邊條Systimax,右邊係某個Router跟機線。

評分

查看全部評分

回復

一於揾曬屋企7、8條網線離試,條條都唔同聲。足之有條高低頻比例合理的,不過細節好差。冇計,賣Audio grade的,先洗成500人仔,試一條强國重料DIY,聲音好通透,不過就成身刺,粗聲到听唔掂,即時退貨。再开個盒仔,Furutech LAN-10G。
回復

Furutech值得拥有,一句講晒,Audio grade真係唔同。
我部soundaware d-100直接駁S記 NAS係可以唔使router或者net switch。少隻香炉少隻鬼。

評分

查看全部評分

回復

用咗Furutech Lan-10G之後仲係有D不順,人聲唔够順,而且多咗D嘢,唔係好嘢。我用一部淘寶買的LPS俾電NAS,300幾人仔。先試下换fuse有冇感覺,用条3.5mm粗電線當Fuse。嘩,好明顯,聲音粗到裂開曬,動態就好紧要。俾電NAS的LPS,竟然Fuse有反應!又有錢要洗喇。
回復

JackieEason 發表於 2014-7-12 22:20
一於揾曬屋企7、8條網線離試,條條都唔同聲。足之有條高低頻比例合理的,不過細節好差。冇計,賣Audio grad ...

我都用緊, 不過係SBT 去 router
回復

一於上大补丸。先平平地用創世,高頻搶得好厉害。用Schurter,好多大廠都用的,中頻厚都一舊舊,冇高頻。NAS用的LPS對Fuse非常敏感,甚至有D夸張。唔敢用太有個性,用Hifi-Tuning silver star,聲音非常平衡,小弟冇再試Supreme,平衡最紧要。

評分

查看全部評分

回復

既然Fuse如此敏感,火牛一定听得出。一於大改造,LPS用强國大廠牛,换Talema,而且接埋隔離牛。AC inlet用Furutech,機内線用Cardas,目的祇爲人聲可以順滑D。

評分

查看全部評分

回復

心大心細,好唔好換曬的電容。遅小小手痕會架。
回復

用曬audio grade之後,聲音層次感好好多,而且無曬的多出離唔順耳的音色。換PC又如何,用Furutech 3TS20及Nordost Blue Heaven同雞線比,反而差别唔係太大,要好仔細方能分别。反正有,用条Nordost駁LPS。

評分

查看全部評分

回復

furutech網線、LPS、Talema牛、furutech inlet、cardas機内線、Hifi-tuning fuse、Nordost PC,加埋貴過S記NAS幾倍。仲未加脚垫。真係妹仔大過主人婆,冇假。

評分

查看全部評分

回復

JackieEason 發表於 2014-7-12 22:56
furutech網線、LPS、Talema牛、furutech inlet、cardas機内線、Hifi-tuning fuse、Nordost PC,加埋貴過S記 ...

JackieEason 兄,

有無諗過唔同harddisk唔同聲?
回復

成千蚊買條LAN線,不如自己加屛閉包住條線算,如Acoustic Revive carbon shield 效果不錯。
回復

唔好諗咁多喇,入埋呢一條之後再加埋地盒啦:

仲要兩邊都加埋佢就差唔多喇:

評分

查看全部評分

回復