新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18613|回復: 44

[喇叭] ATC 40週年之"又有update,又有驚喜"

今個月朋友身中萬毒, 先有幸入手咗ATC S50 40th Limited Edition Active版本兼Serial No. 001 & 002. 睇住相先...........

評分

查看全部評分

回復

nice
回復

15/16 發表於 2014-7-26 10:14
今個月朋友身中萬毒, 先有幸入手咗ATC S50 Limited Edition 兼Serial No. 001 & 002. 睇住相先...........
...

同場加映Harmonix 新神墊, 每"件"盛惠$5000, 兩隻喇叭共用8件,即係4雞!

回復

15/16 發表於 2014-7-26 10:27
同場加映Harmonix 新神墊, 每"件"盛惠$5000, 兩隻喇叭共用8件,即係4雞!

另外朋友之前係用30th Anniversary 50 Tower, 所以有合照對比全新40th, 睇相!

評分

查看全部評分

回復

15/16 發表於 2014-7-26 10:30
另外朋友之前係用30th Anniversary 50 Tower, 所以有合照對比全新40th, 睇相!

另外劇毒接踵而來,睇相........

就係MSB 最新 Diamond DAC IV Select version 連Diamond Power Base Select 是也!  好似用50個都埋唔到張單

評分

查看全部評分

回復

作為ATC嘅小用家真係要比個Like!
但佢個樣實在太前衞喇,接受唔到

評分

查看全部評分

回復

15/16 發表於 2014-7-26 10:38

講返聲音表現先, 由於先前已經對30th Anniversary同Diamond DAC 白金版既聲音入咗腦, 所以當晚40th S50 加 Diamond DAC Select 版一開聲之際, 即時發現全頻分析力高至少40-50%, 音色幼滑度, 純淨度, 音樂感已經冇須要比較, 因為係大幅度拋離舊Compo.  有理由相信再過一段時間熟化之後, 拋離舊Compo幅度只會更大.

朋友今次升級最開心莫過於同代理爭取到serial no. 001 & 002, 因為甚有紀念價值, 將來炒味升值甚濃.  

評分

查看全部評分

回復

比力一定得 發表於 2014-7-26 10:48
作為ATC嘅小用家真係要比個Like!
但佢個樣實在太前衞喇,接受唔到 ...

未見實物之前, 我同師兄睇法一樣, 但見過實物絕對美侖美煥!
回復

15/16 發表於 2014-7-26 10:38

15/16 hing,

I am more interested in this MSB IV Diamond Select than the ATC ar.

The owner compared it with his previous MSB flagship IV Diamond Plus and claimed that it was kicked out by the new Diamond Select in seconds!

回復

正到冇朋友!!
對四十週年係咪用ATC自家製高音單元?
回復

Law記 發表於 2014-7-26 11:10
正到冇朋友!!
對四十週年係咪用ATC自家製高音單元? ...

yes, ATC自家高音.
回復

CKKeung 發表於 2014-7-26 11:04
15/16 hing,

I am more interested in this MSB IV Diamond Select than the ATC ar.

Yes, 的確係秒殺舊版.
回復

最近在代理聽過對passive版本,真係令我有點兒動心!
回復

15/16 發表於 2014-7-26 11:11
yes, ATC自家高音.

回復

7500martin 發表於 2014-7-26 11:15
最近在代理聽過對passive版本,真係令我有點兒動心!

應該有聽埋Active啦,覺得點?
回復

15/16 發表於 2014-7-26 11:14
Yes, 的確係秒殺舊版.

The owner's Grand Prix Audio racks are also very attractive!
They can fight with CMS gar!
回復

Law記 發表於 2014-7-26 11:18
應該有聽埋Active啦,覺得點?

Active版我冇聽過!因為已直接送去主人家!

Passive版都吾平!接近二十萬!但比起家陣D郁下十幾二十萬一對書架喇叭我又吾覺得太貴!

可以咁講,以前重未感受ATC原來可以如此開揚生猛和離箱!
回復

7500martin 發表於 2014-7-26 11:28
Active版我冇聽過!因為已直接送去主人家!

Passive版都吾平!接近二十萬!但比起家陣D郁下十幾二十萬 ...

你部Amp夠力,一定可以。
回復

hksarac 發表於 2014-7-26 11:33
你部Amp夠力,一定可以。

但我荷包乏力......
回復