新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 15/16

[喇叭] ATC 40週年之"又有update,又有驚喜"

丿

咦.....真係好大分別喎,人聲豐滿咗,低頻量感多咗,音樂感好似都有增長....繼續聽多兩首歌先再下定論....估唔到最後...結論係....朋友決定維持原判,唔要前級!原因如下:
(1)加入C1之後,分析力、音場深度倒退係問題之一
(2)加咗C1好明顯係多咗一浸低頻墊底,但係唔知點解因而令到原本乾淨利落嘅音效變成有些少拖泥帶水,好似唔夠控制力咁
(3)C1音量掣嘅步幅有點兒過大,即係扭大一格又太大聲,細一格又太細聲嘅現象出現
朋友認為應該係C1膽前同ATC喇叭唔匹配所引至,因為ATC廠方係建議Active ATC speaker用家最好係採用原子粒前級! 朋友預告Robert Coda 嘅K15前級亦會遲一點進行家訪,上網睇過下Specification,又係超級貴價尤物!如果扑中,再加另一對Triple Crown XLR同Double Crown PC,有理由相信到時又係另一個Update喇!最後發覺朋友對ATC 40週年及MSB DAC Select差不多已經完全熟透,全頻銜接同鬆容度已經進入收成期,真係值得慶祝,多謝收看拙文

評分

查看全部評分

回復

勁到無倫
回復

昨晚有幸拜訪屋主,大開眼界。亦借位多謝屋主盛倩招待
回復

好强勁的組合, 請問我也有沒有幸家訪下呢?
回復

睇咗嘅感受係 - 有錢有發覺,無錢唔经唔覺。
都好鄧樓主高興, 有得玩就要盡興啦。
回復