新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10753|回復: 30

[後級] 大陸多聲道後級大比拼(鐘神1000D VS 斯巴克d1205.1a)

難得兩部都係手,緊係要比試下
先睇睇雙方規格
鐘神1000D 
主聲道輸出功率: 2×80W(1kHz 8Ω)
頻率回應: 20Hz~20kHz(±1.5dB)
諧波失真: ≤0.066%(1kHz)
中置聲道輸出功率: 2×80W(1kHz 8Ω) 頻率回應: 20Hz~20kHz(±1.5dB)
諧波失真: ≤0.3%(1kHz)
環繞聲道輸出功率: 2×80W(1kHz 8Ω) 頻率回應: 20Hz~20kHz(±1.5dB)
諧波失真: ≤0.3%(1kHz)
400mm×525mm×270mm
http://news.hifi023.com/audio/20090621/9383.html
http://www.avbuzz.com/audio-video/200511/av1000/index.htm
斯巴克d1205.1a
Power Output: 5×120W(RMS 8Ω).
Bridge connection: 2×320W(RMS 8Ω).
Frequency response: 10Hz-30kHz.
THD: 0.08%.
S/N ratio : 91dB.
Input sensitivity: 250mV. 220V(+/-10%).
440×400×145mm(W×D×H)
http://www.avbuzz.com/eq/cayind1205a/cayind1205a.htm

單睇規格部斯巴克5×120W重勁過鐘神6×80W,所以今次斯巴克WIN

再睇下雙方體積
鐘神1000D
400mm×525mm×270mm
54435.jpg 轉貼AVBUZZ
斯巴克d1205.1a
440×400×145mm(W×D×H)

除左部斯巴克闊左40mm外,其他....真是唔洗多講
鐘神體積係斯巴克兩倍以上,鐘神WIN

再睇埋雙方內部圖

轉貼AVBUZZ

轉貼AVBUZZ
轉貼AVBUZZ
鐘神1000D

轉貼AVBUZZ

轉貼AVBUZZ
轉貼AVBUZZ
斯巴克d1205.1a

雖然斯巴克每聲道都由一隻環牛負責,但鐘神由外部用料
到內部電路版同電容,都有壓倒性優勢,所以鐘神右WIN

價格
新既鐘神大約8K~9K,二手約4K
新既斯巴克大約2K~3K,二手約1K~2K(有錯請指正)
坦白講,兩部我個人都覺得超值,所以....平手
回復

終於入正題,就係睇雙方表現
由於係對比性質,同個人觀點
所以只作參考性質,敬請留意

其實兩部機比起我手上既yamaha3800,出泥既校果
兩部都係win部3800的,分別係.......

斯巴克
力量比3800好,但唔算非常多,佢可以帶出3800做唔到既兇猛感
一種狂放但有少少收唔得切既聲音(大音量下),用於睇戲
佢可以做到刺激既感覺,連續大音壓下從未試過有腳遠既情況出現
雖然佢帶有前級功能,但洗用上十分方便,以價論貨....都係超值

鐘神
一開聲已經發覺清晰道十分之好,由其係中置
人聲交代好好,好清楚,聲音暖同輸服有音樂感
細節可以,比斯巴克好少少,高音響亮但唔標唔吵耳
但洗用上就比較多少問題,由於佢都係帶有前級
但佢個前級相對比較麻煩,第一.前置聲音比其他大(都大幾多下)
需要係3800減少電平輸出,第二.佢景言有低音同高音多少調節
,主/個別音量大細同輸入訊源出現同一問題,間隔性失憶
off之後on返有時要重新校過,不過如果前級set好左,問題都唔大
第三.電流聲,一攞返屋棋,立即插返之前後級用開果條pc
發現一屋都係電流聲,直情去到想嘔既狀態
好彩上手買家好好人,送埋條原裝pc俾我
一打開條pc女面就發覺,無水線既?
感就張依家用緊果條pc既水線都飛埋,就咩事都無,輸服哂

總結
鐘神贏就是意料中事,只少係我set器材上
佢可以帶出暖同定既感覺,呢樣正正就是我需要的
但又帶出一個問題,就是在W數未有統一標準前
大家應該唔需要太在意部機話自己有幾多W,
一切耳聽為準,多謝

評分

查看全部評分

回復

我都好想知賽果
我諗係一面倒
回復

我都好想知賽果
lulu 發表於 2011-2-8 22:08

又關你事 你都唔啱用
回復

5 D report, please!
回復

睇好鍾神1000D
回復

宜家斯巴克幾錢???
回復

鐘神好力好多
回復

好力唔代表好味播....

評分

查看全部評分

回復

好力唔代表好味播....
matta722 發表於 2011-2-8 22:45

好力唔代表好味播....x2
回復

呢兩部機係咩野聲低架?
回復

難得兩部都係手,緊係要比試下
先睇睇雙方規格

鍾神1000D 
主聲道輸出功率: 2×80W(1kHz 8Ω)
頻率回 ...
Manson 發表於 2011-2-8 22:05

入咗喇........
回復

呢兩部機係咩野聲低架?
米奇老野 發表於 2011-2-8 23:52

相對鐘神暖聲好多
回復

入咗喇........
kleehkg 發表於 2011-2-9 00:09

係呀
睇下攪唔攪得掂控制力不足呢個問題先