新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5147|回復: 13

[黑膠] 林曉培 我忘了黑膠+CD

上星期在AV SHOW經過音響技術的攤位時看見, 280蚊CD連黑膠十分抵, 心想返正今次AV SHOW都沒有買軟件, 當時監製JEFF WONG在場, 交談下原來他是當年夏韶聲的"諳" 的EXECTIVE PRODUCER, 而此隻黑膠他用了差不多一個月時間重新MASTERING, 忡有是只有200套的試辦黑膠, 我就二話不說即時磅水, 返到屋企洗碟後馬上放落唱盤聽聽, 整隻黑膠聲音密度很高,但音色平均自然, SHINO 的演繹非常出色, 有發燒的原素但不會誇張(最伯是一些發燒碟樂器部份謊死你唔知有佢存在做到現一現的那種), 很有7, 80年代舊版黑膠播放的感覺, 聽起來十分舒服, 曲目方面最喜歡是"無聲的淚 Unplugged Version", 其次是改編至安全地帶II專輯內原曲 "送給你的"填上國語歌詞的"夜未央"及五輪真弓的原曲"潮騒"的"潮說", 還有Jazz fill 的"我忘了", 我是用隨黑膠附送的德版印製的CD兩者互相比較才得出這個結論, 以上只是個人聽後的感覺向各位分享, 我本人不是職業或業餘寫手, 不喜勿插, 多謝各位

評分

查看全部評分

這碟av show首日我都有買,真的非常唔錯。
回復

AV Show第一日買咗聽完,第二日立即去買多隻
回復

我都係見e隻係Jeff wong 監製同錄音有保証. 聽完之後...O晒咀. 隻黑膠是極高水準之作.一定要同大家分享一下.
回復

後知後覺,今天在音技補購兩套。
原來CD已在2013年推出,沒留意到!
先聽CD,錄音不錯,樂器定位很好,shino和伴唱人聲分隔很好,歌曲悅耳
再播LP,原來主角是LP!遠遠拋離CD,闊很多,人聲再好一點!

多謝師兄推介
回復

評分

查看全部評分

回復

Mk雙炒冇賣.唔知邊度有貨賣?
回復

伏喱哩 發表於 2014-8-20 11:02
Mk雙炒冇賣.唔知邊度有貨賣?

音技
回復

打電話上音響技術問吓仲有無, 我已幫朋友留咗3套今日上去取貨
回復

佢收工.我都未收工.有都冇用
回復

音技星期六都開
回復

黑膠有炒豆聲...........一直都是最大問題....
回復

呢隻今日入左貨…………真的唔錯!不過林曉倍的唱法就不太喜歡。這些只是個人口味,總括直得買的
回復

sonofgod 發表於 2014-8-21 16:02
黑膠有炒豆聲...........一直都是最大問題....

use cleaning machine
回復