新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3360|回復: 10

[其他] 點解地鐵叫MTR唔叫MRT?

早排去台灣時問人MTR站點去, 冇人知我講乜皆因捷運叫MRT (mass rapid transit), 心諗MTR=mass transit railway 雖然都通, 但冇咗"Rapid" 就少咗啲代表性! 星加坡佬都係叫MRT, 香港似乎輸咗少少!
名都有得輸?我都可以話無咗railway唔夠傳神啦。不如叫MRTR Mass Rapid Transit Railway,大番人地一條R!
回復

Thailand also call MRT
回復

日本叫JR, Japan Railway。澳洲 Cityrail。 感覺Raiway 更加能告訴你這是一架火車!MRT 可以系一部電梯! 不過估計叫METRO /SUBWAY/Underground 應該多D人知道講緊地鐵!
回復

因為成日壞
回復

Maximum Trouble Railway!!
回復

mass=集體
transit=運輸
railway=鐵路
MTR=用鐵路運送公眾(但無話過會快)

mass=集體
rapid=快速
transit=運輸
MRT=快速運送公眾(但無話過用鐵路。騎馬都得,至緊要快。)

結論:MTR只負責運人,只要會送到目的地就可以,唔洗理幾耐至到。
回復

因為HK MTR 一d 都唔rapid
回復

香港有商品法,唔快唔可似同rapid
回復

香港沒說是快速,是說大量
回復

唔通mass production 又叫rapid 才對?
回復