新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10477|回復: 31

[分享] 為你的喇叭錦上添花 - Enigma Coustics Sopranino靜電超高音

小弟似乎和Absolute Sound - Product of the Year 產品似乎颇為投緣,繼自用Soulution 750 phono, 和先前所分享Sim Audio 810LP之後,今次想為大家分享亦是榮獲Absolute Sound - Product of the Year - Enigma Coustics Sopranino靜電超高!

有關此靜電超高音的技術運用和詳細數據,大家大可上網搜尋資料。在此不在詳述。自問小弟對超高音和電分分頻經驗非常有限,因此此篇分享實在要多謝各方好友提供技術協助和幫忙!

一般新派喇叭,伸延大多可去到40Khz, 甚至超越此數值,那麼為何大家還需要超高音!?去追求人耳所不能聽到的範圍!本人抱著一貫貪玩精神,嘗試用一個初學者心態去瞭解超高如何影響整個組合的平衡度,再三強調小弟只是一個初心入門者,當中如有任何錯漏,還請大家不妨指正!

Sopranino的調校基本上非常簡單,分频點分高,中,低三檔,調校上類似AV調校超低音分頻點,用家想主喇叭出多一些超高,還是交由Sopranino出多一些?基於小弟現用AudioPhysic Caldera高頻可伸延至40kHz, 因此將Sopranino調至高檔,即是Sopranino出少一些。主喇叭Caldera則做負責多些超高分頻。由於Sopranino沒有音量調控(背面3db增益只作接駁靈敏度較低喇叭之用), 用家唯有移前或移後來調整超高量感!對於未曾接觸電子分音的朋友,可能以為加超高只是令空氣感和空間感加強。我想這只説對了一半!位置不當,整體平衡度會偏向中高,中頻拉薄,低頻力度嚴重減弱!分分鐘吾加好過加!

就以本人為例,只是隨意將超高放在喇叭頂邊緣拍齊,音場上升,背景深闊,初期很是過瘾!可是經有經驗的朋友友提點下,才知道中頻嚴重拉薄,低頻抽擊欠缺力度,並告知這是眾多初玩超高(或超低)的嚴重通病,以為"聽到"的才是超高(或超低)! 於是將分頻調為中檔 (廠方推薦!!), 咅場即時下降, 沒有先前誇張高企, 低頻回復應有力度.

可是整休中高依然有點突出, 因此逐少逐少沿着喇叭邊緣將超高向後移!務求令到歌者喉底不會變薄,兼有明顯輪廓,同時低頻力度亦不會過份稀釋。説易很難,整個過程須反覆聆聽不同類型的音樂,  才找到較佳位置!當找到"最佳"位置,除了泛音得以改善,整個高中低輪廓更見分明。彈跳力亦有相應提升!

觀其售價Sopranino靜電超高要價三萬多元一對,絕不便宜!考慮得這價位的用家,所匹配喇叭絕對是十萬元起標貨色!假如閣下對自家所用的喇叭已經非常滿意,你一定不會相信Sopranino還可為你的組合帶來還有不止寸進的改善。當然表現是否達到閣下的預期,還需要大家不斷努力擺位嘗試!調校過程,前後移動只須1/16", 已經可以聽到全頻的微妙變化。

今回小弟這篇拙文大家不妨視之為用家心得!基於小弟所接觸的超高音非常有限,只可告知大家加了Sopranino在小弟的組合是主面,曾試過移走Sopranino再聽同一樂曲,即時欠缺光澤生氣,中低模糊,層次欠奉!其實這對Enigma - Sopranino玩味非常之高, 曾嚐試將所承起Sopranino的木墊由一前兩後, 改為兩前一後, 人聲定位即時更為穩定, 玩味地方之多我想還是留待其他用家分享. 借用友人對Sopranino的評價,Sopranino的超高是高分析力但飄逸自然,沒有坊間一些中下價超高音帶硬質的傾向,加上其大發聲面沒有明顯指向性,使用家易於擺位,較彈性的分頻設定亦使匹配現今High End喇叭更為容易。

評分

查看全部評分

馬田兄, 玩超高呢位韓國大叔堅有料, 直頭殺死人咁滯!

http://www.youtube.com/watch?v=foHUsUQw-jI
回復

GREENSPAN 發表於 2014-9-1 17:29
馬田兄, 玩超高呢位韓國大叔堅有料, 直頭殺死人咁滯!

http://www.youtube.com/watch?v=foHUsUQw-jI ...

在公司看youtube不能有聲, 前輩是否到過他府上??
回復

7500martin 發表於 2014-9-1 12:47
在公司看youtube不能有聲, 前輩是否到過他府上??

不,只是上youtube聽歌時發現.

你會聽到Spandor加咗Ribbon超高後非常正面,信息密度非常高,有現埸音樂那種熱力.

我以往都玩過幾對超高,自問同這韓國大叔差9條街, 你返屋企聽聽就明解!
回復

ching,

Do you need a separate amp to push it?  or just use jumper cables like bi-wire from the same amp output?

If the volume and sensitivity differs quite a lot from your main loudspeakers, do they suggest any method (other than placement) for you to tune the attenuation ?
回復

ccscho 發表於 2014-9-1 22:26
ching,

Do you need a separate amp to push it?  or just use jumper cables like bi-wire from the sam ...

當然你可以用另外一部amp推,但manuel只是叫由喇叭另外飛一對喇叭線駁超高音!

説明書好簡單,只是叫用家靠擺位來調節!

評分

查看全部評分

回復

Spendor 冇加超高 G2ST

http://www.youtube.com/watch?v=_NYWsiXS4-M

加咗G2ST

http://www.youtube.com/watch?v=foHUsUQw-jI

播同類音樂差別真係天與地分別!

回復

GREENSPAN 發表於 2014-9-2 00:33

http://www.youtube.com/watch?v=_NYWsiXS4-M

但要點先加得好,又係另一個問題!
回復

7500martin 發表於 2014-9-1 19:40
但要點先加得好,又係另一個問題!

調得好當然要一定經驗.   如果冇錯應該係MIC產品, 有咁嘅質素真係要讚吓. 比我以前用過嘅Decca優勝.

呢啲價位適合我呢啲窮等人家, 有機會我都想試吓.
回復

GREENSPAN 發表於 2014-9-2 00:33

why made that such big improvement
回復

studiogrey 發表於 2014-9-1 21:15
why made that such big improvement

喺我部desktop外置喇叭就聽到好大分別, Studiogrey兄會唔會你用 laptop 所以聽唔到咁大分別呀?

BTW 我祇係話韓國佬部超高玩得好.   

千祈唔好誤會我話馬田兄部超高唔得呀!  
回復

GREENSPAN 發表於 2014-9-2 02:29
喺我部desktop外置喇叭就聽到好大分別, Studiogrey兄會唔會你用 laptop 所以聽唔到咁大分別呀?  ...

前輩!我真係小學雞程度學玩超高!還望大家多加指教!
回復

GREENSPAN 發表於 2014-9-2 00:59
調得好當然要一定經驗.   如果冇錯應該係MIC產品, 有咁嘅質素真係要讚吓. 比我以前用過嘅Decca優勝.

呢 ...

請問對超高音係什麼型號,如何必購買?
回復

GREENSPAN 發表於 2014-9-2 02:29
喺我部desktop外置喇叭就聽到好大分別, Studiogrey兄會唔會你用 laptop 所以聽唔到咁大分別呀?  ...

我真係用notebook聽
回復

tst123 發表於 2014-9-2 12:13
請問對超高音係什麼型號,如何必購買?

型號係Sopranino! 留意此品牌Enigma Acoustics美國研發, 但台灣制造, 手工絕對一流!! 香港代理是聲望.
回復

這是Stereo Sound SEP 14 裏對Sopranino的測試.
Stereo Sound sep14.jpg
回復

JBL 4343 + Sopranino IMG_0617.JPG
回復

未知售價較低的 Elac 4 Pi Plus.2 有 Sopranino 幾多成效果呢?
http://www.6moons.com/audioreviews2/elac2/1.html
http://elac.ro/4PI_plus2_main.html

回復

如果喇叭上面唔係平面即係玩唔到 ???

回復

CKKeung 發表於 2014-9-10 16:54
未知售價較低的 Elac 4 Pi Plus.2 有 Sopranino 幾多成效果呢?
http://www.6moons.com/audioreviews2/elac ...

我又未比較過!! 反正錢我已經俾左!! 玩左成三個禮拜, 先發覺不能移走隻Sopranino!! 今次真係貪玩攪到變貧!!
回復