新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6197|回復: 6

[請教] 電源線插頭尾Oyaide C/P-004 與M1/F1的分別

大家好,我有一條廠線是將會用Oyaide C/P-004,但原廠建議用上Oyaide M1/F1
那麼我想問下大家,有無人用過Oyaide C/P-004 電源頭尾插 及 Oyaide M1/F1頭尾插
據知其內裡用心是一樣,只是一個是plastic housing 一個是 alumina housing
聲音差別大嗎?有無需要由 004升級上去m1/F1

故事是我訂購一條廠線,歐洲的小廠家回覆說美式的頭尾 M/F1 (原本配置無貨,要等一個月) ,而廠方offer 平500歐元的優惠價降級用004頭,問我deal 唔deal
咁我就想問大家004同 m1/f1分別大唔大,如果大的話我自己在香港升級

小弟就冇能力聽插頭的分別

評分

查看全部評分

回復

平成500歐元咁緊要? 咁我諗之後自己upgrade 啦!
004 同M1/F1是很有分別的,M1/F1你會發覺聽多咗嘢,同背景靜咗,相對004 set 燥d d
回復

AS881 發表於 2014-9-4 23:23
平成500歐元咁緊要? 咁我諗之後自己upgrade 啦!
004 同M1/F1是很有分別的,M1/F1你會發覺聽多咗嘢,同背景 ...

YES ,平好多,我都唸如有需要自己up
正常佢條線是用m1 f1 ,但佢無哂頭要等,剛好我乘機講價就平500歐羅,但就用低一級線材用的004
問題是原廠指他們用激光焊接技術,自己整拆出來換怕衰聲
回復

sealteam4 發表於 2014-9-4 23:40
YES ,平好多,我都唸如有需要自己up
正常佢條線是用m1 f1 ,但佢無哂頭要等,剛好我乘機講價就平500歐 ...

咦,咁就要考慮吓了,睇吓條線係幾多錢同打算玩幾耐?!
回復

Oyaide M1/F1 needs to match the cable itself
回復

激光焊接?不就是那三口螺絲吧
回復