新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9440|回復: 17

[Sony] 想買機仔? 邊隻好?

想買Sony a7r or a7s, 拍影片不重要,最重要是对比兩者纯影相質數。請不要只答我a7s 像數幾多! S 只有1200萬等等...
謝謝。
師兄,我未用過Sony,不過都知A7r同A7s定位好唔同,好睇你追求咩嘢,要高可用ISO,定Dynamic Range,注重銳利度,又或者X-sync 速度?
回復

chrisclw 發表於 2014-9-17 11:49
師兄,我未用過Sony,不過都知A7r同A7s定位好唔同,好睇你追求咩嘢,要高可用ISO,定Dynamic Range,注重銳 ...

我對相機係冇認識的,我只係想影靚d 的生活照。及部機會用多年唔會轉的。
回復

i phone or z3啦

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2014-9-18 20:07
我對相機係冇認識的,我只係想影靚d 的生活照。及部機會用多年唔會轉的。 ...

師兄,真心個句,生活照其實現時大部分影相手機已經完全勝任,如果有需要經常上載去社交網絡例如Facebook,分分鐘仲容易過無反相。除非你有其他要求,而呢種影相手機俾唔到你,例如會曬大相,唔係的話,你買咗A7都可能擺多過用.
回復

chrisclw 發表於 2014-9-20 15:59
師兄,真心個句,生活照其實現時大部分影相手機已經完全勝任,如果有需要經常上載去社交網絡例如Facebook ...

我一向用手機影,真係唔ok! d 嘢平面冇深度。
所以先想正正經經買部相机。
回復

建議買富士玩下
回復

I suggest A7 (if you want to buy Sony). Better focusing system and 24mp is good enough.
回復

A7 最平,按你既需要,A7已經可以完全滿足

評分

查看全部評分

回復

謝謝各位! 就係唔知揀A7 好定A7s 好? 兩者在影相質數上有咩分別呢?
回復

AS881 發表於 2014-9-26 23:28
謝謝各位! 就係唔知揀A7 好定A7s 好? 兩者在影相質數上有咩分別呢?

講真,既然你只要求拍攝生活照片,估計不會時常採用RAW檔案格式拍攝,
更絕少放大100%作檢視,所以兩部刀冇乜所謂。
因為按你需要之下,兩部出來效果刀5會有太大分別

A7s支援4k片,拍片靚d
A7像素高A7s一倍,拍硬照解像力高一籌
視乎你則重邊一方面多d

情況正如門外漢既我,若只用電腦聽file,要求不高,
但走去問師兄你class A E600 vs class AB E460 邊部好d一様。

小弟用A7拍攝日常生活照及風景,效果與畫質表現稱職,
不過用開大機1dmk4 ,感覺A7對蕉速度及反應係「立」左dd

如需要堅專業分析比較,上www.dpreview.com 慢慢煲,非常詳細,亦頗客觀

回復

AS881 發表於 2014-9-18 20:07
我對相機係冇認識的,我只係想影靚d 的生活照。及部機會用多年唔會轉的。 ...

師兄話對相機冇認識,點解又要揀Sony A7系列,我覺得而家D高像素全幅,一定要影RAW後執相先靚,如果你係擋傻瓜機直出JPG,呢款機影出來包你失望,我會建議樓主買富士或Olympus,起碼影JPG都有討好既色彩先啦
回復

AS881 發表於 2014-9-26 23:28

For yr reference

By sony A7 jpeg file Wifi to iPhone & upload to here

Only retouch in iPhone

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=76337
回復

panerai 發表於 2014-9-27 02:01
For yr reference

By sony A7 jpeg file Wifi to iPhone & upload to here

ching, d 相用kit 鏡都咁正! 咁問埋A7 同A7r 呢? 又點比較?反正價錢亦唔差幾多!
回復

印象中A7r 貴幾k喎!
A7 with lens price = A7r body price ......

A7 用Nikon D800 粒FF cmos sensor
A7r 用Nikon D800E 粒FF cmos sensor
A7r sensor 冇IR 低通濾鏡,加IR filter 后可直拍攝紅外線照片,
坊間一般認為冇低通會sharp d,
但事實在乎於你實際使用上有冇需要,
以及按你的要求下會否檢測出有分別
回復

最後最後,買咗部Fuji X100T, 就係我成世人第一部相機

評分

查看全部評分

回復

回復

乜都唔識,set 晒auto, 第一張比咗佢!
回復