新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2902|回復: 6

[黑膠系統] 身痕想玩黑膠希望大家比d意見

小弟對黑膠超新手,屋企咩都未有想大家比d意見
邊度有多d黑膠唱盤睇?3千幾蚊有邊隻牌子黑膠唱盤介紹?最好跟機齊配件~
家中部AV amp有Phono in是否插RCA線就可以出聲?
黑膠唱盤要點樣保養?上網搵過資料睇到"唱殼","針磅"又是什麼?
黑膠真係一門好深奧學問~

Ching,你好似真係乜都未知!不如比個網站你睇睇先。
http://www.vinylparadise.com
回復

多謝ching提供既網址,係呀~我真係咩都唔識架~連兩聲度都冇玩過,淨係玩5.1聲道
就係喺hmv聽過人試黑膠陳百強就中中地毒,係諗住聽番80's既舊歌好似特別有味道
頭先追post又睇到有條叫phono cable,係咪即係rca線?又話要接地…唔多明…
我地呢d新手走去舖頭問好易比人呃,所以先至喺度問啫…
回復

三千蚊可以考慮 Project rpm 1.3, 又幾好聲,又型仔,重已經跟支唱jump
回復

千祈唔好玩黑膠,時時'爸、爸!'聲,认真冇引!CD簡單又好聲。
回復

師兄,以你宜家既情況,
你部av amp有phono in
咁你只要買個唱盤連唱針
咁你就有得玩黑膠

不過你買既時候一定要留意支唱針係唔係mm頭(不過如果二三千蚊既唱盤應該都係跟mm頭俾你)
買唱盤通常都會跟條RCA連地線俾你
除非你買到個唱盤係用DIN cable

入門選擇二三千都有數個選擇既
睇你想長玩定下試下先喇

回復

多謝各ching教路,我會繼續追post有唔明既地再問大家
回復