新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5723|回復: 17

[接線(RCA/ XLR)] 如果有乾聲症狀, 一定要試下lee條線

小弟係個玩左Hifi年多的八十後, 最近都真係好鬼發燒下, 成日左試右試, 半年内除了試左唔少配件外, 喇叭又由KEF LS50 upgrade到 Esoteric MG-20, Amp 由 Audiolab 8200P upgrade 到 Pathos Ethos , 最近又同Guru代理買左個 Infinity 拖版,個代理又好好人,唔洗$借左條Guru 最入門RCA線"聽" Tune 比小弟反屋企試下

小弟一向對線材唔係太講研,通常都係用器材十份一價錢買D性價比高線材,唔係話無分別,但覺得放多D$落器材實制D,原本就用緊加拿大Argentum Acoustics Mytho RCA 線,一向都幾滿意,難得有新線玩下,又同大家報告下

Argentum Acoustics Mytho 原本比我感覺係真實自然,條Guru Tune比我感覺係好柔和,聲音好甜滑,感覺聲音好多水份,比以前有少少乾聲完全修正好,動態亦很不錯,聽落真係好舒服

其實幾千蚊條線對小弟來講一D都唔便,但真係無辧法

P.S. 可能小弟後生,身邊真係無朋友玩Hifi,有興趣大家交流下

評分

查看全部評分

新版既[聽], 中頻水份比舊版更潤澤. 的確好吸引
回復

直徑越大越好低音GA
回復

有機會就試埋<樂>,再決定買邊條線!
版主用緊d乜,跟住用,晤會有衰!
師兄,支持你!
支持用本地hifi 產品
回復

有點要更正, 原來我果條唔係"聽", 係叫做聽 neu, 未出的, 係條比聽更入門線,價錢三千都唔洗, 真係想唔到入門線都甘鬼好, 絕對值得—讚
回復

how much of 新版既[聽]?
回復

chanche927 發表於 2014-9-18 08:19
有機會就試埋,再決定買邊條線!
版主用緊d乜,跟住用,晤會有衰!
師兄,支持你!

我都想, 但價錢差六七倍, 玩唔起
回復

micmic123 發表於 2014-9-18 09:38
how much of 新版既[聽]?

lee條 聽Neu, $2990 (1.5m) only
回復

oteloj 發表於 2014-9-18 09:39
我都想, 但價錢差六七倍, 玩唔起

好既器材,要有好既線材先可發揮器材本身设计之音乐特式!

Guru<lok>„ can KO many model of IC in the market.
一歩到位,會用少d錢!

評分

查看全部評分

回復

師兄, 請問呢條線有無XLR 版本?? 同埋可以係邊到買嗎?? 請PM 告知, 謝謝.
回復

有xlr 版!已我所知xlr 會貴d!

回復

聽過GURU的電源線,真幾堅
非常值得一試,最正是佢地真好賓至如歸
上次試完我無買都完全沒問題,但試完真好衝動的
中的機會很大
回復

sealteam4 發表於 2014-9-18 11:54
聽過GURU的電源線,真幾堅
非常值得一試,最正是佢地真好賓至如歸
上次試完我無買都完全沒問題,但試完真好 ...

如果你拎D差唔多價位既線材上去玩PK. 你就知道我點解到依家仲用緊對GURU樂了.
回復

講到心郁
回復

racewong 發表於 2014-9-18 13:07
如果你拎D差唔多價位既線材上去玩PK. 你就知道我點解到依家仲用緊對GURU樂了. ...

PK唔敢 (音響講搭配無話全勝,踢波都有主客場之分)
不過都有興趣再上去毒下
如果佢位置就腳D真我主場
回復

sealteam4 發表於 2014-9-18 13:24
PK唔敢 (音響講搭配無話全勝,踢波都有主客場之分)
不過都有興趣再上去毒下
如果佢位置就腳D真我主場

Guru 好似有借線服務, 可以帯反屋企慢慢試
回復

小弟係新手,未必講得出條線既特點,但都好想分享下Guru線,我剛入手了一條
xlr"聽neu",現在用左前級去後級使用,分析力明顯好左,以前聽大鵬野會感覺好嘈好亂,換左之後音量開大了也不會感覺太嘈,低音扎實左,中音出哂黎,高音感覺無以前咁盡,但亦吾覺得咁咭耳!而家只係岩岩使用,相信之後煲好會更加好!
回復

gtq528 發表於 2014-9-20 19:13
小弟係新手,未必講得出條線既特點,但都好想分享下Guru線,我剛入手了一條
xlr"聽neu",現在用左 ...

恭喜師兄  都話無介詔錯  條線開聲後重有質感同空氣感
回復