新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10224|回復: 40

[請教] AV 友攪裝修

小弟呢排攪緊裝修, 平時會聽O下歌仔同埋玩開投影,
有以下東東想請各位 ching 比比意見。  thanks!!

1/ hdmi 線
我都諗緊用 DVDO AIR 既無線 HDMI 好唔好? 還是直接穿條 HDMI 線好?  
反正價錢 DVDO AIR 同買條有少少牌子長既 HDMI 線都差不多。
另外亦有 D CHING 用緊 OPTICAL HDMI 好, 但咁樣要搵多個電比佢會唔會仲麻煩左呢?

2/ 獨立電
我暫時只知道要開多個電箱,
其實還有什麼要去準備?  有無話可以特別去買 D 比較優質既電線比師傅去做獨立電?
還是其實獨立電只在於獨立供電, 用番普通入牆電線去做都 OK?

暫時諗到要問既係以上, 如大家有什麼可提醒一下小弟不妨亦告知一聲。
謝謝!!!

buy a long HDMI cable,

i bought one from SSP Wah Fai 15m is less than 300

for power supply, I bought 6mm old Pirelli for L and N...  but new P 2.5mm only for E, not sure is still available
回復

如果想玩4K DVDo air 唔岩用了, 只可以 1080P, 不過質數出奇地高, 但成本高 (要多兩條HDMI 線)

光纖 HDMI 好睇邊個牌子, 同埋如果 OUTPUT USB 電源有 NOISE , 一樣影響埋畫質

所以最實際用返 HDMI 線, 最好100% 支援 4K 60Hz 先好買, 日後換4k機又有得用, 又唔洗到換條, 一換線煩到p晒k的

評分

查看全部評分

回復

總結黎講,
E+唔攪好去,
第時後悔莫及!!
回復

回復

1、 一般BDP 同投影都有USB 可以取電,有D師兄刁鑽D比個線性電源都有,celerity 光纖線可以甩左個頭走缐,靈活好多,不過如果做暗槽建議都做多條,以便不時之需
回復

2、 用料同我上面條link差不多,一般有電牌師父都識拉電,只要你考慮完保險問題,同記得叫師父在蘇位反番相就可以
回復

ilccmcf 發表於 2014-9-18 10:28
如果想玩4K DVDo air 唔岩用了, 只可以 1080P, 不過質數出奇地高, 但成本高 (要多兩條HDMI 線)

光纖 HDMI  ...

bird 兄,

就你説的光纖hdmi線用USB 取電有noise 問題,

我地幾十個彩虹魚用家都唔覺有(當中有幾個Sony 500ES 用戶),在Sony 500ES 取電的沒有,用不同手電USB 牛也沒有,什至用TB 買的LPS 也沒有些情況,

會不會你家中的供電有什麼問題?
回復

bigpun1975 發表於 2014-9-18 13:45
1、 一般BDP 同投影都有USB 可以取電,有D師兄刁鑽D比個線性電源都有,celerity 光纖線可以甩左個頭走缐, ...

好像祇有Sony 500ES 投影機(相信1000及1100ES)先有USB slots
回復

bmb_hd 發表於 2014-9-18 23:31
bird 兄,

就你説的光纖hdmi線用USB 取電有noise 問題,

可能我要求比較高啦,開左500ES RB Cal 完合成一點白線。再用cal機碟睇1個點白線都唔可以有任何抖動先合我要求。

其實已經有幾個師兄上過來睇我這個方法去試線,Cal 機。在10多年既PMII 幕之下都有嘩一聲既感覺出現。

再用電腦試埋真4K DEMO 真係行近幾cm 去睇都唔震,RGB 合焦出白線,全黑全白轉換時無noise, 咁就合格。

如有機會一試彩虹魚就好了。好快我就無500ES 玩了  
回復

ilccmcf 發表於 2014-9-18 23:49
可能我要求比較高啦,開左500ES RB Cal 完合成一點白線。再用cal機碟睇1個點白線都唔可以有任何抖動先合 ...

bird 兄你好,

我印象中某朋友轉光纖線牌子前都用緊Celerity,

果時一樣睇唔出有noise。

可能要找機會家訪你多了解你的試法,

或許到你upgrade 去玩Dobly atmos 時交流下兼順便感受一下新制式的威力!

系呢,上千一?
回復

Hifi 友一般都用AEI or 舊裝派拉利電源線(2.5mm, 4mm或6mm),貪其無乜個性及價錢實惠。

回復

bmb_hd 發表於 2014-9-19 00:26
Hifi 友一般都用AEI or 舊裝派拉利電源線(2.5mm, 4mm或6mm),貪其無乜個性及價錢實惠。

...

我屋企都岩岩開始裝修,師父見我玩影音,都同我講拉獨立電及舊裝派拉利電線
睇緊Hdmi線,要15米,唔知optical定普通線比較好?但個人對Optical冇咩信心,多兩次轉換怕影響質素,傾向買返普通線。
投影意向55es+grandview幕,會叫代理上門睇位安裝
回復

Versa 發表於 2014-9-19 03:24
我屋企都岩岩開始裝修,師父見我玩影音,都同我講拉獨立電及舊裝派拉利電線
睇緊Hdmi線,要15 ...

咁多人玩緊光纖線去取代傳統線都無信心?

而且玩嘅朋友d機 都唔係低階機!

長距離傳輸正係fiber optic 嘅强項 (最長1000呎) ,

普通傳統線係無轉換, 但系信號越遠越弱, 衰d會暗同對比度差,  再衰d什至聽過畫面會閃。
回復

bmb_hd 發表於 2014-9-19 00:01
bird 兄你好,

我印象中某朋友轉光纖線牌子前都用緊Celerity,

唔啦~~~~ 搬新屋無直廳玩
想換LG OLED 77" 4K / 如果今年都唔出就換SAMSUNG 79" 4K
回復

ilccmcf 發表於 2014-9-19 10:02
想換LG OLED 77" 4K / 如果今年都唔出就換SAMSUNG 79" 4K

oh.....明白......男人最痛莫過於此!

玩過大畫面好難番番轉頭!

回復

ilccmcf 發表於 2014-9-19 10:02

無得玩直頭吾好搬

評分

查看全部評分

回復

現在投投多數都有兩至三個HDMI input,所以最好用一條普通HDMI, 一條 fibre optic HDMI, 剩番一個備用,到果兩條都唔得就用wireless,咁就萬無一失!

我正打算換條 fibre optic 嘅HDMI, 有考慮 bmb_hd 兄推薦嘅彩虹魚,但見 Celerity 可以甩頭又好似方便好多,請問 rainbowfish 同 Celerity 邊度平?

One more question, it seems Celerity supports 4k ( stated in its website), how about Rainbow Fish ?

回復

bigpun1975 發表於 2014-9-18 13:49
2、 用料同我上面條link差不多,一般有電牌師父都識拉電,只要你考慮完保險問題,同記得叫師父在蘇位反番相 ...

同記得叫師父在蘇位反番相就可以

呢點可以講多少少嗎?
回復

bigpun1975 發表於 2014-9-18 13:37
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=34486&extra=&page=1

好勁!!!!!!!!!!

可否指點一下小弟買料既資料?
好讓小弟可以行少好多冤枉路?   
回復