新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: sunny14148

[擴音機] DEVIALET 同好會

waikeywi 發表於 2017-6-27 13:14
Will兄是用什麼apps去控制502呢?

小弟係 Roon 用戶,如果我有 501/502,咁一定係用 Roon Remote 做遙控!   
回復

waikeywi 發表於 2017-6-27 13:14
Will兄是用什麼apps去控制502呢?

Free app for ipad
Mcontrol
回復

will03 發表於 2017-6-27 17:03
Free app for ipad
Mcontrol

Is that what Square Wave using as well?
回復

waikeywi 發表於 2017-6-27 17:20
Is that what Square Wave using as well?

Yes.
If u pay, can upgrade to mcontrol HD
回復

waikeywi 發表於 2017-6-27 13:35
恭喜simon兄,但因小弟銀包唔爭氣,所以暫時先用國產威馬牌隔離牛,但也感受到用後背景的靜和黑。
由於此 ...

waikeywi師兄你用le1000加上MAN301插在威馬隔離牛時只是用了300火。

請問如果在音量非常高的時候(好似睇HIFI SHOW時的示範)播比較多樂器的情況,唔知有無留意隔離牛顯示會用上幾多火呢?

謝謝師兄。
回復

ConstantK 發表於 2017-7-1 11:04
waikeywi師兄你用le1000加上MAN301插在威馬隔離牛時只是用了300火。

請問如果在音量非常高的時候(好似睇 ...

MAN301 analogue output default 係-10db,我試過播流曲Devialet D1000 volume 去到-6db 出 Estelon XB,我自己覺得音壓唔細,隔離牛顯示應該唔過250W。

聽symphony 時試過再大聲少少少,因一般電平較低。我驚對喇叭承受唔到會燒單元。

但重點係我未見過超過300W的輸出。

因為D1000及所有的後級的輸出應該是指最大輸出,即係好似話車有幾多匹馬力咁,係要engine去到某轉數才會有。但個engine唔會長期停在高轉數吧⋯⋯所以Nelson Pass先會有First Watt的概念,即係the most significant is the first (few) watt(s).

講多了,見諒。

評分

查看全部評分

回復

Estelon is SAMed and, compared with using other amplifiers, no need to worry rhe speakers would be damaged so easily.

And thanks for your INFO.
回復

Amp 寫出的watt 數 是最大output 輸出功率。不等於各下系統總電能消耗。
Amp output 須要幾多視乎要夾乜speaker. 乜frequency乜曲目, 同幾ohm.
Amp 勁好少燒speakers, ampㄡ有protection ㄡ有SAM. 除非單元過熱。或over volumn.

評分

查看全部評分

回復

Very interested in the 220pro.

Is it worth buying devialet from Europe? I heard there is global warranty?

Thanks.
回復

elevensheep 發表於 2017-7-8 00:20
Very interested in the 220pro.

Is it worth buying devialet from Europe? I heard there is global wa ...

I think Devialet does have a five-year international warranty.
Does it cost substantially less in Europe?
Unless you've decided to pick one up on your way, you'll have to add the cost of traveling. And there are always risks of demaging.
To be honest, only you can tell whether it's worthwhile.
回復

剛加入devialet

想請教下享AV Pass thru隔離個dB點樣set?  因為駁完之後對前置睇戲比之前細聲左好多

評分

查看全部評分

回復

pchyeung 發表於 2017-7-10 21:31
剛加入devialet

想請教下享AV Pass thru隔離個dB點樣set?  因為駁完之後對前置睇戲比之前細聲左好多 ...

你試下set-10db or 0db
回復

各位師兄,其實部野講到好正,優點聽好多,可唔可以講下不足之處
回復

nickaka725 發表於 2017-7-12 10:21
各位師兄,其實部野講到好正,優點聽好多,可唔可以講下不足之處

不足之處-貴。越平越好!

評分

查看全部評分

回復

nickaka725 發表於 2017-7-12 10:21

nickaka725 兄,你意思是否問 Devialet 不足之處?
回復

1. 無平衡輸入 (如果你需要的話)
2. 如果玩高級型號1000,其實都幾貴(但計計DAC、phono amp、節省下來的訊號及電源綫等,其實貴唔貴就見人見智),但你永遠可以先買一台220,再升級上。

評分

查看全部評分

回復

waikeywi 發表於 2017-7-12 10:56
1. 無平衡輸入 (如果你需要的話)
2. 如果玩高級型號1000,其實都幾貴(但計計DAC、phono amp、節省下來的 ...

以 $78800 來入齊 Phono amp、DAC、Pre amp、Power amp,要達到 220pro 的效果,估計是很大的難度。如果再加上當中3條 Interconnect,4條PC,哈哈,除非全用跟機線啦。

nickaka725兄,如未入手,請三思考慮清楚。
入咗手之後,要找套超越佢想轉會,要付出很大的代價。

評分

查看全部評分

回復

sunny14148 發表於 2017-7-12 11:29
以 $78800 來入齊 Phono amp、DAC、Pre amp、Power amp,要達到 220pro 的效果,估計是很大的難度。如果 ...

已經有人在六月中問了創辦人未來有機會用平衡輸入嗎?已經肯定永世不會出現。
至於跟機缐Devialet個條係Audioquest英式插頭。都不是太差。
回復

Harwood 發表於 2017-7-12 11:38
已經有人在六月中問了創辦人未來有機會用平衡輸入嗎?已經肯定永世不會出現。
至於跟機缐Devialet個條係A ...

那個人是我嗎?
回復

Waikeywi or NickNick.... I forget it.
回復