新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: sunny14148

[擴音機] DEVIALET 同好會

Casper728 發表於 2018-2-19 23:30
我都有同樣問題,當用Streamer 經USB 入 Devialet 都有窒聲呢個問題,之前未升級CI 時係冇呢個問題的,有 ...

我這問題仲未解決,但由於我主要用streamer USB 入 mutec,然後 mutec 經 AES 入 Devialet,所以避過這問題。
近日身痕再試番 Streamer USB 直入 Devialet,問題又出現
跟著我係部 NUC Roon server install Devialet win10 USB driver,然後用 NUC USB 直入 Devialet就無問題了。
咁似乎係 CI board 夾 streamer 問題。
回復

paulkwan 發表於 2018-2-20 18:37
我這問題仲未解決,但由於我主要用streamer USB 入 mutec,然後 mutec 經 AES 入 Devialet,所以避過這問 ...

唯有等Devialet 盡快有解決方法啦,而我比較過,自己部Streamer 用USB 直入係比AES/同軸好聲。
回復

paulkwan 發表於 2018-2-20 18:37
我這問題仲未解決,但由於我主要用streamer USB 入 mutec,然後 mutec 經 AES 入 Devialet,所以避過這問 ...

原來我並不孤單,我USB直駁Streamer及NAS都窒聲....但PC冇事, Paul兄如果有空請反影給Devialet知等他們正視, 我已錄了廿秒窒聲sample email給CS跟進。
回復

我已報了 case,申請做了 beta tester。廠方問了些資料後叫我試 beta 12 firmware,我試了但對這問題係無幫助。有消息我會再同大家分享。
回復

一直等待的Expert Pro CI board對Qobuz的連結支援靜肖肖地出現了? 不過並非我的理想期望。

昨晚開啟Qobuz desktop後,系統就建議更新,更新到version 4.0.25-b011後竟然看到右下角選擇audio device變了新icon,而且更有驚喜的發現當中多了External device的支援包括DLNA / UPnP及「My Devialet」!
同CI board firmware一樣仍然是BETA,不過暫時未發現甚麼問題,Expert Pro選UPnP作訊源就可以接通出聲。
這次改動是由Qobuz desktop apps推出,不知3月版的CI firmware /DOS會否加入相關新功能配合。

可惜mobile apps還未有這更新,當然也沒有像Spotify般方便的由任何一個device都可以用來remote及選擇輸出方法全面地整合,所以我用iPad仍然無法用這uPnP方式remote選歌及播放Qobuz,而AirPlay的方式音質又下降。

如果最終也是要用電腦做bridge, 早已安裝的Devialet AIR已可以用來播Qobuz了,AIR音質好而我亦從來沒碰到問題,現在攪多個uPnP方式連接就顯得十分無謂! 我期望的是iPad或電腦只用作remote,是Export Pro可以直接連結Qobuz 帳戶及取歌streaming播放,不是stream去電腦再由電腦傳給Export Pro!希望之後mobile apps都有更新,做到我的期望。

評分

查看全部評分

回復

剛剛試到部ODA有bug.聽聽下歌出D聲.
回復

Harwood 發表於 2018-3-5 17:39
剛剛試到部ODA有bug.聽聽下歌出D聲.

可以在相同條件下重複發生嗎?
回復

waikeywi 發表於 2018-3-5 21:54
可以在相同條件下重複發生嗎?

間歇性出現,初時以為新買的用來播數碼檔案的機壞。今天終於捉到佢,現在用返上一個Firmware.再看看。
回復

Paul 兄
如Streamer經 USB 再經 I SO Regen 去 Devialet 有沒窒聲
回復

raykkc 發表於 2018-3-6 10:55
Paul 兄
如Streamer經 USB 再經 I SO Regen 去 Devialet 有沒窒聲

Streamer + IR 我只試咗一晩,好似都有窒過,但好似少咗dd。但那窒本身係間歇性,等我試真d再報。

後來我搬近咗部 Fanless LPS NUC 黎聽,行 Win10 ASIO driver,夾 Siltech USB + IR + UltraCap LPS-1.2 都聽得好開心。
回復

Upgrade 左去core, 玩Roon 同spotify完全無問題
回復

報告: DOS2.2.0 beta 12 + Firmware 12.2.6 解決了多項以下問題,值得更新:

176.4播放,DSD播放問題,AIRPLAY更穏定。
回復

另外,想問一問各位有沒有人用INNUOS ZENITH MK2? 有的話想請教...
回復

Avanti 發表於 2018-3-10 21:50
報告: DOS2.2.0 beta 12 + Firmware 12.2.6 解決了多項以下問題,值得更新:

176.4播放,DSD播放問題,AIRP ...

版本號碼:: 2.1.0 + Firmware 12.1.2

我要用返尼個版本先穩定.
回復

Harwood 發表於 2018-3-10 22:33
版本號碼:: 2.1.0 + Firmware 12.1.2

我要用返尼個版本先穩定.

對我來講,我好滿意呢個beta版。
回復

Harwood 發表於 2018-3-6 02:53
間歇性出現,初時以為新買的用來播數碼檔案的機壞。今天終於捉到佢,現在用返上一個Firmware.再看看。 ...

最新版新鮮出爐,話解決咗駁streamer啲click click聲問題喇!

螢幕快照 2018-03-24 上午12.35.12.png

評分

查看全部評分

回復

Thank you, nick nick ching.
回復

nicknick 發表於 2018-3-24 00:37
最新版新鮮出爐,話解決咗駁streamer啲click click聲問題喇!

Nicknick兄,請問可以响邊度download 到最新Firmware 呢?
回復

Casper728 發表於 2018-3-24 21:47
Nicknick兄,請問可以响邊度download 到最新Firmware 呢?

pm了給你

不過睇到網上comment好多人留言話播24/192出事要downgrade返個舊firmware, 攪到我都唔敢推薦你升級。
我都唔明,每個sampling rate播下做QC應該係好基本動作啦,點會仲犯啲咁嘅低級錯誤攪到出個新版仲衰過舊版呢?

利申:我試了新版firmware播24/192, 冇問題冇窒。
回復

唔該Nicknick 兄,我都啱啱升級完新Firmware,現在試緊,暫時都正常。
回復