新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Hiandy

[分享] 民意無罪(轉發) - 請幫忙轉發為大家打打氣!

morel 發表於 2014-9-29 19:23
係政府還是政客先 。

連自稱民主代表的老美同老英都唔係公民提名,我們政客提出的國際標準睇來 ...

哈哈….CHING的說話已經答曬所有既問題,簡單D講就系邊個做都系一樣的模式 – 輸打贏要model。詳細唔多講啦。。。普遍正常既個體都系傾向舒適生活的,無事唔會囖苦來辛!

但有一點比較認真的個人觀點,就是我都唔明白點解好多人都要怪邊D組織的人或政客, 其實關個D政客咩事?我叫你去,你都唔去啦。無謂轉移視線啦!就算個D人死曬,甘個政改/普選就會自然變得都是大家能接受的存在價值嗎,歸根究底系個管治政府做的事偏離一部分或一大部分人的意願而導致。而更重要的是偏離了“政府是因民而生”的核心!

講得X街D, 你做D野合理D,甘咪無機會比D政客搞野lor! 呢D機會都系政府比政客!
以上只是小弟愚見!

評分

查看全部評分

回復

morel 發表於 2014-9-29 19:23
係政府還是政客先 。

連自稱民主代表的老美同老英都唔係公民提名,我們政客提出的國際標準睇來 ...

還有一樣,我們3代特首無個好,但看來唔搞野個個好過搞野。。。不竟人家都說了打好呢分工,打工之嘛又唔系話事,可以擋住米擋住先lor! 換個角度想下不一定是最差的。

你看宜家呢個,搞間公司要執笠,搞個家庭D關係呢。。。。見工INTERVIEW之前都要看RESUME/CV,你如果有得選我念真系唔會選他啦。

如果政府比我個票系選邊個“吾可以做”,我一定要!但系如果比張票我選邊個做的話,我寧可唔要,都唔要做左共犯!
回復

Hiandy 發表於 2014-9-29 20:02
哈哈….CHING的說話已經答曬所有既問題,簡單D講就系邊個做都系一樣的模式 – 輸打贏要model。詳細唔多講 ...

唉!兩邊都幫唔落。

回復

Hiandy 發表於 2014-9-29 20:45
還有一樣,我們3代特首無個好,但看來唔搞野個個好過搞野。。。不竟人家都說了打好呢分工,打工之嘛又唔 ...

今日同同事吹水,佢支持學生,話最好CY落台,
我:3個特首都唔得,如果有個民選出黎的係咪聽哂佢話? 如果佢又係收郊區地起樓,係咪照聽?
佢:梗係唔得.
我:咁點做?又要佢落台又選另一個?咁同之前特首有乜分別?
佢:分別係我有份選,只可怪我選錯.
我:如果香港搞得成,深圳,新彊等等又話搞咁點?
佢:..............

其實不變係最好,依家冇民選特首,但我諗唔到有民選特首生活有乜改善.
一個唔覺意,上大人派個人落黎收番香港你地話得唔得?

評分

查看全部評分

回復

redoctober 發表於 2014-9-29 21:07
我:3個特首都唔得,如果有個民選出黎的係咪聽哂佢話? 如果佢又 ...

呢個系一個態度問題,有的選跟選錯系2個問題。  一個是獨立問題, 一個是衍生問題。 而衍生問題是不論任何狀態下都會出現,所以不必要過於提前考慮。 而有得民選和沒得民選就意義大大不同。

而且現在不是保持現狀就可以讓你繼續保持現狀,現狀的特性就是無時無刻在改變!

以現狀來看, 如果你今天賣了你手上的樓房得300萬,念住樓價跌再入市。。。甘吾好意思,這個普遍人的想法只會讓你這個現狀保持不了。 因為你發覺一年以後你這300萬算你不用租樓,你可能已經連3成首期都付不起了。 因為相對現狀,你剛賣出去的那層樓已經賣緊450萬了。。。這就是現狀。  所以現狀是不停改變, 遇到樓房跌的時候,情況也不同。 目前很難有一勞永逸的方法。。。只有用林鄭個句審時度勢。

my 2cents!
回復

morel 發表於 2014-9-29 21:05
唉!兩邊都幫唔落。

CHING 呢句真,苦了學生和市民!
所以小弟願意都是想鼓勵他們, 無論他們對錯,應該做或不應該再做, 但,他們已付出了, 這些已經值得我們感謝。
每個人意見都不同,也沒有絕對的對,都需要從不同的立場考慮。。。。。。反而這些給人說笨的一群付出的相對是更純真!
回復

Hiandy 發表於 2014-9-29 20:02
哈哈….CHING的說話已經答曬所有既問題,簡單D講就系邊個做都系一樣的模式 – 輸打贏要model。詳細唔多講 ...

可 惜貴版已.淪陷, 從前高質素的CHING 都不在.....

評分

查看全部評分

回復

Hiandy 發表於 2014-9-29 21:23
呢個系一個態度問題,有的選跟選錯系2個問題。  一個是獨立問題, 一個是衍生問題。 而衍生問題是不論任 ...

做左幾十年人,無論係殖民地時代,回歸10多年,真係無乜變化,真係諗唔到未來有變化囉.

回復

sammy0322 發表於 2014-9-29 21:36
可 惜貴版已.淪陷, 從前高質素的CHING 都不在.....

不在也不要緊,
反而見到一些冷血的回覆才叫人痛心!
在這些人眼中,
出來表示對現今有病的香港不滿是傻的!
回復

因為佔中,呢個家庭以後活在悲痛中!

https://dl.dropboxusercontent.com/u/75235964/AUD-20140929-WA0029.mp3
回復

因為佔中,班泛民同佔中三子又話唔負責之下,旺角變成黑社會樂園

https://www.facebook.com/video.php?v=796380540403320
回復

katsui 發表於 2014-9-30 01:01
因為佔中,班泛民同佔中三子又話唔負責之下,旺角變成黑社會樂園

https://www.facebook.com/video.php?v=7 ...

咪玩啦...占唔占MK都系黑社會樂園啦 ,但唔占中香港就變成中共樂園wor......甘話時話,阿爺肯聽下我地D小朋友講既野,咪無占中lor。但最後都系他們的樂園既。 負責?幾歲呀?食自己啦!自己做的事要人地孭,個D人先吾負責!
回復

redoctober 發表於 2014-9-29 21:07
我:3個特首都唔得,如果有個民選出黎的係咪聽哂佢話? 如果佢又 ...

你應該問鄧小平點解同意基本法承諾特首由普選產生...
你又應該問胡温做乜同意2017普選特首嘅政改方案...
而家仲翻轉頭講為甚麼要普選???

你話香港有普選咁大陸其他地方點算... 唔通鄧小平無諗過??胡温講過唔算??
回復

愛與和平,佔領中環?以前唔信可以做到!為年青人拍掌!香港有希望!
回復

我自己本身冇政治立場,之前覺得班後生年年去會展排動漫, 去 IFC 排 iphone, 香港真係金錢行先.

今次見到佢地不計利益企出黎日晒雨淋, 姑勿論對或錯, 真係有點感動.

睇番身邊搵到食上咗岸既人, 一見到呢類活動就不停抹黑講風涼話,其實講到尾咪又係利益問題, 搵到既當然吾想變.吾該佢地開收音機聽下D現場人士訪問,有主婦,教師,學生, 一家四口.....etc

講呢堆野只係想講以下重點:

大家都做過學生, 佢地一樣有思想, 吾好開口埋口話佢地俾人利用.只係學生時代人人有抱負,有理想.....而冇負擔, 可以實踐心中所想.

人越大越有負擔,越要妥協, 我自己都係其中一人.

試問一下呢班學生幾年後仲有幾多個會走出黎....

P.S. 我政治中立, 仲好憎泛民同保皇

好佩服創作以下影片既作者, 值吾值得反思就請大家自行決定
回復

yuppi 發表於 2014-9-30 11:45
我自己本身冇政治立場,之前覺得班後生年年去會展排動漫, 去 IFC 排 iphone, 香港真係金錢行先.

今次見到佢 ...

請各位 到示威現場, 真實感受學生, 市民的質素, 政見或意見可以不, 抺黑掩蓋不了事實,

我在現場看到; 學生掃垃圾, 幚助年紀大的參與者, 無私的分發自己多餘的物資, 用手一個一個捧著一箱一箱的蒸餾水, 女孩子也一樣捧, 那處須要支援,... 一班年青人捧著一箱一箱支援物資, 由金鐘跑到中銀支援, 汗流浹背, 還要包著保鮮紙, 手上身上還留著胡椒嘖霶在身體留下紅色的烙印....你若跟他們討論, 他們的思路論據清晰....30度的高溫, 中午仍在堅持, 許多己留守超過36小時...黑黑的眼圈, 愛美的少女放下了外表的執著, ...拿著垃圾袋收垃圾....作為成年人的我除了對你們感謝, 致敬, 支持, 自己也無法面對自己!

我祗希望那些[精明]的成年人, 當你批評他們, 你們撫心自問, 你愛香港嗎?? 你愛香港這片土地嗎??? 還是祗愛香港獨有的賺錢環境嗎???你有想過香港的將來嗎??? 你對香港將來的願境是你的願境?? 還是將來居住在香港的後代的願境???

請拿出良心, 做回一個人應做的事, 做一個有責任的網絡使用者, 核實消息來源, 流言可以殺人, 多謝各位
回復

在灣仔返工,見到一個女學生係度撿垃圾,我也很感動。

咁好的年青人,生長在香港這個青紅不分並充滿片面看問題的人的社會是一件可悲的事。
回復

yuppi 發表於 2014-9-30 11:45

今次見到佢 ...

希望他們學會妥協是談判藝術中的重要一環。和國內人打交道一定要學懂有進也需有退,在逆境中找到最大的利益。單單普選不能改變現狀,改變現狀是要有全面的改革,所有不合格的議員都該辭職並不再參選。

學生是最有理想的一群,也是最堅持理想的一群。很希望他們在這次運動中可冷靜下來,諗一諗自己的人生安全,諗一諗家長的焦慮,諗一諗點樣擺脫政棍的騎劫,諗一諗我們追求的是對下一代的願景還是在幫助收取黑金的政棍上位。

回復

街頭班年輕人,我明架。小弟25年前都係後生仔,當年都義憤填膺,慷慨激昂。記得個年5月中打風,去游行仲特登唔擔遮,任雨淋,以视抗争到底之决心。過咗25年,今日都係想食番餐安乐茶飯多D喇。班飯民大佬我都明架,不過好惊玩到儘,以後冇飯開點辦。
回復

我都係去現場做義工执垃圾好,飯民同保皇都唔中意,不過我撐班後生仔囡。

評分

查看全部評分

回復