新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1977|回復: 1

[吹水] 揀張唱碟都很难

小弟在内地的音响討論區Post咗個古仔,唔知佢地睇唔睇得明,不過就一個人都唔敢頂,個個装聋扮唖。今日唔撑香港,第日佢地自己又如何?或者佢地真係習惯比隻哥斯拉日日咬。

==================================================

話說隔幾條街的事情。那里有個江斯奶喜歡听歌,外號歌斯拉(粤語差不多音)。

江斯奶家里從來祗听她喜歡的唱碟,小兒們卻想換自己喜歡的听,扰譲多時,江斯奶終於鬆口讓每人都可以挑揀,人多挑的就放。當然是好,不過江斯奶說,人人都開口太煩,爲求便捷,先叫下人揀三隻碟,然後大家再一人一嘴挑揀。司機,花王,保姆當然明白,自己收的是江斯奶的人工,當然是老板娘喜歡甚么揀甚么,那三隻碟還是江斯奶手中的。眾小兒不愿意了,這不是糊弄我等,不行,要完全自己揀。歌斯拉生氣了,道:要听的歌祇能是我听了舒服的,要是听了我會月事不調,决不可放。小兒們也不愿意了,隨手雜物往厅中一摆:大家别听。歌斯拉横眉冷竖:你等小兒不愛家!小兒們:後娘如此待我等,還不如以前老保姆。歌斯拉哼的一聲,心想:小屁兒,我還有一招,屋裡我有养狗,那就是要放狗了。

所以說,隔幾條街那邊,揀張唱碟都很难。
街頭班年輕人,我明架。小弟25年前都係後生仔,當年都義憤填膺,慷慨激昂。記得個年5月中打風,去游行仲特登唔擔遮,任雨淋,以视抗争到底之决心。過咗25年,今日都係想食番餐安乐茶飯多D喇。班飯民大佬我都明架,不過好惊玩到儘,以後冇飯開點辦。
回復