新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3483|回復: 5

[請教] Accuphase DP-600 比電腦當解碼用

Accuphase DP-600 比電腦當解碼用

請問各位CHING,

如果電腦 COAXIAL 入金仔 DP-600,
金仔DP-600當解碼用,
效果如何?

小弟以前用Esoteric p-10/D-10分體CD,用過電腦Coaxial及Toslink駁D-10。聲底係當然係Esoteric的聲底,比soundblaster靚聲好多。不過用同一條數碼線,電腦唔够P-10幼滑,而且聲硬。反而電腦用Toslink會細致好多,就動態同低頻差小小。後離就一直用Toslink駁。

小弟電腦普通貨色,亦非LPS,機内好多把風扇。電腦機内雜訊好犀利,Toslink可以作電氣隔离。相信用全鋁機壳,唔使風扇,再加上LPS及SSD硬碟,會同CDP好接近,用Coaxial應該就會靚過Toslink。
回復

其實我好唔明電腦點樣駁LPS ?
回復

一是 notebook 之類,另外就是成隻電腦火牛換成 linear 牛,但成本好高。
回復

ak2008 發表於 2014-9-30 22:48

laptop電腦通常冇S/PDIF,desktop好多有toslink,不過Coaxial大多要接Extented connecter,或者要加有Digital out的sound card。用windows的,屏幕右下角喇叭仔可以揀device爲S/PDIF,就所有聲從DAC出。
回復

ak2008 發表於 2014-9-30 22:48

唔好意思,答非所問添。淘寳上面有專門desktop電腦用的LPS,同全鋁唔使風扇的機壳賣,不過貴過成部電腦主機。
回復