新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16318|回復: 52

[電視機] Sony BRAVIA S9000B系列4K 曲芒

Source from Oriental Daily
提起曲面電視,年初可說被兩大韓廠搶盡風頭,等了又等,日系代表Sony終於出手反擊,發布旗下首款曲面電視BRAVIA S9000B系列,焦點當然係4K曲芒啦!新設計不僅令畫面四角和邊位更清晰,仲可營造出影院級包圍感,最正係機身植入4.2聲道喇叭,毋須另加Soundbar或音響已可營造出環繞聲效果,隨時將屋企變身迷你影院。
精密計算弧度
論視覺效果,曲面電視確實比傳統平面電視好得多,廠方雖然冇列明S9000B系列嘅弧度,但由於機身經過精密計算,令用家視角可與整個屏幕保持90度,邊緣的光度及色彩得以保持,滿有迷你IMAX影院的包圍感,唔會好似平面電視咁,因觀賞角度傾斜而令畫面邊位出現朦朧感覺。小記現場試睇4K影片時,無論對正屏幕抑或側側哋觀賞電影,都冇明顯偏色或淡化現象,足見可視角不俗;而且影像暗位細緻,層次鮮明,感覺比韓廠出品更自然。

顯示技術晒冷
今次推出嘅S9000B系列提供65吋及75吋兩個型號,除咗屏幕大細唔同之外,基本規格一樣,支援4,096×2,160解像度及主動式3D顯示功能,而且備有一系列強化畫質技術,包括令紅藍綠色域更廣嘅TRILUMINOS Display、將畫面動態對比及光暗層次提升嘅X-tended Dynamic Range,以及能提升訊源畫質嘅4K X-Reality PRO,換句話說,就算4K藍光碟或串流尚未普及,仍可將影碟或電視畫面升頻至接近4K質素。
售價:$55,980(65吋)、$69,980(75吋)
附送兩個遙控器,較特別是右方的One Flick遙控器,植入觸控板及NFC功能。
回復

內置一系列網絡功能,可上網直接觀看《ontv東網電視》。
回復

簡約的電鍍底座可因應需要置於機身兩邊。
回復

機身兩邊設有長形喇叭,以遼闊音場營造環迴立體聲效果。
回復

機背布局與早前推出的4K電視X9000B系列相似,備有4組HDMI及3組USB插口。
回復

機背設有兩組超低音喇叭,Bass強勁有力。
回復

跟機附有網絡鏡頭,可作Skype視像通訊之用。
回復

內置省電模式,電視會因應環境光暗而自動調校亮度。 1003-00300-001b9.jpg
回復

備有實況足球模式,可提升動態影像的流暢感,球迷必Like。 1003-00300-001b10.jpg
回復

支援Mastered in 4K技術,可將對應藍光碟的畫質提升。 1003-00300-001b11.jpg
回復

支援主動式3D顯示,跟機附有兩副3D眼鏡。 1003-00300-001b12.jpg
回復

試片區
廠方提供的4K試片可見,光暗層次分明,而且細密樓宇嘅輪廓銳利清晰。 1003-00300-001b13.jpg
回復

4.2環迴立體聲
有超高清畫質,又點可以冇靚聲配合呢?新機加入Live Speaker系統,於左右兩側植入一個機身咁高嘅長形喇叭,內裏嘅高、中音單元更以特別角度向內外排列,配合機背兩個超低音喇叭,以4.2聲道營造出環迴立體聲效果。
用家毋須外接Soundbar或音響,都有不俗的音效表現,值得一讚是低音比傳統LED電視更有力!
其他功能則一如今年推出的BRAVIA 4K電視X9000B系列,用家可透過電視上網睇《YouTube》、《ontv東網電視》等,亦可利用遙控器與手機One-touch Mirroring同步畫面,功能齊備。
SPEC.
解像度:4,096×2,160

顯示技術:Curved LED

對外連接:HDMI×4、USB×3

體  積:1,549×873×115mm(65吋)、1,773×997×130mm(75吋)

重  量:40.7kg(65吋)、50.2kg(75吋)

同場加映:預訂電視送禮品
新機將於10月7日~21日開始接受預訂,搶先預訂當然有着數啦!買家可免費獲得價值$2,480嘅SWF-BR100超低音喇叭,四方盒狀設計易襯家居,還支援無線連接功能,擺位更靈活;而喇叭內置20cm圓錐形單元,可說是S9000B系列的絕配。另外仲送多一部價值$3,280嘅BDP-S7200藍光影碟播放器,支援播放4K藍光碟,最特別係機身採用密封式讀碟設計,配合防塵防震功能減低干擾。

撰文:林子聰

攝影:莫文俊

查詢電話:2345 2966
回復

seems ok
回復

but very limited 4K source......even though i know it is good

and the OLED is very good too
回復

最衰唔知佢邊度做?!?!? 如果唔係訂佢返來玩下
家陣三星同佢 2 IN 1
LG OLED 曲面 4K 又未出..............
回復

ilccmcf 發表於 2014-10-7 16:07
最衰唔知佢邊度做?!?!? 如果唔係訂佢返來玩下
家陣三星同佢 2 IN 1
LG OLED 曲面 4K 又未出.............. ...

I am not optimistic that it will be made in Japan especially Sony has been cutting costs in the production of its new generation TVs (according to the news, Sony has sustained another loss in the last quarter). I used to be a Sony fans for many many years but some Sony's products in recent years have been quite disappointing.

LG's 4k OLED TV (EC9700 / 65') has already been available in US (http://www.lg.com/us/tvs/lg-65EC9700-oled-tv) and is rumored to be released in HK at the end of this year. However, its suggested retail price is USD11,999.99!
回復

USD11,999.99! wow, too much
回復

見平平地入左部試下佢..... 開箱再包膠 !!!

評分

查看全部評分

回復