新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ultramanzero

[民生] 係電視睇到今晚旺角D畫面,真係忍唔住冲口講咗一句.......

你絕對可以對示威者有唔同既觀感,亦可係度自由表達,為何要指駡其他不同意見既會員。
呢度唔係"談天說地"。
回復

支持警察行動升級 這廿多天辛苦你們了

評分

查看全部評分

回復

ultramanzero 發表於 2014-10-18 18:31
#18 對班示威者既觀感同對呢度員會發言既尊重係兩回事,咁都唔識分!

一方面話要扑死人,無論乜人喇,絕對係偏激嘅講法。
但另一方面又話要和平專重,如非思覺失調,又是不是有點矛盾?

評分

查看全部評分

回復

andy88 發表於 2014-10-18 18:30
轉載一位70後曾留學外國的人士所寫,意見分析清楚有據,值得一讀

一向沒打算在公開的平台說太多,因為 ...

三十年前英治下市民,包括當時民主派,大部份支持民主回歸,大學生以國粹派為榮!
今天回歸十七年,大學生由親共到恐共變反共,市民對中共信任度低處未算低,統戰工作徹底失敗,完全失去年輕一代,更成為台灣嘅反面教材!
d上大人又有否查找不足?全部賴晒外部勢力未免太想當然耳。

評分

查看全部評分

回復

回復

[10/15] FWD Msg:-

EU被圍,頂左成25分鐘,我地先去到支援,好羞愧,睇見佢地好心酸。高清full Version
http://youtu.be/GzTZKCaFXAU

無法無天   圍差人 搶犯樣樣齊  
回復

andy88 發表於 2014-10-18 18:53
支持警察行動升級 這廿多天辛苦你們了

支持香港警察用更大武力去清場!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

回復

請大家發表之餘也請專重別人,勿惡言相向,多謝大家!
回復

bigpun1975 發表於 2014-10-18 21:40
請大家發表之餘也請專重別人,勿惡言相向,多謝大家!

啱啱聽完港樂馬勒五出黎,真係心擴神怡,出力支持版主!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

ultramanzero 發表於 2014-10-18 22:26
啱啱聽完港樂馬勒五出黎,真係心擴神怡,出力支持版主!

多謝,想試下去聽,學下野
回復

bigpun1975 發表於 2014-10-18 22:37
多謝,想試下去聽,學下野

平常心聽音樂啫,無話學唔學既,不論古典流行,自己喜愛既就係好音樂。版主不防多試多聽,可能找到另一片天地都唔定!
回復

轉載一位70後曾留學外國的人士所寫,意見分析清楚有據,值得一讀

細心睇下編文章,有D points 真係好中。多謝分享!
回復

ivanchan 發表於 2014-10-18 20:19
一方面話要扑死人,無論乜人喇,絕對係偏激嘅講法。
但另一方面又話要和平專重,如非思覺失調,又是不是 ...

矛盾? 矛盾得過D佔中人士,阻塞道路霸佔公物,沖擊法治,剝奪他人權利,用最不民主既手法去争取佢地口中既民主! 唔通佢地既訴求就可凌駕他人既權利?
再矛盾D,佢地自己犯法就鬧警察好執法,其他人犯法就鬧警察點解唔執法! 請問呢D係矛盾定思覺失調呀?

評分

查看全部評分

回復

我又QUOTE下 #19 片論文!

在充滿左派色彩的客觀分析下,果然是一篇精闢的陰謀論文. 最佩服系有GUTS可以講出”客觀“這兩個形容詞!就系你可以講出客觀這兩個字就可以知道你系幾客觀! 一如我們的環球時報說他是環球,而人民日報說他是人民的日報!一遍90%“水平思考”的文章又點可以同“客觀”掛鉤呢?

估計你可能對土生土長這個意思不是很理解, 如果你是土生土長的也應該如你所說般中左英國佬D伏,一樣民主。
而你設定的場景其實都很合理,但唯一是要受過英國統治3幾年,而又可以系以家出來”用在一朝“的90後,又好似神左D wor!系咪計錯數?系咪?你計錯數爸爸打打架! 你的話感覺有D似某某議員說黃飛鴻用傘當武器,所以民眾也用傘當武器。。。其實仲有六脈神劍呀。。。問你驚未?

本來都唔想講你篇野,大家都有自己發表言論的方式,也有支持者。但有D笑位一定要QUOTE下,交下戲先得民主。。。

“有國際視野?1978至2013年間國內海歸有140萬,比香港還多”
唔好講呢D啦, 當你140萬海龜啦, 140萬/14億 VS 140萬/700萬...你搞懂未呀,14億 - 140萬 = 奇人異事!OK? 可能懂日語的更多,唔信?你去新宿可以看到什麼叫現代賣國求生實錄。 呢D咪國際要看既視野LOR!

” “回歸後大陸不斷向香港"利益輸送”...給周邊城市全趕過了"
你輸送D乜野?? 我想問下。唔好家家有求,就搞到你系恩主甘先得架。 你唔放自由行,唔通要D錢“海外流出”咩,自己搞到個外匯管制甘TIGHT,你敢比甘多人外流? 拿。。。唔好顛三倒四, 咩時間洗利益輸送呢? 就系80年開始,招商引資的時候,個時個D相對可以叫做利益。而衍生出來的利益相對平均。 唔系宜家甘。 說真的,國家對香港沒有敵意,也有好意,這是真的,但是不要用忘恩負義的態度去扮一個恩主,這些都是互惠互利,要記得國家現有的基石是靠80-2000年代港澳臺日韓的技術轉移,人員培訓,訂立制度。。。所奠定的。這是不可否認,無論你說這些地方的人如何從你身上取走暴利,如何刻薄,但也不能改變現在國家大部分商業/科研體系的起跑點。這也只是互惠互利的結果。他再刻薄都無法從你身上拿走已經交給你的技術。
而我們給周邊城市趕過也確實是事實,從回歸之後一手推動母語教學的同時又大力推廣國內英語教育的一刻,這個事情已經在發生了,這也是“回歸後就未好過”的鐵證,也是中央高層要層層削弱香港競爭力的設置......甘樣講野會5會同你岩CHANNEL D?
另外,強調下“不斷”這兩個字剛剛在10/1斷左。。。

“法治制度?香港行common law, 國內行civil law, 對大陸而言,香港法制當然不適用。外國人真的只信香港法制,不信大陸嗎?”
這個QUOTE太搞笑了, 直頭系“智障看正常人, 正常人更系傻啦。” 你都未有能力判斷咩系正常,點去評論人地D野好唔好呀? 以家你系叫,紅旗去指點法拉利點樣整車WOR。 哎。。。
外國人信唔信香港我唔感興趣知道, 我只知道中國人都吾信大陸。 你話我地幾時先要去在意外國人怎麼看呢?有這個必要?
就等於, 你連一副商用的汽車引擎都未做得出來,就去計較嫦娥什麼時候搬去火星。為咩呢?

”二十三條”
醒醒!! 中央點樣仲會再推23條呀,下一條要推既已經系“莫須有”啦。你醒啦!

“民主是什麼? 民主是少數服從多數,少數的要懂妥協。”
呢個QUOTE好嚴肅。系你未搞懂人民先系“老細”的概念之前,請你不要侮辱自己!

“民主的先決條件是什麼? “
哎。。。就系你要懂得民主lor。如果你自己勞性甘重,又點懂得民主何價呢?

長話短說,什麼時候都是思想最可怕,就等於邪教,極端組織。。。普世價值告訴我們,這些都不是正道, 但是在位者卻認為我們普通人都是反對他的。 我們觀看歷史, 無論我們現在有多錯多不對,但不可予你犯的錯一起討論。我錯了不代表你不錯。所以你可以說我們有多不對,但是你也應該獨立的看清整個執政的歷史中做錯了多少,而相對你的錯,這些示威的人又何足掛齒? 無論你再怎麼突出其他人的不是,也改變不了你締造的歷史。 唔好成日自己做錯了,就用一個理由說自己犯錯是應該,人家犯錯就罪大惡極! 甘樣就真系。。。”一個自私的民族作主,會成就一個悲劇。“ 我地唔好做葉劉,如果個日比7人打個個系她的女兒,甘又另當別論。可能他以為只有她女兒有阿媽生!

其實,小弟都唔想講咩民主,有D遠,但也不介意!不過唔該做野個D人交戲都唔好甘HEA,求其揾兩條蛋散出來解釋45條,然後就落閘!甘真系唔得架!所以我只想爭取一個解釋,點解唔可以加入一部份的公民提名, 你宜家講個D理由唔系系你老細我既角度去講既!你話愛國愛港!有咩用?? 你應該要講,愛國愛港外同時不可愛其他國家,要表裡合一!你知啦以家小三多,他愛你的同時也可以愛其他人,既然甘驚就做絕D! 不過就算比你愛國愛港,對於我地老細來講,真系意義不大,我地唔抗拒,但我地更關心既系“愛國愛港愛民”,所以你基本論點都沒有我地關心既野,甘我地點buy你呀。你想下,如果個特首愛港愛國啦, 但系唔愛民,甘情況系幾嚴重? 而你提名出來的人,你又點同我地證明他愛民先?? 無論外面個D人做咩,都唔會影響你合理解釋這個45條的逼切性!你一日解唔通,件事都無會好。 就算比你過關,到了2017年,人民還是不服,同樣還是分化。你要解釋了這一個死結, 以後才會好。
而且,既然你有人大釋法這個KILLER SOAP, 點解唔早D以民意去解釋呢?唔好同我講要什麼法律自主, 宜家甘既環境你仲要面子?你系愛民既,就應該做D野啦! 講來講去都系三幅屁,你有D信心就正面回答啦! 再唔系公投LOR,你唔好又話人地非法!支持你既就系合法,(即系反占中個班),如果唔支持你既就違法。 不過,搞清楚先, 70萬公投結果問的系提名方式,而唔系問你同唔同意占中。你同意或不同意占中都同提名方案的落實方式不同。 如果你問反占中的人是否可以接受公民提名選特首,甘我念好多人系唔會抗拒!
你宜家比我個D方案即系好似,阿媽帶個女去ZARA買衫,然後阿媽同個女講,你入去可以自己選擇!但系到個女選好啦,拿去cashier埋單之際,個老母問個女:你做咩呀? 你點樣選衫架? 唔系呢D呀,我意思系你入來,可以隨便選擇我為你選了的兩件衫呀!...甘樣你認為,有多大的可能阿女投出去的一票是他真心喜歡的呢?.....

評分

查看全部評分

回復

ultramanzero 發表於 2014-10-19 00:07
矛盾? 矛盾得過D佔中人士,阻塞道路霸佔公物,沖擊法治,剝奪他人權利,用最不民主既手法去争取佢地口中 ...

有咩出奇呀! 政府都不停強搶民意啦,霸佔道理啦。個局搞成甘樣都唔出來正正經經交代,淨系識話人錯,洗你講咩?我地呢D人都系看你怎樣出來為我們處理好件事呀,一D有效既事都無做!

其實或許你只系覺得20-30萬人出來集會系一件小事,而單憑你所描述的壞處就可以理解你不曾在這20-30萬人的角度出發, 他們為何要跟你無冤無仇的狀態下去“圍堵”你? 你會認為他們pat pat 痕? 大部分人是沒有利益的,當然有一少數人可能會有!

很真心的,唔好再怪這些人了,他們是有不對的!這是無可厚非的。這個狀態是等同,兩公婆嘈交,一定有難聽說話。 過左就算,如果唔系,香港好傷, 而且是無謂的傷! 再一次,這群人是有不對的,但他們爭取的無論你是否支持,在人民而言都不見得是一件很壞的事。這個世上沒有絕對的民主,但我們希望用自己需要承擔的過錯來換取一點點公義!更加更加的希望,員警一定要撐住!做應該做的事!如果要清場,也應該清場!要武力也請用最低的!維護法紀是一定要的!沒有法治,香港絕對走不下去! 但也同時記住,多餘的武力會讓警隊蒙羞。。。

唔好再自己人打自己人了。 我們反占和占中的人應該團結,對住問題所在。 甘樣清左場,先會有效!燈泡壞應該換燈泡,你燈泡壞左走去整個制,有Q用咩! 然後中兩公婆嘈交!哎。。。。最後全家都傷曬!為咩呢?

評分

查看全部評分

回復

ultramanzero 發表於 2014-10-19 00:07
矛盾? 矛盾得過D佔中人士,阻塞道路霸佔公物,沖擊法治,剝奪他人權利,用最不民主既手法去争取佢地口中 ...

對佔領人士,你睇到打到爆缸都唔走,佢哋唔係幾千幾萬咁簡單,而係一整代年輕人⋯⋯
如果政府唔係通過對話以理服人,說服佢哋,我覺得唔好話扑死佢,你出真子彈都搞唔掂!到時香港就走向回歸嘅相反。
所以請互相了解,對所有人都⋯⋯和平尊重。

評分

查看全部評分

回復

katsui 發表於 2014-10-18 21:32
支持香港警察用更大武力去清場!

用武力去解決政治問題係擺警察上枱!唔係支持警察。
真正支持警察應該叫屍歪林鄭禿鷹自己企出嚟唔好瀉畀前綫警察!

評分

查看全部評分

回復

ivanchan 發表於 2014-10-19 09:32
對佔領人士,你睇到打到爆缸都唔走,佢哋唔係幾千幾萬咁簡單,而係一整代年輕人⋯⋯
如果政府唔係通過對 ...

堅持一件事就等於果件事一定係啱既?
講到尾咪又係張自己價值觀强加係全香港人身上囉。
要每日受緊影響既香港人和平尊重呢班違法示威者同佔領者? 咁點解唔反過黎諗吓,一個八九十歲既老人家當眾下跪求佢地讓番道路出黎又如何? 冰山一角咋,究竟誰在與民為敵,The city is dying !

評分

查看全部評分

回復

Hiandy 發表於 2014-10-19 04:05
有咩出奇呀! 政府都不停強搶民意啦,霸佔道理啦。個局搞成甘樣都唔出來正正經經交代,淨系識話人錯,洗 ...

呢編睇完更加唔識回,其他費是講,凈係第二段話人無站係呢二三十萬人既角度去諗。
大佬全香港七百幾萬人呀,咁呢二三十萬人 (我就當你有) 又有冇站係其他市民角度諗呀?
示威集會係香港市民既權利,只要守法不影響他人,大家都會尊重。當年五十萬人上街就係好好例子!l

評分

查看全部評分

回復

ivanchan 發表於 2014-10-19 09:46
用武力去解決政治問題係擺警察上枱!唔係支持警察。
真正支持警察應該叫屍歪林鄭禿鷹自己企出嚟唔好瀉畀 ...

依家係講緊班佔中人仕用公民抗命堂而煌之去犯法 咁唔係警隊去執法?
政冶同犯法係兩樣唔同既嘢 有人犯法就要執法
任何一個理想或體制也不該大於法治精神,如今天要爭取的可以合理犯法 這只是禍不是福 社會大亂由始起

評分

查看全部評分

回復