新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ultramanzero

[民生] 係電視睇到今晚旺角D畫面,真係忍唔住冲口講咗一句.......

明白,不好意思,
早前已對之作出提醒
回復

Cyrustam 發表於 2014-10-21 11:03
Hiandy, bob182, on99no....

我已經放棄了和那些共產主義暴政下的一羣奴隸討論(或爭吵) (板主,沒指明或暗 ...

政治同信念從來都無絕對,更加無絕對真理,視乎你自己選擇去相信D咩,信咗就變成你自己既真理,但人人都可以唔同!
你要選擇頭帶民主光環高高在上,覺得其他人全部都係奴隸!無問題,反正事實唔會因你一句說話而改變。
小的今年差不多五張嘢,生於香港長於香港,無論係以前港英或現時港共年代,小的都活得開心活得滿足!所以我一直都興幸自己能生於香港呢個地方,雖然從來都無得選港督或特首,但只要守法,我乜都可以做,乜都可以講,邊度都可以去,又有邊個阻到我!
奴隸?唔係你話係就係,但其實係唔係又有乜關係?
This is my life and I am proud of it!
回復

我認為大家可以在Hiendy吹吹水,也總算是一種緣份,香港人在此事已經傷得夠深,無謂再多插一刀吧!

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2014-10-21 13:34
我認為大家可以在Hiendy吹吹水,也總算是一種緣份,香港人在此事已經傷得夠深,無謂再多插一刀吧! ...

版主,你指我個貼?
回復

ultramanzero 發表於 2014-10-21 13:43
版主,你指我個貼?

我相信版主不是指你的貼,
而是太激的回覆內容吧!

評分

查看全部評分

回復

ultramanzero 發表於 2014-10-21 13:43
版主,你指我個貼?

不是,我指係在朋友,親友,網友間,在過往討論此事傷害了自己及好多身邊嘅人,言語間不自覺的過了火位,令關係撕裂,實在可惜
回復

bigpun1975 發表於 2014-10-21 13:48
不是,我指係在朋友,親友,網友間,在過往討論此事傷害了自己及好多身邊嘅人,言語間不自覺的過了火位, ...

的而且確係事實亦都真係好可惜,所以我一直都强調希望會員間不要互相漫罵。
對人同事大家可以有南轅北轍既睇法,但對發言者就要相互尊重。係好難既但其實大部份發言既 Hiendy 會員們已做得不錯!

評分

查看全部評分

回復

講贏了, 自已贏曬又點, 個家都散左
回復

Cyrustam 發表於 2014-10-21 11:03
Hiandy, bob182, on99no....

我已經放棄了和那些共產主義暴政下的一羣奴隸討論(或爭吵) (板主,沒指明或暗 ...

唔緊要嘅,大家咪當吹下水。
啱傾傾多句,唔啱傾咪當聽唔到睇唔到囉。
回復

各位我地上Hiendy主要都係為左玩HiFi,亦唔需要變成成市論壇一樣。
市面上已經夠撕裂,無謂令到我地心中最後玩HiFi呢遍樂土都無埋。
各位師兄就當係出面受左嘅冤屈氣上黎發洩下囉,講完就算。
畢竟玩HiFi先係我地主題嘛,大家都勿動氣。

回復

on99no 發表於 2014-10-21 02:32
原本都差唔多訓,
未訓就是因為睇Hiendy尐post已經成為小弟的生活習慣的一部分!

師兄,

我上星期六喺銅鑼灣地鐵站下午近3點親耳聽到兩件垃圾廢青(應該係大學生,因為話夜晚返宿舍瞓)嘅對話,其中一個話啱啱喺佔銅度又識咗個女中學生,話好易呃呢啲女生,而另一個就叫佢朋友落金鐘,話嗰度多啲女,可能都好易食!當時我真係想撐呢兩條垃圾廢青落自動電梯,但佢地前面係一對外國男女,無謂傷及無辜,我只係大聲講咗句「賤格」俾嗰兩條廢青!

可能師兄你喺電視上見到流涙嘅佔中者比較單純(另外記者一定揀過先播出街),但我親眼見到係一啲暴力或賤格嘅所謂示威者!當然仲有一班得閒出黎抽水嘅偽君子政棍!

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2014-10-21 13:48
不是,我指係在朋友,親友,網友間,在過往討論此事傷害了自己及好多身邊嘅人,言語間不自覺的過了火位, ...

這個問題的重點一直都是在政府,也只有是在政府!

無論員警,占中,反占中,無論派。。。都是給政府轉移視線! Divert 左我地自己打自己。

占中的怎麼會不知道自己影響民生, 普及的看也算和平,林鄭都話有些肯定! 也不必在一些小點上去說他不是!沒意思!

真系反占中的,更加可以理解,無飯開,無工開,民主唔主,他唔知,但肯定好快無米煮! 宏觀反占的年紀都比較大,確實要養家。

警員。。。哎!無論怎樣他是最無辜的。身份問題! 更應該體諒!

政府?圍觀就系呢隻。 核心問題沒有去處理,占中的緣由就是“公民提名”或“更民主的選舉方式”,不管人大的決議如何,就這一點你應該以“為人民爭取”的態度會代我們洽商。 不是現在這種態度! 而CY真系唔好講甘多野, 甘既老細你請我都唔跟! 你唔解決這個問題,最後就系 you die or I die, 好多人都看到。 但是政府還不主動去建立一套方案給人大下臺。 這個臺階不一定是100%公民提名。其實最簡單就是提早宣佈如何“設立提名委員會”,在這個民主程序體現較民主的方式,這樣才有樓梯到樓下!否則,肯定是you jump I jump。

其實以家的狀態就好似, 老婆要你買一套化妝品,又面膜又精華,但系你老媽是經濟管控者, 你要問你老母度水, 你老母一路唔順你老婆,更喜唔比你喇,“買買買,買乜春呀,買面具就買比你”。 甘你又坳底,怕你老母,怕連你都受牽連,無錢洗。 甘入到房,同老婆講話無得買,你老婆就來料啦,話:”我叫你買化妝品,都系想靚靚,等你威威je,你甘都唔比我,我都吾話去整容啦......“如是者blablabla...最後你都唔肯買。甘就大件事啦,你老婆著Q曬,系甘掃曬D野,爆Q曬D衣櫃,剪曬D衫....家不成家! 而最終話事人一句都無說,幫都無幫你,話之你兩公婆拆天,反正同她無關,而你兩公婆最後成家D野散曬!幾乎離婚!都系輸得最甘個個!

其實個老公自己醒小小, 明知老母系甘既,早D就同老母講,老婆要買乜,但自己都唔比啦,不過唔買又吾好,我都好難做,不如買個“媽屎”比她啦! 老婆個邊都系甘樣懷柔下。。。大家好! 你系都要來硬既,甘我米話你知我盞燈有幾省油LOR。。。有咩好呀!真系自己醒小小啦,講真一野過既民主都系好危險,一步一步來系岩。 但系以家個政改絕對唔系一步一步的概念,系左閃右避!

占中同反占中都應該認清問題是在“話事人”個邊, 應該一起對準這個方向去爭取。自然化解!

評分

查看全部評分

回復

katsui 發表於 2014-10-21 23:10
師兄,

我上星期六喺銅鑼灣地鐵站下午近3點親耳聽到兩件垃圾廢青(應該係大學生,因為話夜晚返宿舍瞓) ...

就系有呢D仆街,政府更加應該做多D野啦! 快D做,早D救翻班女,唔好畀人抽水!!
唔好話我乜都怪政府,因為呢個問題系政府處理不當所引起!

評分

查看全部評分

回復

可能有某啲反政府份子話我老作,但你地信唔信都唔關我事!仲有,任何嘅人生攻擊,我都唔會回話,只會送一句「大家咁話」!
回復

------------
回復

katsui 發表於 2014-10-21 23:10
師兄,

我上星期六喺銅鑼灣地鐵站下午近3點親耳聽到兩件垃圾廢青(應該係大學生,因為話夜晚返宿舍瞓) ...

挑!講哩d!
我夠話琴日喺政總canteen聽到有AO話收咗李+x幾百個乜乜乜⋯⋯

評分

查看全部評分

回復

andy88 發表於 2014-10-18 18:30
轉載一位70後曾留學外國的人士所寫,意見分析清楚有據,值得一讀

一向沒打算在公開的平台說太多,因為 ...

‘一個自私的人作主,會成就一個獨裁者。’
但1949年中國人通過“選舉團”用“槍”選舉出的毛澤東“獨裁”﹐沒有自私﹐
系一個共產主義者--沒有考慮人性“自私”的特點﹐結果系‘做就系36﹐吾做
就38’。
李世民的“民主”成就了“大唐帝國”。但中國沒有幾個“李世民”﹐民主選舉希望能選出個“李世民”系唯一途徑﹐否則用“槍”選舉的成本更高。

‘一個自私的民族作主,會成就一個悲劇。’ 臺灣的中國人用一人一票選出的陳水扁﹐他貪污。自私的民族作主成就一個悲劇例子。認同民眾的質素決定地方及國家的前景。

美國大選是間接選舉,各州選民投票選擇美國總統,獲選票超過半數的候選人將獲得該州全部選舉人票,然後計算各州選舉人票之和,獲得半數以上選舉人票的候選人將贏得美國總統大選。
而幾乎所有中國人要求一人一票。89-6-4的“武力選舉”中系腐敗一方勝出﹐今天的香港“武力選舉”正在進行時。

先進國家的法律制度系培養民眾提昇質素的途徑之一﹐國家的教育方式﹐社會風氣等等﹐最後系種族的DNA﹐種族DNA可以通過教育在學習中改進而遺傳給下一代﹐也即系‘“成功”系幾代人努力的結果’﹐歷史上從來是‘高徒出名師’﹐而‘名師出高徒’僅系對老師的尊重而已。

評分

查看全部評分

回復

以前香港政治爭指拗,多見於政棍議會內做騷,或見於維園論壇大戰,但今次爭拗涉及社會階層是非常廣泛,見平常政治冷感的學生、親友都熱烈鮮明地表達立場,主要更馬路被一方霸佔,市民活動自由已被非法騎劫。

但所謂"佔中"行動不限於馬路,連某幾個主要網上論壇,也被某一方政治立場人仕霸佔,對所有發言有嚴格篩選,任何有些少不合網站思想路線的貼文都被刪走,更甚是戶口被禁被取銷,或被完全沒有所謂言論自由。

這大概就是中方領導人多年次察覺香港人存在已久的深層次矛盾,經這事件完全表現出來!
回復

可能按多次,唔識點delete重複貼文!
回復

回復