新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5883|回復: 25

[分享] 幼稚園老師向三四歲小童洗腦講故事...無言

幼稚園老師洗腦講故事

故事創作:CHUN HOI YAN
插圖設計:WONG WING HANG

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2917949

https://www.facebook.com/notes/c ... 12869650562?fref=nf

還沒找到是教那一間幼稚園

呢個正Pk老師。
回復

好心啦,三幾歲人仔咋,give them a break!
國民教育就話洗腦,咁呢D又係乜?
香港真係痴咗嘞!
回復

搵唔搵到係邊間幼稚園, 打電話佢投訴佢個
回復

原來教個D都係咁樣,唔怪得以家後生仔出黎做野........(咁叻)
回復

好像不是在幼稚園, 條所謂老師後面好像賣裇衫咁啵
回復

ultramanzero 發表於 2014-10-20 09:48
好心啦,三幾歲人仔咋,give them a break!
國民教育就話洗腦,咁呢D又係乜?
香港真係痴咗嘞! ...

啊?有咩教育方式唔系洗腦架?

評分

查看全部評分

回復

伊索寓言!洗腦!
回復

那裡是海富中心大堂.

其實乜都係洗腦, 只係你buy 唔 buy, 好似1+1=2, 你可以唔認同, 無所謂.

評分

查看全部評分

回復

所謂"洗腦", 是把錯的東西說成啱, 不停重覆的灌輸.
但上面的 video 我看不出, 只是一個故事, 和一些問答.

洗腦是單向的, 不會有問答.
回復

obee 發表於 2014-10-20 12:52
所謂"洗腦", 是把錯的東西說成啱, 不停重覆的灌輸.
但上面的 video 我看不出, 只是一個故事, 和一些問答.

師兄這個回答很“哲”!

對洗腦的理解是利用一些手法灌輸特定“目的”把原來的思想/理念/知識改變,當中不含對錯,對錯是一種帶有主觀或客觀判斷的結果,這個與洗腦這個動詞/動作沒有關係,或更加貼切的是“無從反抗”的被學習!

那麼學習過程中絕大部分做的事情都是洗腦, 比如你去小便唔關門,你阿媽叫左10次後,你懂得關門,如果她也打了你10次,那這也是洗腦過程中出現的“手法”。但洗腦是帶有貶義的,不過他的過程跟一般理解的學習異曲同工。 那麼是不是一定沒有問答? 那也不然, 你可以問你阿媽9次,點解要關門。 你阿媽都答左你9次理由, 而你最後BUY左。。。一樣可以有問答產生。

反過來一樣,反對片中的故事手法,對手法而言覺得沒什麼問題,只是內容,小弟不願置評。 這個在本質上就等於, 邪教灌輸的和基督教灌輸的給予無神論者和天主教徒的關係差不多。。。從手法而言沒有問題,只是你希望你的孩子學習與否!更深入的是,你是否知道你孩子是否想學習。。。!

(對於所提及的宗教,製作舉例用途無意冒犯,請見諒!)

評分

查看全部評分

回復

三四歲既小朋友理應係教佢地一D大是大非既對與錯,黑與白。因為佢地跟本就未有能力去判斷中間既灰色。
所以好難想像老師一方面教導佢地作為市民要俸公守法,但跟住又話比佢地聽可以公民抗命! 你話死末?
回復

森林之皇即係皇帝la, 乜皇帝有得以民主選舉選出來架咩, 一開始已經教錯人la.

首相,總統,市長,就有得選舉出來.

用森林之皇 比 特首, 我覺得奴性太重了, 太睇得起特首這個位了.

回復

我日日都比報紙,三子,學生洗腦。。
回復

真正的洗腦, 係不自覺, 比人洗腦自已都唔會知的.

所以人要不斷反思, 才能保恃清醒.

3子在年幾前已開始講佔中, 不斷咁講, 其實真係一樣洗腦方式, 好似賣告廣咁, 不停講, 日日講, 你唔buy的當然唔會認同, 但如有小小buy的就會越來越buy.

簡單講, 如果3子唔係年幾前開始講佔中, 係1個幾月前才開始講佔中, 一定無咁多人上街..

好多人都話自已係自發上街,自發佔中,  唔係聽人講的.
但係佢地係無留意比人輸入左一個信息, 就係: 今次唔出來唔得, 無下次o架la..

你地留意下, 個個佔中的人都會講這個信息的.

評分

查看全部評分

回復

Gauss5831 發表於 2014-10-20 20:50
真正的洗腦, 係不自覺, 比人洗腦自已都唔會知的.

所以人要不斷反思, 才能保恃清醒.

這個也是一個可能性, 正如政府年幾前起不停說占中如何影響,不停setup 個signal “占中系對香港好大影響”,會流血,然後占中之後利用清場來execute 個setup。 如果我地唔BUY,米繼續占LOR。buy既米出來反占中LOR。。。我地唔好推論當定論啦,害死人架!政府洗腦幾時唔多過個D 3/4/5/6/7/8子呀,淨系“有票你真系唔要?”都夠入la! 日日告訴你唔可以違反基本法, 但又解釋唔通個45條的含義點樣唔可以加入公民提名的元素。而最大麻煩系,如果你要的話,你又可以人大釋法,再唔系就系修改基本法WOR。 那以家都搞都甘亂了,你都唔肯做,甘姐系人民遠不如絕對的權力。所以他們不敢為特首的基本要求設定為-愛國/愛港/愛民!對於人民來說,愛國愛港應該的,但是如果你不愛民,那麼對於人民來說你再有能力都是廢人!

其實如果你都小小BUY lor,我洗咩洗你腦丫? 洗腦系抹殺左你原來的認知,從而接受另一個思想!

評分

查看全部評分

回復

xlarge 發表於 2014-10-20 20:38
我日日都比報紙,三子,學生洗腦。。

“有票你真系唔要?”
回復

obee 發表於 2014-10-20 12:47
那裡是海富中心大堂.

其實乜都係洗腦, 只係你buy 唔 buy, 好似1+1=2, 你可以唔認同, 無所謂. ...

其實我成日覺得1+1=1.9/2.1
回復

Buy 乜啫,話咗班小朋友心智都未成熟,你搵啲得意動物黎吹眠佢地,佢地咪 buy 你囉!你試下叫條八婆去元朗講同一故事俾大人聽,佢實俾人溶咗都似!
回復

katsui 發表於 2014-10-20 23:41
Buy 乜啫,話咗班小朋友心智都未成熟,你搵啲得意動物黎吹眠佢地,佢地咪 buy 你囉!你試下叫條八婆去元朗 ...

咪玩啦,都话八婆咯...更系畀人溶啦!傻猪猪来既!

評分

查看全部評分

回復