新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tonyx

[請教] 香港最高領人人選

"我" 是你們唯一的選擇!!
回復

我覺得曾鈺成 OK 喎,尤其呢幾年做咗垃圾會主席之後,無論出黎講嘢定處事都幾 Buy 佢!
任總都 OK!
回復

其實我真係好唔明,D人點解咁憎 689?好似比佢殺咗全家咁!講做嘢佢好過 Donald 曾多多聲啦!只不過香港而家D政治環境令政府吋步難行!

有時真係陰謀D諗,有D香港人就係唔想政府做到嘢,政府越想做嘢佢地就越反你!最後政府既無能就突顯呢班人既存在價值!

希望唔好比我講中!

評分

查看全部評分

回復

ultramanzero 發表於 2015-2-25 16:31
其實我真係好唔明,D人點解咁憎 689?好似比佢殺咗全家咁!講做嘢佢好過 Donald 曾多多聲啦!只不過香港而 ...

689我除o左覺得佢古惑/陰濕和唔買鏡俾個女之外, 我都唔係太僧佢
回復

tonyx 發表於 2015-2-25 16:44
689我除o左覺得佢古惑/陰濕和唔買鏡俾個女之外, 我都唔係太僧佢

做得呢D位點可能唔古惑同陰濕,只係 689 包裝得差露哂出黎!董伯伯夠忠直啦咪一樣死!
回復

ultramanzero 發表於 2015-2-25 16:31
其實我真係好唔明,D人點解咁憎 689?好似比佢殺咗全家咁!講做嘢佢好過 Donald 曾多多聲啦!只不過香港而 ...

如果僭建、陳戌波、HKTV丶UGL、未富先驕論、14k收入論、港大學苑、陳文敏、卡羅琳學院⋯⋯等等事件都冇問題嘅話⋯⋯
回復

香港人究竟想要一個點樣樣嘅特首呢?我覺得香港人需要調校一下佢哋嘅思想,特首係一個處理政治問題嘅崗位,並唔係處理一般文書工作、上司下屬關係嘅職位。
好多人以為,特首需要係一個謙謙君子、正直、要係一個好人。但係一個咁樣嘅人,絕對無辦法處理政治問題,香港並唔係需要一個能幹、大方嘅人黎做特首,唔係需要一個馬英九。而係需要一個有政治頭腦,能夠籠絡各方面權力同平衡各方面利益嘅人,咁樣嘅一個人 ,响一般自以為受過高等教育嘅家長,文藝氣息重嘅香港人眼中,就係一個蠱惑奸詐嘅人, 以一個政客嘅標準呢D叫做圓滑、叫政治智慧、政治手段,雖然梁振英嘅手法同程度,與理想距離有相當之遠 ,但無可否認佢的確係呢一類人。
好多人話曾鈺成、任志剛係一個好選擇,但我完全睇唔到佢地有以上需要嘅特質,佢地只係一個好人,反而葉劉淑儀我覺得如果佢做仲稱職。
香港人往往用揀上司嘅心態黎揀一個特首,一個會保護下屬嘅好上司,以為選一個好似好上司嘅特首,就可以解決自己响社會上不如意嘅問題,選一個好特首就可以壓低地產商既利潤,可以壓低大財團嘅利潤,可以提高打工仔嘅收入 ,如果有一個咁樣嘅特首,我作為地產商、財團股東、老闆,我又會唔滿意一個咁樣嘅特首同咁樣嘅地方咩?大家需要明白,有錢人佢地少咗啲收入最多就係買小一兩部車,買小一兩間別墅,大不了我可以揀過一個地方繼續做我嘅生意,因為我有錢我有得選擇。但係打工仔,香港冇咗呢啲職位,你可以唔做嘢幾多個月?你唔係香港工作,你可以去邊度工作呢?
好多人覺得政府偏袒財團,偏袒做生意嘅人,但係我有錢做生意我為乜嘢事要揀香港先? 香港無天然資源,唔靠咁樣做,香港人會有乜嘢工作機會?所以無論選倒邊一個做特首,佢嘅工作同責任都係一樣唔會變。
講得再白D,要做一個特首好、政客好、說客都好,必要兩面討好,甚至乎三面四面,面面都討好。試問一個能夠面面討好咁樣樣嘅人,向一般腦筋死古古嘅香港人眼中,會係咩人?有唔同特質嘅人,適合唔同嘅工作,對一班腦筋死古古嘅人黎講,係一件佢地唔能夠明白嘅事,佢地嘅世界非黑即白,只要係一個正直無私,問心無愧嘅正人君子,無論任何工作都可以勝任,又點會容忍一個佢地認為係蠱惑嘅人去做特首呢?如果唔係,佢地又點會信有 "真普選"?
對歷史有少少認識嘅,都知唔會有一個成功嘅政治人物,向一般人眼中唔係蠱惑。但呢樣野就係作為一個政治人物必須要嘅性格同條件,唔好再咁天真純情,幻想要一個大好人黎倒做特首。
回復

frankyching 發表於 2015-2-26 13:28
香港人究竟想要一個點樣樣嘅特首呢?我覺得香港人需要調校一下佢哋嘅思想,特首係一個處理政治問題嘅崗位, ...

“一個有政治頭腦,能夠籠絡各方面權力同平衡各方面利益嘅人⋯⋯
圓滑、叫政治智慧、政治手段⋯⋯必要兩面討好,甚至乎三面四面,面面都討好。”

你唔係講緊思歪掛⋯⋯冇様中喎,撥火佢最叻。大孖沙、建制、泛民都冇朋友,連親生女都唔妥佢,人間極品!
回復

ultramanzero 發表於 2015-2-25 16:13
我覺得曾鈺成 OK 喎,尤其呢幾年做咗垃圾會主席之後,無論出黎講嘢定處事都幾 Buy 佢!
任總都 OK! ...

曾鈺成近年的確公正0左好多. 不過, 佢講到明唔會玩.
回復

tonyx 發表於 2015-2-25 16:44

佢除0左古惑/陰濕, 最大問題係將好多人放0係敵對面, 又唔會聽其他人意見, 做一間公司老細可能問題都唔係好大. 但0係現今政治環境, 唔係你一個話晒事, 就行唔通.

商界唔妥佢, 自由黨唔妥佢, 泛民更加一句都無得傾. 建制派都係上面出到聲, 先頂硬上要支持, 咁樣政府施政可以點行.  
回復

AV76仁做凸手,64呃錢仁做財政司,小三卿做正務屍,逃緊生做慄正屍,基佬全做~~~衛生
回復

劉德華好
回復