新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tleonard

[CAS] 一比一 rip SACD 又有新希望

現在extract出來的file是DSD 2.8,我的意思是可否extract為DSD5.6
回復

http://www.extra.research.philips.com/hera/people/aarts/RMA_papers/aar04pu3.pdf

Scarlet Book 規格根本就係得 2.8MHz,請問何來 5.6MHz 呢?就算由 DSD64 轉咗 DSD128 都係法國大餐,揠苗助長嘅價值只係為咗感覺良好?

評分

查看全部評分

回復

tleonard 發表於 2016-7-30 23:39
http://www.extra.research.philips.com/hera/people/aarts/RMA_papers/aar04pu3.pdf

Scarlet Book 規格根 ...

收到
回復

m600 發表於 2016-7-30 18:20
之前看了編藍光機rip SACD IOS,而當中的藍光機是用聯發科技的晶片MT8580/MT8560!而我本身又有部BDP-170, ...

有資料補充! 可以下載下面條link的檔案來試試!

檔案詳情:

1. USB_AutoScript_BDP-160-170.rar
我是轉了適合Pioneer BDP-160/170用的! 估計是給亦是用MT8560的晶片

2. USB_AutoScript_OPPO.rar
是之前ching提供的,適合OPPO BDP-103/105系列用的! 估計是給亦是用MT8580的晶片,相信其它機種如用此晶片也可以試試得唔得!

3. PC_sacd_extract_Win7.rar
之前用這個檔案,電腦會出現 ′sacd_extract.exe 已經停止運作′ 可能我用Win10 64bit, 所以電腦彈出此error message

4. PC_sacd_extract_Win10.rar
已改用V0.38版本,這檔案可以運行Win10 64bit 電腦

https://www.dropbox.com/sh/43q1n ... YfnY755qUS1Aga?dl=0

評分

查看全部評分

回復

tleonard 發表於 2016-7-28 04:26
BDP-160 係得嘅,上年嘅最後一日已經俾俄羅斯佬搞掂咗:

http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?p=6 ...

BDP-160 is working fine.
回復

I could only use my 103D to rip a SACD in the 1st time. Then it couldn't work ever. My Win10 prompted that the sacd_extract.exe had problem.  Any Ching can provide the solution?
回復

Panda 發表於 2016-8-1 00:45
I could only use my 103D to rip a SACD in the 1st time. Then it couldn't work ever. My Win10 prompte ...

try my given zip files of 2 + 4
回復

見友台又有新資訊,而不需要先下載ISO檔,再轉DSF/DIFF! 可以經內聯網直接轉檔到電腦!
我試過無問題,因為IP是3位數為一組,所以192.168.1.22 要入成192.168.001.022

http://www.avbuzz.com/audio-video/201607/mac-sacd-rip/

評分

查看全部評分

回復

我係淘淘訂左部160(冇JB)。純粹用來RipSACD。唔知可唔可以直接Rip入部NAS度?有冇師兄試過?
回復

m600 發表於 2016-8-1 18:50
見友台又有新資訊,而不需要先下載ISO檔,再轉DSF/DIFF! 可以經內聯網直接轉檔到電腦!
我試過無問題,因為 ...

做小個step,更快、更方便

評分

查看全部評分

回復

rocmanb 發表於 2016-8-3 02:29
做小個step,更快、更方便

係呀,一個簡單step, 一條龍攪定
回復

想問一下,rip出嚟D歌係用英文,請問係唔係要自己轉返晒中文歌名?
回復

hellowe 發表於 2016-8-5 10:51
想問一下,rip出嚟D歌係用英文,請問係唔係要自己轉返晒中文歌名?

metadata 係英文,中文要自己轉,我用MP3 tag 可以加埋封面
回復

rocmanb 發表於 2016-8-5 15:23
metadata 係英文,中文要自己轉,我用MP3 tag 可以加埋封面

係唔係rip 晒D track 出嚟,然後再用mp3.tag 轉中文?
回復

請問我有一部160如可做法
因我蕃薯看來看去不明日
回復

hellowe 發表於 2016-8-5 12:07
係唔係rip 晒D track 出嚟,然後再用mp3.tag 轉中文?

Yes 冇錯
回復

請問如果用Mac機,有乜嘢software可以改dsf file上的資料及加圖呢?
謝謝!!
回復

回復

tleonard 發表於 2016-8-5 18:02
Mp3tag
http://www.mp3tag.de/en/mac-osx.html
http://www.computeraudiophile.com/f11-software/mp3tag- ...

唔該曬!
回復

用ID3 tag editor認唔到DSF檔。應該點做?
回復