新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4458|回復: 21

[分享] 港台記者可能因為依個原因比人打

港台記者可能因為依個原因比人打

果句野已經比TBB刪除左
2:55秒開始睇,冇左句野
http://news.tvb.com/local/544cd8376db28cba4c000004/

評分

查看全部評分

收到朋友轉發來的以下文章,不知內容是真是假!

+++++++++++++++++++++++++++

心淌血的香港人
筆者:石鏡泉
經濟日報副社長兼研究部主管
http://mp.weixin.qq.com/s?__biz= ... 016c960be91ac29d#rd
昨晚尖沙咀鐘樓 反佔中集會

打人一定係唔岩,但電台點解無講其中一位記者被集會人士質問為何報導偏頗唱衰警察時,那名記者學佔中人士一樣對集會者唱生日歌,這種行徑不難想像會l令群情兇湧吧。

而一名女士自稱行經上址故邊拿手機拍照集會者,邊問集會人士收幾多錢出黎,即時又引起一大群眾混亂及肢體衝突。

而其實大量記者早在晚上6時後陸續已經到達活動地點拍攝,活動經歷3小時都十分和平理性,至少一宗「爭執」事件都沒有發生,更沒有任何肢體衝突。因為大家都在談論和平,理性,守法的重要,講者輪流在台上講述警察為香港的付出和得到市民的肯定。但從電視電台的報導都沒能看到。

而集會後群眾開始散去時,集會者不斷被挑釁的情況完全被刪去,只報導「記者被打」和「被辱罵」的情況。那一個月來警察被辱罵的情況有被報導出來嗎?沒有。
一位出席晚會人士的留言:

打記者的動機為何?

昨晚本人都有在現場, 我只相信自己双眼, 我企既位置就係鐘樓底。究竟边个比人打先?!。。。 大會義工斗察粉灰色上身衫伯伯見圖(昨晚無線电視上影到伯伯受傷頭破血流....一身血,点解一句都無報導?!事發重點又吾報?!)

本來集會好地地,之後遠處有滋事佔中人士騷擾聚會,混入左借意攪事,即時被請走化解咗。但在我近處大會个伯伯斗察請佔中滋事者走,跟住d記者就死追實,佢地走過水池与鐘楼好窄个條路轉右出去, 跟著發生推撞个伯伯被人打一囗一身血(今早網上先睇到原來个伯伯咁傷,额頭要縫四針。)有人走去補住條友,點之比人圍埋一份在場人士同班記者理論!

今早無線已cut咗被打受傷,頭破血流一身血个伯伯,昨晚到現在一句都無提!!!!事原起因个佔中搞事人,佢地亦從來無提或報導!!!

只報導“在場人仕「忽然」情緒激動“,3个記者上前采訪,只報導記者被在場人士打!

記者傳媒選擇性揀嘢報,報導由此至終吾中肯,自己應反醒一吓la!(除咗東方、ATV)

https://m.facebook.com/?hrc=1&am ... ype=1&source=49
回復

原來咁..........就可以打人,
噢,.......係打記者!

運好大部分黃絲帶被認為是"廢青.....,垃圾.....呀"的是用"人"的方法去處理!
回復

口口声声話返暴力,分分秒秒見人就打,重要話支持警察執法,私煙話咁多人都唔識架,咁不如話呢個是佔中場地,佢地是偽裝藍屍人去打人,我路過的……無言 。社會上打架殺人事件,都有佢地原因己見,唔通警察問過搶劫匪,點解要打到事主重傷,過劫匪話佢反抗,咪打到無反抗,咁警察是否原諒劫匪。
回復

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

三叔公好野,一早都話黃巾亂黨用漢奸手法嫁禍他人
回復

跟警握手是誰????黃巾亂黨無間道
回復

哎呀,咁港台記者咪冇藉口唔報道藍絲帶行動囉!
回復

點解幅cap圖d字幕⋯⋯同條link段片果d差咁遠嘅?

評分

查看全部評分

回復

Ching, 從幅圖片中,我睇唔出當事人嘅政治取態喎?唔通你係佢心中條蟲?

評分

查看全部評分

回復

中立看法及評論﹕
中方﹑港方及各國間諜已經集于一地﹔在該情況下港人的質素比8964時的大陸
人高很多。如此看來港媒已被控制言論。

評分

查看全部評分

回復

港台譴責 有人偽造截圖畫面 揑造事實

港台女記者王詠妍周六晚採訪藍絲帶活動遇襲,事後於網上流傳截圖,指王詠妍曾經問集會人士收了多少錢,親中「香港培青社」更在Facebook更批評王詠妍的「提問」極具侮辱性,似指王詠妍因發問而遇襲。港台發言人今日發出聲明澄清,王詠妍當日在集會現場進行採訪時,只負責拍攝工作,從沒有訪問任何人士,港台在聲明譴責有關揑造行為及不符事實的指控。

港台指出,網上流傳訪問王詠妍附有「只問了他們收了多少錢出來集會」字幕的無綫電視新聞畫面,經港台向無綫電視新聞部查詢,以及翻看港台當日錄得的足本影帶後,證實沒有該段談話內容,網上流傳的畫面實為偽造。

另外,網上流傳指王詠妍為「佔旺」受訪者,亦非屬實。港台對於這些揑造行為及不符事實的指控,予以譴責。

香港電台節目製作人員工會今日也發表聲明,對有人無中生有、刻意抹黑該台遇襲女記者表示憤慨,指該行為是二次傷害,應予以嚴厲譴責,呼籲外界停止抹黑及散播謠言等行為。

工會聲明指,港台今早澄清網上流傳對兼職記者王詠妍的不實指控,工會對有人無中生有、刻意抹黑該名記者表示憤慨,當事人當日受到暴力襲擊,如此說法無疑是二次傷害,這種缺德的行為應予以嚴厲譴責。

評分

查看全部評分

回復

ivanchan 發表於 2014-10-27 21:40
點解幅cap圖d字幕⋯⋯同條link段片果d差咁遠嘅?

己証實砌生豬肉, 卑鄙無恥無極限 !

評分

查看全部評分

回復

將人民當豬一樣愚弄擺佈...無恥

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

回復

hk ching,
你一係貼假文件、一時又貼改圖⋯⋯
拿!你自己衰不誠實使用電腦、發佈虛假文書、防礙司法公正好喇。
咪搞到hiendy冚旗呀!

評分

查看全部評分

回復

ivanchan 發表於 2014-10-28 20:23
hk ching,
你一係貼假文件、一時又貼改圖⋯⋯
拿!你自己衰不誠實使用電腦、發佈虛假文書、防礙司法公正好 ...

系甘既水準架啦!

哎...聽過狼來了嗎?就算你講真呀,都無人信啦。 老共成Q日老作,然後民革呢D自己人搞自己人的事都能做出來。就算我真系看住你做好事,都要同自己講發緊夢啦。 甘你話,支持老共個D,都明知系假架啦,比人踢爆仲會出來解釋咩? 咪就系閃,然後再放過其他謠言...

唔好做甘多呢D野啦,好肉酸呀!大人來架啦!你都有細路架!

評分

查看全部評分

回復

eCoeCo 發表於 2014-10-27 09:31

你比人督爆左,老羞成怒...都系正常既!話曬都系正智架嘛!Right? 唔出奇!可以理解!

評分

查看全部評分

回復

eCoeCo 發表於 2014-10-27 09:31

http://www.hket.com/eti/article/ ... f0f28ca79c3d-502479
石sir已澄清被冒名發文。要睇石sir請睇經濟!自己文章自己負責,為乜冒名?

評分

查看全部評分

回復

香港大部份市民都想打港台記者啦!

回復

傷港賤台啲記者都信得過,你地信咩,我笑左囉
回復