新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12882|回復: 17

[請教] 求救... ATMOS 喇叭SET 但冇聲

求救...   ATMOS 喇叭SET 但冇聲

SET LEVEL  有聲的.
HEIGHT SPEAKERS TYPE: DOLBY ENABLED SPEAKER (FRONT)

係味邊到錯左.

安記838 配飛仔9700

開隻變4  安記已顯示DOLBY ATMOS,  但ATMOS就冇聲.

求CHING 幫手.  
我原本係行兩後置, 一前置及中置, 如果裝上ATMOS 就要閂上一對後置.  是嗎?
剛試左閂左一對後置, ATMOS就有聲.
正確嗎?   咁行5.1.2好定係7.1好.  謝謝.
* If you choose TX-NR838 and SKH-410, you can switch Dolby Atmos 5.1.2 ch and 7.1 ch surround automatically, depends on surround modes. Because TX-NR838 is a 7.1 ch AVR and has Surround Back and Height channel Separately.
回復

有atmos用5.1.2無atmos 用7.1

評分

查看全部評分

回復

chhanthony 發表於 2014-10-31 23:54
有atmos用5.1.2無atmos 用7.1

我都係咁諗, 哈哈!
頭先試左落雨個DEMO 哇...一流, 我個中央都話正.
回復

hangson 發表於 2014-10-31 23:46
我原本係行兩後置, 一前置及中置, 如果裝上ATMOS 就要閂上一對後置.  是嗎?
剛試左閂左一對後置, ATMOS就有 ...

有ATMOS 片, 咪用ATMOS

如果只係DTS個D..咁你ATMOS都無用嫁...
回復

RayLee@FB 發表於 2014-11-1 00:19
有ATMOS 片, 咪用ATMOS

如果只係DTS個D..咁你ATMOS都無用嫁...

知道了, 唔該晒CHING
回復

比個意見,  

838  一係就7.1  行ATMOS 就只可以5.1.2

咁我係味應該將後置個兩組改一改,  上面既改為SUR.(只係7.1時先用), 而下面的改為BACK SUR. (咁5.1.2同7.1時都出到)

是關下面個組靚聲D.

唔該CHING
回復

hangson 發表於 2014-11-1 10:08
比個意見,  

838  一係就7.1  行ATMOS 就只可以5.1.2

唔係,應該頭頂的做overhead speakers,sofa左右兩邊做surround L/R,玩5.1.2算吧,7.1唔好諗喇。
回復

chhanthony 發表於 2014-11-3 11:43
唔係,應該頭頂的做overhead speakers,sofa左右兩邊做surround L/R,玩5.1.2算吧,7.1唔好諗喇。
...

THANK YOU 師兄,  我都係咁諗, 上面個對先廢左佢.

反而我係到諗, 不如將上面個一對換成ATMOS喇叭.  直接打天花.  可能效果仲正.
不過問題係ATMOS個對喇叭冇螺絲孔.....  
回復

hangson兄,你不如試下將依家surround back嘅speaker改為Dolby Atmos嘅overhead speakers,再同你現時嘅Dolby Atmos Enabled Speakers比較一下兩個擺位邊個好啲。

just my 2 cents。
回復

chhanthony 發表於 2014-11-3 12:00
hangson兄,你不如試下將依家surround back嘅speaker改為Dolby Atmos嘅overhead speakers,再同你現時嘅Dolb ...

死火, ANTHONY兄, 唔係好明tim
回復

hangson 發表於 2014-11-3 12:08
死火, ANTHONY兄, 唔係好明tim

將現surround back speakers改為Overhead Speakers。
回復

chhanthony 發表於 2014-11-3 12:17
將現surround back speakers改為Overhead Speakers。

意思當上面個對係ATMOS咁上天花打?  得架咩?  個音效可以同ATMOS一樣?
回復

hangson 發表於 2014-11-3 12:20
意思當上面個對係ATMOS咁上天花打?  得架咩?  個音效可以同ATMOS一樣?

Dolby Atmos有三種玩法:-

1. 傳統玩法,喺天花加上overhead speakers(接近戲院玩法);
2. 用Dolby Atmos Enabled Speakers由下打上天花作反射(主聲道及Dolby Atmos Enabled Speaker放在同一箱體);
3. 加上Dolby Atmos Enabled Speakers組件 (hangson兄你現時的onkyo正是呢種)。

現時hangson兄你的surround L/R在耳仔水平,正符合Dolby Atmos嘅要求,
而surround back在耳仔水平之上又接近天花,
所以可以將現時surround back改為Dolby Atmos嘅overhead speaker玩5.1.2。
正常用overhead speaker應該比Dolby Atmos Enabled Speakers效果好,
現時嘅Onkyo Dolby Atmos Enabled Speakers可以留嚟到將來upgrade部av amp可玩有更多聲道輸出時,
可以放在主聲部L/R上,咁就可以玩5.1.4了。

評分

查看全部評分

回復

chhanthony 發表於 2014-11-3 12:34
Dolby Atmos有三種玩法:-

1. 傳統玩法,喺天花加上overhead speakers(接近戲院玩法);

哦.  非常感謝CHING,  好詳細.  超感激.

即係話我將上面個對唔駛郁直接向下打(同宜家一樣),  不過就將對喇叭線改為ATMOS個插位.  
目的要佢變為ATMOS玩法.  
而現在個對ATMOS就先放埋一邊.  RIGHT?
回復

hangson 發表於 2014-11-3 12:40
哦.  非常感謝CHING,  好詳細.  超感激.

即係話我將上面個對唔駛郁直接向下打(同宜家一樣),  不過就將對 ...

將surround back指向皇帝位改為指向地下,
將現時surround back speaker插atmos個位
當然hangson兄可以比較一下到底用onkyo嘅speaker好定用以上方法好。

回復

chhanthony 發表於 2014-11-3 12:44
將surround back指向皇帝位
將現時surround back speaker插atmos個位
當然hangson兄可以比較一下到底用on ...

明白晒.  又真係要試下先得.  仲以為玩ATMOS一定要用番ATMOS既喇叭先得TIM.  THANK YOU CHING.

不過要過幾日先攪到, 今晚要煲PS4 - COD-AW. 多謝師兄指點.

評分

查看全部評分

回復

chhanthony 發表於 2014-11-3 12:44
將surround back指向皇帝位改為指向地下,
當然hangson兄可以比 ...

我估計呢個方法會好過現時ONKYO 個對打天花既方法.
回復