新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 26372|回復: 47

[測試報告] 全能戰士 – Gigawatt LC2 Mk3

以貌取人, 相信是不少朋友接觸陌生人的第一個想法;在於HiFi 發燒線材中, 有一些外表非常美觀, 包裝設計也盡見心思, 聲音取向大多高貴而華麗, 反之一些外表平實, 外觀設計以實用為原則, 聲底多是平衡, 不作花巧,來自波蘭品牌Gigawatt 可算是後者了。Gigawatt 產品貫徹了東歐人的含蓄、 實際,  早前筆者所測試的LCY-Mk2 絕對是平凡中盡顯不平凡, 今回到手的新版LC2 Mk3 看看又能給我何等驚喜。

測試器材:
Amp: Leben CS300Xs
CDP: Arcam CD37
Spk: Tannoy Stirling HW

先說回LCY, 她比較適合於前級, 後級或合併擴音機, 假若組合裡需要多些力量和控制力, 配置在音源也未嘗不可。筆者的LCY 就是配合一對銠白金頭用於CDP上, 至今仍稱心滿意; 今次同室操戈, 叫我相當期待!

因是同宗同祖, LC2-Mk3 聲底上跟前作沒有太大落差, 一樣是直恤爽快,  充滿陽光氣息。 Live a Fip ~ I will survive 的double bass 最好測試低頻, LC2-Mk3 盡顯低頻彈性, double bass 有力度、有層次, 沒半點崩緊, 相比LCY 就感覺較呆板, 低音有點打死力的感覺, 女主音聲線依舊火辣, 輕柔位仍不失女性的嬌美, 高音開揚。Test CD 4 ~ House Of The Rising Sun, 開首的"叮叮嗏嗏"清澈晶瑩, 定位準確,  深淺有序, 泛音豐滿而不誇張, 到最後戲肉色士風Solo, 聲音觸手可及,  此線在管樂的表現偏向滑溜一方面。最後試埋紅魔鬼, 骷髏之舞開首的小提琴獨奏質感強烈, 引人入勝, 表現已遠超LCY的水平, 群奏盡顯氣勢, 力量有如源源不絕, 整首曲一氣呵成, 絕無泠場!   LC2-Mk3 用於合併機依然有好表現, 唯低頻力量相當, 故要作相應的配合。

聲底平衡, 光猛但不薄聲, 低音強悍有勁, 可算是我對Gigawatt LC2 Mk3 的總結, 閣下若要找一條all-round 型全能線材去看門口, LC2-Mk3 絕對是不二之選。

定價: $9100
線舖 Cable Art

http://www.gigawatt.eu/

評分

查看全部評分

我係LC2-MK2用家,我覺得放係Amp比source更好,低頻飽満,結實有力,速度快
我都有興趣upgrade
回復

yhyueng 發表於 2014-11-3 12:50
我係LC2-MK2用家,我覺得放係Amp比source更好,低頻飽満,結實有力,速度快
我都有興趣upgrade{:5 ...

我成日覺得d power cord話放在power 或牆出用好啱用,就會覺得會唔會只係好力而粗声?反而鐘意d 全面放在任何地方都ok的線。
回復

那lc3 mk3 呢?
回復

試埋落部合併啦
回復

Law記 發表於 2014-11-3 13:57
試埋落部合併啦

試過喇,D低頻彈下彈下,好鬼過癮
回復

yhyueng 發表於 2014-11-3 12:50
我都有興趣upgrade{:5 ...

呢條真係前後都得
回復

bigpun1975 發表於 2014-11-3 14:15

正!
回復

我都由LC-2 升級用LC-3 mk3
一流
回復

bigpun1975 發表於 2014-11-3 14:15

我又要彈下彈下,借嚟...
回復

pepsiman 發表於 2014-11-3 22:57

明天還比人.........
回復

pepsiman 發表於 2014-11-3 22:57

你又想彈彈下?

回復

賓, 下次寫埋佢個拖板啦. 我都好有興趣.
回復

AS881 發表於 2014-11-3 13:27
我成日覺得d power cord話放在power 或牆出用好啱用,就會覺得會唔會只係好力而粗声?反而鐘意d 全面放在 ...

其實source一樣好,不過放係amp表現最好姐,如果各放面都咁好,價銭一定唔平
回復

bigpun1975 發表於 2014-11-3 14:16
呢條真係前後都得

你試一米半定兩米?
回復

racewong 發表於 2014-11-4 01:53
賓, 下次寫埋佢個拖板啦. 我都好有興趣.

版主,你唔係想換隻infinity咩?
回復

yhyueng 發表於 2014-11-4 10:26
版主,你唔係想換隻infinity咩?

我行駛緊餅主既福利, 仲考慮緊! 哈
回復

yhyueng 發表於 2014-11-4 10:25
你試一米半定兩米?

應該係米半
回復

racewong 發表於 2014-11-4 13:53
我行駛緊餅主既福利, 仲考慮緊! 哈

試埋gigawatt 先啦
回復

我都想試GIGAWATT既老頂電處.
回復