新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: kitlamkeith

[品牌] Eventus Audio 同好會

火.. [複製鏈接]

呢對肯定係而家最有資格做巨人殺手既Eventus Audio,因為體積同表現完全唔成正比,聲音密度媲美Nebula,但體型唔夠Phobos咁高,唔大音量時,分唔出邊對係Nebula,邊對係巨人殺手......Lysithea!!

停產了!!,香港只有兩對!現有用家要好好珍惜,因為全世界只有兩對係象牙色,其餘都係銀色!

回復

呢對肯定係而家最有資格做巨人殺手既Eventus Audio,因為體積同表現完全唔成正比,聲音密度媲美Nebula,但唔夠 ...
citizen 發表於 2011-3-23 20:15

好正呀,唔知呢對乜價位呢
回復

呢對肯定係而家最有資格做巨人殺手既Eventus Audio,因為體積同表現完全唔成正比,聲音密度媲美Nebula,但唔夠 ...

小弟都有幸o係香港某位用家屋企度聽過.....
回復

小弟都有幸o係香港某位用家屋企度聽過.....
jj4044 發表於 2011-3-23 21:59

咁表現如何
回復

咁表現如何
henryyrneh 發表於 2011-3-23 22:03

這位富豪用家本身正系統係用Nebula, 呢對Lysithea只係for聽下歌仔聽下電視o既副系統 ,個人當然prefer nebula more, 始終lysithea低音d聲有d緊......
回復

My ex-phobos combinations with Mark Levinson. phobos.jpg

評分

查看全部評分

回復

another view of my ex-phobos

phobos

phobos

I still miss then very much
totally transparent sound!
回復

唔知有無出過象牙白phobos呢....
回復

唔知有無出過象牙白phobos呢....
viwong 發表於 2011-3-23 22:39

無!
回復

呢對肯定係而家最有資格做巨人殺手既Eventus Audio,因為體積同表現完全唔成正比,聲音密度媲美Nebula,但體型 ...

曾經在showroom聽過, 呢對Lysithea 直頭係大喇叭聲, 同意citizen兄的講法, 外表同聲音完全唔成正比, 所以對amp好有要求.  加上巳成絕唱, 更顯珍貴...

雖然我唔係Eventis用家, 不過都好欣賞呢間廠, 在喇叭箱設計上的心思, 加上hi-low顏色對比, 外型討好.   個人對Phobos印象係好離箱, 擺位相比一d指向性高的喇叭較容易掌握, 當然要擺出最理想的位置亦要花一些功夫不可.   要全面當然係Nebula啦, 廠方更設有專用板車, 單係呢份體貼, 好少喇叭廠會考慮到.
回復

專用板車?

你無相片分享?
回復

My ex-phobos combinations with Mark Levinson.
bcychung 發表於 2011-3-23 22:24

bychung師兄,有意購入phobos2手,有師兄說phobos出產至今曾改過單元,請問在外觀上如何分別?又可否告之換喇叭的原因,我有的擔心phobos低音會唔夠!謝謝!
回復

專用板車?

你無相片分享?
racewong 發表於 2011-3-27 10:44

racewong兄,你買套cerabase鞋仔比肥妹啦,我連機連架成200幾磅都推倒架,低音又收得靚仔d,有買貴,冇買錯!
回復

racewong兄,你買套cerabase鞋仔比肥妹啦,我連機連架成200幾磅都推倒架,低音又受得靚仔d,有買貴,冇 ...
masteralain 發表於 2011-3-27 11:33

裝咗又好推,又好聲氣,即使日後放返出去,肥妹+師奶波,大把麻甩佬搶住要!
回復

裝咗又好推,又好聲氣,即使日後放返出去,肥妹+師奶波,大把麻甩佬搶住要! ...
DAX 發表於 2011-3-27 11:53

咪就係!
回復

Alain,
睇返 #29,廠用 '愛因斯坦' 疍前後做 '釘毛',照睇 Phobos 夾疍疍應該唔差!仲多返少少味!
回復

Alain,
睇返 #29,廠用 '愛因斯坦' 疍前後做 '釘毛',照睇 Phobos 夾疍疍應該唔差!仲多返少少味! ...
DAX 發表於 2011-3-27 12:24

係窩,又曾加左信心!謝謝!
回復

專用板車?

你無相片分享?
racewong 發表於 2011-3-27 10:44

冇, 不過你去代理叫佢show比你睇就知. 板車主要方便用家移位用
回復

回復

回復