新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3501|回復: 11

[請教] 有冇計?

裝修完,房間決定唔放電視,經過商議,可以放一CD player, 想買Marantz CR610, 但喇叭老婆唔 like 皇太子,只可以買高度9吋以下喇叭!唉,唔通只可以買套裝機?仲要係micro款,有冇c兄有其他方法?提議?
今日見到有隻Energy 牌子喇叭,2-3k,可以嗎?

耳機
回復

回復

平時打平放,聽時才
回復

耳機有線,唔方便
剛找到Elac 312, 是否得白痴?

都係買Energy V mini, 定係Denon 千幾蚊D超迷你套機呢?
又想問問,有冇c兄用Pro-ject套超級迷你機呢?用到咁細部機,個喇叭會用乜呢?唔會太大隻掛!
回復

project 盒仔直頭有同廠喇叭,這對 228mm 高 正正就是約9吋高:
http://www.box-designs.com/main. ... peakers&lang=en
好像紅色好形仔特別,有歐洲簡約風,但聲好唔好就唔知道了。

另外, naim muso 呢?
回復

zoom1234 發表於 2014-12-22 02:46
耳機有線,唔方便

ELAC312 is very good but you have to allow budget for the pairing amp.  
回復

細機micro款都有好嘢,Goldnote microline系列絕對啱你要求,4千幾一部CD7,質數高過marantz好多

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... id=78123&extra=

回復

zoom1234 發表於 2014-12-22 02:46
耳機有線,唔方便

http://www.elac.com/en/products/Line_300/BS_312/
312 有黑白兩色
不過,個深度要小心,同一般喇叭三圍比例好唔同。另外,當然是要聽過先,我成日聽人說Elac 就好,又老師又乜乜,但聽過數次DEMO 包括發燒玩家用 tidal 推都衰聲,金屬聲強但冇晒本味柔情,而支支叫,個 AMT 單元真是難處理的,包括另一破產保護了的牌子 ADAM也是咁。
回復

話買 312 都係講笑啫!oot budget
回復

out budget
回復

有冇c兄聽過或用過Cocktail X12, look like good for function ,有冇 comment?
仲有見到D active 喇叭個 size 細D,唔知道有源、冇源喇叭質素分別大嗎?
回復