新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7024|回復: 25

[請教] Shunyata 蛇皇 : 分辨真/假

最近有說假線出現。

有沒有師兄知道那個型號是比較多假線呢?

怎樣分辨呢?

謝謝
I have met once of the guy selling the fake Zitron series cable. I am so lucky because I have read the thread from Sealteam4 Ching, so I can escape from buying fake Shunyata cable zitron series.
the earlier version will be more safety.
回復

t93288 發表於 2014-12-25 16:16
I have met once of the guy selling the fake Zitron series cable. I am so lucky because I have read t ...

HI T9328 兄:

多謝回應。

可否給我"thread from Sealteam4 Ching"?

謝謝
回復

請問上面還是下面的才是真線呢? 謝謝
回復

應該下面的線是假的。

看完了sealteam4兄的thread.  學到野。謝謝!
回復

注意:以上兩圖是同一條假線
只不過是頭同尾,不代表真同假
這是假的
我們看假線盒上手像蛇般量重,輕飄飄的,內裡沒有任何重量感的是假線
看電線頭同尾,金屬不靚的,像山塞金屬感的是假線   (不是新舊的分號是光澤的分別)
看包膠字樣,濛的包膠全偏斜,假線

還看包裝,包裝分別我在post上講過

而我不是假線專家,只是剛好一位被騙過的用家,因為被騙了,於是買了正版全新行貨,才發覺蛇王呢個牌子真唔錯,話佢無敵不是,樣樣都唔到頂峰,即樣樣都有其他牌子的高端線好過佢,但絕對具性價比,如10分滿分,佢所有指標都8分,比起我試過其他牌子,平均就是蛇王優勢,唔會低音6分,高音10分,音場10分,音色6分,平均

評分

查看全部評分

回復

sealteam4 發表於 2014-12-25 22:47
注意:以上兩圖是同一條假線
只不過是頭同尾,不代表真同假
這是假的

多謝sealteam4兄的分享。

請問在那裡可買到較便宜的絕對真線呢?

是否低級系列(e.g.  Venom)或舊款上一代(e.g.  Anaconda)的蛇皇應該冇假線呢?  謝謝你。
回復

我真答你唔到,騙徒手法日新月異
大家小心
回復

You can try the CX series. so far no fake cable.
回復

邊樹買到正貨又平D? Thx
回復

買蛇!梗係去“有蛇大廈”
回復

回復

多謝各師兄的回應。

有冇人可post各型號的真蛇"真身"上來,讓我們這些從未買過蛇的人可作參考。

謝謝
回復

不如買新/信得過師兄嘅二手!

自己辨別真偽有難度,仿真度都可以upgrade!
回復

Audiophilelp 發表於 2014-12-26 09:54
不如買新/信得過師兄嘅二手!

自己辨別真偽有難度,仿真度都可以upgrade!

買全新啦, 上去有蛇11/F買就可以放心啦.
回復

racewong 發表於 2014-12-26 10:27
買全新啦, 上去有蛇11/F買就可以放心啦.

11/F, 應該係真線的!

但是否最平呢?

Venom HC 是什麼特性呢?

謝謝
回復

2.Speaker 發表於 2014-12-26 10:33
11/F, 應該係真線的!

但是否最平呢?

我都唔知最平邊間喎, 最就腳當然係旺角啦.

VEMON HC有力唔粗聲, 但要講到甚麼微動態, 分隔度, 音場深度等等, 與ANACONDA OR SIGMA系列還有一大段距離
回復

racewong 發表於 2014-12-26 10:35
我都唔知最平邊間喎, 最就腳當然係旺角啦.

VEMON HC有力唔粗聲, 但要講到甚麼微動態, 分隔度, 音場深度 ...

謝謝鎗王兄的回應!

放在本身夠分析力的前後級組合中,應該足夠嗎?  (打算Venom HC用在後級中...)
回復

2.Speaker 發表於 2014-12-26 10:38
謝謝鎗王兄的回應!

放在本身夠分析力的前後級組合中,應該足夠嗎?  (打算Venom HC用在後級中...) ...

話說回來, 我本來諗住放售一對king cobra cx upgrade去sigma hc, 點知sigma hc超出預算. 所以現在我的king cobra cx賣了. 就買回一對vemon hc暫用在一對mono後級.

現在只有個幾星期, 還未煲透, 但已聽得入心. 如果師兄們好似我咁, budget唔多的話, vemon hc係你唯一選擇. (哈哈, 好鬼sale口吻)
回復

racewong 發表於 2014-12-26 10:42
話說回來, 我本來諗住放售一對king cobra cx upgrade去sigma hc, 點知sigma hc超出預算. 所以現在我的kin ...

請問鎗王兄你買的是20A母頭嗎?  幾錢(出街價)呀?  等小弟有個參考去格價。謝謝

(可PM小弟)
回復