新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12095|回復: 41

[其他] 陳佐洱一針見血!

陳佐洱質疑回歸後青年為何成為衝擊軍營排頭兵

全國港澳研究會會長陳佐洱在北京一個座談會指,香港特區成立以來,有相當一部分青年的國家公民意識,存在很大缺失,而事實說明香港教育發展過程中,出現不少問題。陳佐洱批評,香港在佔中期間,教育亂象叢生,質疑為何回歸時娃娃學語的人,現在成為揮動米字旗、衝擊軍營、立法會及政府總部的排頭兵,質疑當局的教育理念,能否涵接中國憲法、基本法及一國兩制分針。陳佐洱又說,佔中期間各股力量在教育工作的積累,出現「種瓜得瓜,種豆得豆」的展現,哪些是甜瓜,哪些是毒豆,不用細品已經了然。他認為必須透過教育除害草,讓新苗得以成長。

評分

查看全部評分

睇見佔中果班人渣垃圾,再諗下香港未來前途,真係擰擰頭,難怪今日李首富都公佈公司重組,遷冊為日後舖路,唉...

評分

查看全部評分

回復

把口唔敢講,但班黃絲既意識形態同訴求跟本就係想"港獨"。但港獨有出路嗎?
回復

睇下邪教協那個耳猿講乜,將中史定為高中必修科,會搞亂高考,這種人讀屎片的。
回復

hksarac 發表於 2015-1-10 21:23
睇下邪教協那個耳猿講乜,將中史定為高中必修科,會搞亂高考,這種人讀屎片的。 ...

歷史都唔肯讀,枉為中國人!
回復

ultramanzero 發表於 2015-1-10 11:27
把口唔敢講,但班黃絲既意識形態同訴求跟本就係想"港獨"。但港獨有出路嗎? ...

獨條毛咩,明天截你東江水,唔駛七日香港已經死清光啦,哈!
回復

Sea-gull 發表於 2015-1-11 20:08

呢D咪只識爭取主觀理想,不理客觀現實囉!

評分

查看全部評分

回復

將D豬肉提升$200/斤,菜$100/斤,雞$1000/隻,又或減少六成來港,會點呢??

現在無雞來,本地雞都升了30%了。
回復

hksarac 發表於 2015-1-13 09:37
將D豬肉提升$200/斤,菜$100/斤,雞$1000/隻,又或減少六成來港,會點呢??

現在無雞來,本地雞都升了30%了 ...

佢地冇中國野食咪食美國狗糧囉,不過到時美國肯唔肯理佢地就要睇下嗱!
回復

hksarac 發表於 2015-1-13 09:37

現在無雞來,本地雞都升了30%了 ...

會冇人買囉!
安格思肥牛、本地有機菜都唔洗咁貴喇天材!
回復

Sea-gull 發表於 2015-1-11 20:08

有冇簽合同架?有冇畀錢架?東江水好貴架!
回復

ivanchan 發表於 2015-1-13 20:30
會冇人買囉!

你餐餐吃安格斯,有機菜,飲法國礦泉水,睇下點。
回復

hksarac 發表於 2015-1-13 20:54
你餐餐吃安格斯,有機菜,飲法國礦泉水,睇下點。

乜你覺得係問題?
回復

ivanchan 發表於 2015-1-13 20:41
有冇簽合同架?有冇畀錢架?東江水好貴架!

有錢都可以唔做你生意喎,香港根本無任何條件可以獨立成邦,陳雲果套行唔通架!
回復

簽約??法國佬都可以唔交登陸艦畀俄羅斯,有邊個出聲???墨西哥,土耳其又可以悔標,烏克蘭又可用了天然氣唔還錢,簽約有乜用?
回復

Sea-gull 發表於 2015-1-14 00:05
有錢都可以唔做你生意喎,香港根本無任何條件可以獨立成邦,陳雲果套行唔通架! ...

你啱, 同大陸講誠信, 合約精神果套真係行唔通....
回復

hksarac 發表於 2015-1-14 10:01
簽約??法國佬都可以唔交登陸艦畀俄羅斯,有邊個出聲???墨西哥,土耳其又可以悔標,烏克蘭又可用了天然氣唔 ...

大佬你講咩呀??有國際組織要制裁香港??  已簽約同招標一樣架??按條款賠錢悔標都唔畀架?? 香港有用咗水唔畀錢咩??
回復

ivanchan 發表於 2015-1-14 11:26
大佬你講咩呀??有國際組織要制裁香港??  已簽約同招標一樣架??按條款賠錢悔標都唔畀架?? 香港有用咗水唔 ...

悔標你又識講,悔約賠錢又唔得呀?大陸要玩你賠唔起咩?二倍三倍都仲得啦!
回復

好呀,獨立咗香港同中國對等。你限制內地人入境,人地都可以限制香港人返大陸,而家大陸人黎香港係消費,香港人番大陸係工作,咁睇下邊個死先!
諗嘢點可以淨係企係自己立場單方面去諗。
回復

ivanchan 發表於 2015-1-13 20:30
會冇人買囉!

先唔理賣幾多錢啦天才,乜本地有機菜就足夠全香港人食咩?計埋冇機菜都未夠啦!
好彩你冇話要食埋大嶼山同西貢D黄牛啫!
回復