新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 23106|回復: 85

[CAS] 3M EMI Absorber AB5050S

很久以前見台灣p900 cas派玩吸波,一直想試但礙於入手困難,最近終於給我遊說到極聽群裡的大佬們做小白鼠,試驗結果...
當然是立刻發起了團購啦 ,於是就試著入了一米
只隨便地貼在cas專機的機蓋上,已經感受到明顯的變化
更鮮活通透,服了!

評分

查看全部評分

然後附上大佬建議的機箱吸波位置圖一張
小弟的streacom機箱暫時只貼了頂蓋

回復

Where to buy this
Can u pm me
回復

貼哪裡最有效?I would like to Know too.
回復

I like to know where to buy too. Please pm me information. Thanks.
回復

Can u pm me x 2
回復

呢到有
http://www.digikey.hk/product-de ... /3M5051E-ND/2213540

但digikey要買滿800先免費送貨

評分

查看全部評分

回復

JOIN一齊團購LOW
回復

咁多位師兄,我都係跟團買
除左cmlee師兄提供既link之外都唔知邊度可以入手

Btw, 以下是台灣人使用方法, 在最底的reply內
http://www.myav.com.tw/bbs/showt ... &pagenumber=629
回復

sealteam4 發表於 2015-1-13 00:24
Can u pm me

淘寶有售,想知有冇料到,剪一塊出黎放係八達通前面,落7仔do唔到就係正常,我係用黎放係銀包,但CAS本身入面就有EMI, 貼機殼唔知會唔會反而令佢冇得走。。。真係要搵刀兄先解答到
回復

其實最簡單,用沙紙都可以吸emi
回復

karsonkwan 發表於 2015-1-14 00:10
淘寶有售,想知有冇料到,剪一塊出黎放係八達通前面,落7仔do唔到就係正常,我係用黎放係銀包,但CAS本身 ...

我反而覺得就算do到都正常,因為呢類吸波物料有佢針對既frequency range,八達通幾多我就唔清楚
另外師兄可能當左佢係屏敝物料,但實際佢係吸波物料,吸收電磁波並轉化做熱能(但當然不可能吸得晒),所以並無阻檔一說
事實上貼機殼反而可減少內部多次反射

QQ Photo20150114003533.jpg

評分

查看全部評分

回復

leojai 發表於 2015-1-14 00:25
其實最簡單,用沙紙都可以吸emi

沙紙好早已經玩過了,試過卷成圈包電線、唔同度數既粗砂、幼砂成塊放機箱,老實講效果真係好細
回復

邊度有得買?
回復

即是可以卷在喇叭線,訊號線,電源線做抗EMI?
回復

回復

I find out EMI/RFI from 220V AC socket degrade the sound a lot...

I'd put "carbon bag" from Japan home near AC socket. Effect is substantial if equipment is close to wall AC socket or distribution block...
回復

hksarac 發表於 2015-1-14 08:50
即是可以卷在喇叭線,訊號線,電源線做抗EMI?

用得太多會影響聲.
回復

Hi darkfrank hing and 其他師兄,

小弟都好多時要去digikey 訂野....   ,  各師兄如要訂幾多米可以告訴我..  我可以免費幫大家訂.  
如我地星期五confirm 訂. 應該下星期中可以到香港 and if we meet 10meter,  can have discount....

1. blau (1meter)
2.
3.

Best,
Blau

回復

1. blau (1meter)
2. heman123 (1meter)
3.
回復