新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6100|回復: 6

[前級] 請教C2500開關問題

無論經人手或搖控關掉前級後,隔幾日經人手或搖控開機會開唔著冇反應,要將電源線拔掉再插返先能開機,但開機後,之前的設定會冇哂.又怕傷膽.

前級只買數月,要師父開機整好肉赤,其實師父可否透過UPDATE FIRMWARE修正此問題呢?THX!
師兄有冇駁AV amp passthru ?
回復

katsui 發表於 2015-1-21 22:46
師兄有冇駁AV amp passthru ?

THX,KATSUI

冇用PASSTHOUGH功能.

但起初我用3.5MM連接後級(MC452),用作搖控前後級同時開關之用,不能開關情況較多,十次有兩三次冇反應.

後來我都試過不用3.5MM接駁後給,不能開關情況係少發生左,十次開有一次冇反應.之後我都冇用3.5MM接駁
.
最怕師交開機維修後,即時CHECK冇事之後又發生,白受一刀!
回復

wai3462 發表於 2015-1-22 02:12
THX,KATSUI

噢,我之前好彩地只中過一次咁嘅情形,一熄 AV AMP 之後,開唔返套老麥!但換咗另一條 trigger 線之後就冇再發生(touch wood)!但你已經冇用 trigger, 又分開前丶後各自開同熄,睇黎你部前級可能有事!

希望 Ken sir 俾到你意見先決定搵唔搵師傅啦!
回復

wai3462 發表於 2015-1-22 02:12
THX,KATSUI

Dear 師兄,
照你情況而看,有可能本機啟動情式有混亂,見意嘗試拔走所有接線,斷掉電源三分鐘以上,再收駁回所有接線再試一下開關啟動,因為 McIntosh 新款的機種可以在斷電和重新啟動之動作中重置 Reboot 機的情式,若是問題情況依舊,那就必須把前級送往維修服務中心檢查,亦不見意自行更新主機驅動軟件因為若碰上亂子那可能導至主晶片組 「磚機」情況,那是不能修服的 ,進一步查詢可致電維修服務中心 : 29477210
回復

THX KEN Sir, 近排前級又冇開唔到機情況發生, 如有會跟從指示做, touch wood希望冇事啦.
回復

wai3462 發表於 2015-1-30 03:19
THX KEN Sir, 近排前級又冇開唔到機情況發生, 如有會跟從指示做, touch wood希望冇事啦. ...

Dear 師兄,
okok , 看來應該問題不大,但如若再有同樣事情發生,見意送到我們維修部去作詳細檢查好呢。
回復