新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20616|回復: 76

[CAS] 內置SSD file 大戰 Nas streaming file,戰果………

大家唔好誤会Aurender 大戰Linn,地球人都知我窮冇可能擁有嚟試,我嘅cas不歸路行到新fanless pc i5到家了,千辛万苦安裝了voyage,好好聲。点解好聲过Daphile內置SSD file,开始觉得胡途了,我个nas 放係房files要走两个router同走成几十呎lan 线(2蚊呎)先到我fanless pc,內置SSD行是msata直接輸出dac,咁都輸?可能voyage 好聲过daphile?我唔信邪,daphile都从nas streaming file,结果……
的file係一模一樣,不同方法传送聲音大不同,聽了3日,Nas streaming都係完勝在清晰度,音場更阔,尤其是高中音好清爽,明快弹跳,cas比風水更玄。Daphile轉用nas streaming已跟voyage好接近了 。以上聽感只限我家系统而已。

評分

查看全部評分

Streaming is the best ...
回復

2蚊尺Lan線都贏內置ssd?
如果daphile用ram drive呢?
回復

Thanks for sharing. Ching 用msata? 用緊什麼 MB? 可唔可以再講下用緊咩 USB, LAN 有無做 Galvanic isolation?

其實 Daphile 不用 RAM drive 本身已經係 RAM player,佢會預先 load 一部份 data 入 RAM 做 buffer,playback 不需 access harddisk,所以如果比較 SSD harddisk 和有做 galvanic isolation 的 LAN 不會有大分別,另外想問你的 Daphile 是什麼 version? BIOS 有無 disable speedstep, hyperthread 等等…?
回復

LAN接口是一个纯差分信号接口(差分的好处就是抗干扰性极强,能够稳定的传输''巨量''的数据),而且网络接收端有隔离变压器,速度也较快(100Mbps),是完全不依赖于电源的一个接口,所以声音最好是自然的。

評分

查看全部評分

回復

Siuping 發表於 2015-1-26 17:22
Thanks for sharing. Ching 用msata? 用緊什麼 MB? 可唔可以再講下用緊咩 USB, LAN 有無做 Galvanic isolat ...

Ching,
您嘅问題好technical我唔係好识,我主要用同一部腦同一个daphile version(最新) 比較唔同取file方法得到不同嘅聽感,最大分別就係清晰度,內置ssd相對曚小小,应该係noise引起。usb我用AOC +cardas,lan冇做isolation
回復

電腦有冇比靚電先?
我pc 用daphile比左靚電行ssd係靚過hdd, 行ram drive又好少少。
回復

kankan821 發表於 2015-1-26 17:53
LAN接口是一个纯差分信号接口(差分的好处就是抗干扰性极强,能够稳定的传输''巨量''的数据),而且网络接 ...

Sorry ching... 我明白差分的好處,但不代表本身 conductor 不帶有各樣的 noise,這些 noise 可以弱得不足以影響數據的重組性,但卻可以混入數位和類比的訊號中,就算有隔離牛都一樣可以通過,因為現今數位的頻寬相當高,noise 入侵的門欄也相對低。其實這個話題已經不是新鮮事,有玩個 Galvanic isolation 的 ching 一定體會過…

評分

查看全部評分

回復

Siuping 發表於 2015-1-26 18:39
Sorry ching... 我明白差分的好處,但不代表本身 conductor 不帶有各樣的 noise,這些 noise 可以弱得不 ...

這個是玩CAS最大難題,就是很多電腦和網絡技術一開始的目標是準確的傳送資料,只要干擾不大到影響data integrity就可以。

評分

查看全部評分

回復

stanleyckfu 發表於 2015-1-26 18:09
Ching,
您嘅问題好technical我唔係好识,我主要用同一部腦同一个daphile version(最新) 比較唔同取file方 ...

Ching 用什麼主機板?

Daphile 不同version 和 BIOS setting 都影響質數,我沒有試過最新版,但我相信必須要 disable 一些我之前講的 power saving 功能。
回復

其實同內置 SSD file 和 NAS streaming 無直接關係,玩得好兩樣都可以好聲。

要係電源供應,接線和避震方面下功夫,克服電源雜音,接線損耗和控制諧震就出到好聲。

這是我親身經歷,無點你。

評分

查看全部評分

回復

我都係,NAS 係好聲一D。我用 LKS,有個 DPLL setting,控制類似 bandwidth 既嘢。同一個 file 係 NAS 到 stream 嚟,可以好 low bandwidth 都得 (分析力同音色都會好D!)。但如果個 FILE 係機內 SSD 的,要高好多 bandwidth 先 lock 得住。

BTW, 你有無用埋 optical <> LAN converter (即係 fibre box)?用埋個分別仲大!

回復

我電腦加左ddc, 外置牛,比埋個地盒隻牛。
回復

電腦加地盒好有用
回復

Chings,
好深奧啊,daphile default 係disable电腦嘅hw setting,我俾靚lps去电腦,exd ddc同Nas,但冇玩过地盒和fiber box,之前冇唸过走几十呎lan线會好聲。下次裝修要换好的lan线
回復

stanleyckfu 發表於 2015-1-26 20:38
Chings,
好深奧啊,daphile default 係disable电腦嘅hw setting,我俾靚lps去电腦,exd ddc同Nas,但冇玩过地 ...

有機會日後加 fiber box 看看,但不要買太雞的,我自己及有幾個朋友由平轉做貴一點的 converter,聲音上的分別很大!
回復

PhantomGTR 發表於 2015-1-26 20:40
有機會日後加 fiber box 看看,但不要買太雞的,我自己及有幾個朋友由平轉做貴一點的 converter,聲音上 ...

GTR captain又出嚟放毒
我已經冇电源位啦,想了解一下fibre box 接連nas router定連fanless pc 个只router?佢哋唔同router
回復

PhantomGTR 發表於 2015-1-26 20:40
有機會日後加 fiber box 看看,但不要買太雞的,我自己及有幾個朋友由平轉做貴一點的 converter,聲音上 ...

師兄,

可以分享下較好(貴)的fiber converter在那裡,如果是淘寶的,方便分享條link嗎,萬分感謝
回復

stanleyckfu 發表於 2015-1-26 20:46
GTR captain又出嚟放毒
我已經冇电源位啦,想了解一下fibre box 接連nas router定連fanless pc ...

stanley 兄,
唔好 captain 我啦,小弟挽鞋都挽唔起呢。

講返正經, NAS -> Router -> Lan cable -> media converter -> optical cable -> media converter -> Lan cable -> Fanless PC
回復

waikeywi 發表於 2015-1-26 21:06
師兄,

可以分享下較好(貴)的fiber converter在那裡,如果是淘寶的,方便分享條link嗎,萬分感謝{:7_890 ...

師兄,小弟初時有朋友借過一個乜 link 的,係早兩年的 forum 中都幾人用,我覺得個改進只係好似 amp 加咗釘咁......
無幾耐後我貪平買咗呢個 http://detail.tmall.com/item.htm?id=21382956978&toSite=main,呢聲又係無乜料到,仲要第一間就燒咗一個。
咁過得一排我買咗呢個 http://tw.taobao.com/item/357376 ... &_u=qv0v6s2b6e3 ,呢個就唔同了,一開機就有料到。用得一頭半個月後甩佢用,呢聲真係好唔接受,咁又繼續用。

之於再貴個D我未有機會玩過,等師兄你報告了!!
回復