新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8768|回復: 22

[投影機] 安裝投影

想問下有無安裝投影機、投影幕既師傅介紹。我問過幾個裝修師傅,唔知點解甘岩個個都話唔做(其中有一位仲係幾年前有幫人裝投影)。反正我都要買電視挂牆架,我有問過賣電視挂牆架啲鋪頭,可唔可以叫裝電視架啲師傅順便裝埋安裝投影機同投影幕,我補番錢。結果話唔肯定。
唔係咁難,買支油壓鑽,自己鑽都可以。我自己的投影和100吋螢幕都係自己裝的。

評分

查看全部評分

回復

講真, 裝投影機及投影幕水平要求高 ,亦要查一查那個距離可投那個size, 一般冇DIY開的人唔會有信心裝, 亦唔知點開始.

評分

查看全部評分

回復

七彩小生 發表於 2015-1-29 21:51
講真, 裝投影機及投影幕水平要求高 ,亦要查一查那個距離可投那個size, 一般冇DIY開的人唔會有信心裝, 亦唔 ...

贊同

評分

查看全部評分

回復

我都係自己裝

評分

查看全部評分

回復

要自己裝唔係話唔得,我都有爬文,我見之前有人問,大部分Ching都係叫人自己裝,但好麻煩。

首先要買工具,例如油壓鑽、鐳射水平儀、仲有梯呀、螺絲呀、走綫既膠管等垃雜野。跟住又要花時間研究點用。油壓鑽同鐳射水平儀用完應該唔幾可會再用,擺係度又佔地方,賣走又要花時間同人講價。個電動幕雖然唔係百幾二百寸果啲,但都8尺寬,又唔輕,一個人裝難度高咗啲播?而且我都要裝挂牆電視架同埋Surrond Speakers,甘不如搵個師傅一次過搞好過啦。
回復

很高興有同好。

裝機裝幕當然唔係飲茶食飯咁簡單,但只要自己做足功課,小心準備,細心行事,問題不大。

也是樂在其中的活動。

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2015-1-30 10:47
很高興有同好。

裝機裝幕當然唔係飲茶食飯咁簡單,但只要自己做足功課,小心準備,細心行事,問題不大。 ...

我都係新新手,硬著頭皮自己裝
回復

我全部都自己装,

都係由新手变熟手,重買埋呢d儀器幫手,

自己DIY 樂趣真係唔同d,先苦後甜你睇戲時會更珍惜那睇戲的時光!

評分

查看全部評分

回復

我認為laser 水平儀是没有需要的。長些的水平尺已ok

回復

bmb_hd 發表於 2015-1-30 14:50
我全部都自己装,

都係由新手变熟手,重買埋呢d儀器幫手,

呢個鐳射水平儀幾多缐?係咪兩缐已經夠?
如投影機無左右Len Shift,吊天花個投影架又無得左右調,有咩方便又可靠既方法可以確保投影對正個幕正中央?
回復

earxeast 發表於 2015-1-31 12:29
如投影機無左右Len Shift,吊天花個投影架又無得左右調,有咩方 ...

你可用強光電筒, 縮到最細的方塊模式, 照向銀幕, 那便可試出位置, 燈都不用熄.

評分

查看全部評分

回復

The Laser level should be less than HK$1000 now. may be around 600-700.
Two lines model is good enough for this purpose. However, 2 lines plus one point will be much better. As most difficult part is to find out the equidistance point from the projection lens to the left and right edge of the screen. It will be more difficult for projector that their lens is not in the middle.
Just my 2 cents.
Thanks.

評分

查看全部評分

回復

如投影機無左右Len Shift,吊天花個投影架又無得左右調,有咩方 ...

c兄住邊到,等到嘅我可以幫你裝,當然要收費啦!
大約2月1x號有空檔。有需要pm我
回復

我個是3缐的,即係頭頂有十字兩缐同水平有一條線那種。其實對中那條缐最實用,horizontal 原本諗住可幫手定投影幕的兩端上牆水平位置,但後來覺不是太實用。

如果投影機冇左右lens shift, 你就要量度投影機鏡頭中心點同投影機本身机身中心點相差多少距離去決定投影機架上天花位置。

但無論你量度點準確都好,鑽天花時間都有機會鑽歪,所以最好方法係天花裝一個比投影機size 大的木箱或用絲杆吊一塊板,咁你放投影機下去之後就有空間調整前後左右。

A X95.jpg
借朋友相片一用
回復

七彩小生 發表於 2015-1-31 09:42
我認為laser 水平儀是没有需要的。長些的水平尺已ok

雷射水平儀最主要用來對中用,如果唔係好難確保投影机的光束與幕面成90度。

我没有它的時也安裝到(投影機無左右Len Shift),但要相信牆是直的去量度,另外用laser pointer 用bare hand 去垂直揺上下去估對中位置。
回復

七彩小生 發表於 2015-1-29 21:51
講真, 裝投影機及投影幕水平要求高 ,亦要查一查那個距離可投那個size, 一般冇DIY開的人唔會有信心裝, 亦唔 ...

ProjectorCentral 幫到你!
回復

bmb_hd 發表於 2015-1-31 22:33
我個是3缐的,即係頭頂有十字兩缐同水平有一條線那種。其實對中那條缐最實用,horizontal 原本諗住可幫手 ...

呢個方法我有想過,不過好似越搞越多野。
回復

earxeast 發表於 2015-1-31 23:14
呢個方法我有想過,不過好似越搞越多野。

Then you can use this simple method I used before:

我没有它的時也安裝到(投影機無左右Len Shift),但要相信牆是直的去量度,另外用laser pointer 用bare hand 去垂直揺上下去估對中位置。

Then borrow a 油壓鑽 from friend then do it yourselves.
回復

我安裝既經驗係先將投影幕分中裝上天花,然後用電子水平儀打橫的紅外線和投影幕平衡,再利用直的紅外線找出投影機鏡頭中心位置,之後再安裝投影機.
溫馨提示: 如果想鑽窿時更加準確,可先用細號鑽咀先鑽細窿定位,然後再鑽大窿,咁就會準確好多呢...

評分

查看全部評分

回復