新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2757|回復: 11

[喇叭] 有咩座地喇叭適合?

用緊麥景圖 C50 + MC452 + focal diablo 書架, 基本上都滿意個表現,
心思思想試試座地喇叭, 正常就想升去focal scala v2, 應該穩陣..
聽歌環境就係廳.. 大約350呎..  廳大小其實放focal scala應該無乜問題,
但始終唔係一個獨立音響室, 有其他物件影響下, 而focal scala個深度成26吋... 擺位上唔係好夾..

想問下仲有咩品牌既座地配合麥景圖,  預算上限最好就唔好超過focal scala v2 ,
thanks
師兄有350呎若換座地mc452未必推得好,師兄要預埋呢條數
回復

ncwah 發表於 2015-1-29 18:32
師兄有350呎若換座地mc452未必推得好,師兄要預埋呢條數

咁有咩提議?
回復

如果要應付350呎而師兄又用返老麥嘅話咁要上2Kw先夠啦
回復

ncwah 發表於 2015-1-29 19:49
如果要應付350呎而師兄又用返老麥嘅話咁要上2Kw先夠啦

好提議
但有地方擺, 電力都特別勁?
回復

brucesh 發表於 2015-1-29 19:57
好提議  
但有地方擺, 電力都特別勁?

唔洗,一般牆蘇都夠
回復

ncwah 發表於 2015-1-29 21:37
唔洗,一般牆蘇都夠

ok,
咁有咩座地可以考慮?
回復

睇你口味,聽咩多,咩budget
回復

heihei 發表於 2015-1-30 09:15
睇你口味,聽咩多,咩budget

我都係聽流行曲多, 主要係女聲為主..  泳兒, 2V1G, Julienne Taylor ..  當然都會聽下林子祥, 黃凱芹, 張學友
預算會係20個之內
回復

我上次係雅典見過隻HANSEN The Knight 2, 啡色皮都幾靚仔, size好啱擺..
但我當日聽過一首張學友, 好似係用pass labs推, 無驚喜感覺, 當然我係咁意只聽過一首, 聽感未能作準..
唔知夾麥景圖會否9唔搭8?   同埋太冷門, 將來放手可能好困難?
回復

brucesh 發表於 2015-1-30 09:56
我上次係雅典見過隻HANSEN The Knight 2, 啡色皮都幾靚仔, size好啱擺..
但我當日聽過一首張學友, 好似係用 ...

老麥推要用清小小喇叭,咁大地方低音單元要雙10寸或11吋以上先夠,例如avalon,audio physic,Wilson audio等等都得
回復

ncwah 發表於 2015-1-30 10:45
老麥推要用清小小喇叭,咁大地方低音單元要雙10寸或11吋以上先夠,例如avalon,audio physic,Wilson audio ...

OK, 等我了解下
回復