新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 60941|回復: 169

[品牌] Aurender 同好會

小弟只是一個小小S10用家
但我唸應愈來愈多人用 韓國 aurender  播放器
無論大機小機而至手提機
不過大家一起來入會交流
等著你

小弟X100L用家,先來報到,多多指教

評分

查看全部評分

回復

小弟 N100 用家, 請多多指教.
回復

我發覺aurender對電源線都幾敏感,大家有無對佢好d比d好d的電佢食下

評分

查看全部評分

回復

好有同慼. 不過小弟財力有限, 只係準備左條HD20俾佢, 不過因為岩岩先set好套機, 仲未有時間試用HD20.
回復

新手加入,n100
回復

想請教s10 師兄 如果有得㨂邊樣digital output 去DAC 最好 coaxial, optical, AES/EBU 定USB Audio 好似大部分人都係用USB
回復

Surevin 發表於 2015-2-15 16:39
想請教s10 師兄 如果有得㨂邊樣digital output 去DAC 最好 coaxial, optical, AES/EBU 定USB Audio 好似大 ...

好睇你用咩DAC
我用USB是因為我外接落DDC 轉AES入舊款 DCS機
一般解碼以S10計個人認為應該用AES較好 在一般同級線材下AES會比同軸同光纖好聲
而USB較特別,因為用USB輸出就會將時鐘同步取決於你部dac,即會廢除S10 內粒 OCXO 時鐘晶片
故一般機種建議用AES,除非你有信心你部解碼的時鐘晶片和準確度比S10好

回復

明白多謝指教 剛剛入了部EMM XDS1 用邊個比較好
回復

Surevin 發表於 2015-2-15 17:13
明白多謝指教 剛剛入了部EMM XDS1 用邊個比較好

AES
我見得光纖同AES輸入
比我一定選擇AES
回復

我現用stealth dream v10 digital 電源線 俾s10.  如改用蛇王sigma digital 會唔會有進步, 有冇ching 試過?
回復

sealteam4 發表於 2015-2-15 16:53
好睇你用咩DAC
我用USB是因為我外接落DDC 轉AES入舊款 DCS機
一般解碼以S10計個人認為應該用AES較好 在一 ...

咁如果係totaldac 呢?用usb or aes 好啲呢?
回復

panamera 發表於 2015-2-16 18:31
咁如果係totaldac 呢?用usb or aes 好啲呢?

未聽過唔太了解,但我會選擇AES
當然注意,USB一般難搵好高級好靚聲的
而AES則可以搵到好多選擇,USB帶電會有更多不必要干擾 (USB一直被公認不適合用作highend音樂傳輸,可是此格式大眾化,故其實對好有堅持的音響人來說是種妥協)
回復

其實N100無內置harddisk,選歌會唔會無咁爽呢?
回復

終於有aurender 同好會

評分

查看全部評分

回復

Updated new FR

http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=attachment&aid=NTgyNjEyfDE4MTMyNGMzfDE3MTE2NzczNTl8MHw%3D
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=attachment&aid=NTgyNjEzfDU4NzdlMmM5fDE3MTE2NzczNTl8MHw%3D
回復

Ching 知唔知N10 幾時到
回復

N10 會在六月德國慕尼黑展後正式到貨。謝謝
回復

回復

Hello, I am S10 user, Ching 請問你們用乜software to rip CD to AIFF format? 我主要用DB power, 間唔中用iTunes, 因資料庫iTunes 齊好多但rip的聲音CD power 靚啲.
回復