新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8376|回復: 10

[分享] 震震sofa分享+安裝編

前提:

事緣小弟o係戲院已經好鍾意震震櫈,仲好記得第一套坐震震櫈o既電影係"精銳部隊",o個時o個種連住低頻o既震動直情令我覺得自己去左現場一樣,可惜當時未知原來呢一種體感係可以帶返屋企……

就o係大約一年前,小弟o係無心插柳o既情況底下o係呢個毒氣發放站發現原來可以將震震櫈帶返屋企,我立即進行資料搜集,諗住快d成事,點知……又係一次事與願違,我屋企張sofa係電較式伸腳,我怕會震壞,所以又一次放棄……

不過好彩,有時食X食著豆,有因於小弟發現自己每每睇完戲之後都頸痛,睇醫生後老屈左張sofa太soft{:6_136:} ,終於o係聖誕尋找到一張夠硬又坐得舒服o既sofa去替換,而我o既震震sofa project,終於可以實行……{:6_134:} {:6_135:}

資料搜集編:

有鑑於本站同友站都有好多師兄分享過不同類型o既震子同amp,小弟試試歸納一d資料,如有錯希望唔好打面。

1) 震震sofa 同 D-box類體感係完全兩回事,震震sofa只提供與低頻互動o既震動,意即有低頻會震,無就唔震la,而震子亦會因應低頻o既深度,音壓而作出不同反應,即係話,有強軟,長短,深淺之分;而以我所知D-box(家用d-box未玩過,只係去過戲院,希望有師兄可指教)係比較似以前海X公園o既動感影院,意即同畫面互動,例如話飛船府衝,張櫈會傾前之類。

2) 震震sofa 設備包括:sofa or 櫈;Amp;震子。(線材唔提la~~~ hoho)

3) 唔同牌子既震子可參巧youtube,大路d有Aurao既"Bass Shaker","butt kicker","Bass Pump III"(小弟用o緊),Earthquake都有不過揾唔返叫咩名… 如果想比較一下,建議上youtube search下,因為……我都唔知除左價錢有乜分別……{:6_136:}

4) Amp:眾所週知,amp分AB類及D類,一般低頻都係D類因輸出較大power,而AB類則較細膩(其實我扮識,詳細我都唔識分),不過今次我用o既係AB類amp,因為……該店有套餐,而只有AB類選擇。不過用落power係完全足夠,老變4由頭震到尾都無腳軟!

5) 邊度買:淘X,XXXbao,search"低音体感振动器"已有好多選擇,不過暫時得一間有套餐包左amp同震子比較方便,如希望可用返D類amp就需要分開la~(如有廣告成份,還望版主告知,thx thx)

6) Product details: (上網search的,未求證)

Technical data

Max. audio capacity        80 W
RMS capacity        50 W
Outside diameter        130 mm
Mounting diameter        118 mm
Mounting depth        42 mm
Impedance        4 Ω
Frequency range        20 - 80 Hz

安裝編:

o係資料搜集期間得知,原來有好多師兄都有唔同o既安裝方法,再加上外國達人連打鼓張櫈都加震子o既情況低下,小弟實在唔知點裝最好,唯一知道o既係可行情況下櫈底及櫈背都裝就效果最好,只不過小弟真係唔想鑽穿張皮sofa,所以都只係裝左sofa底。

以下為小弟o既安裝過程,可作參考:

工具:電鑽、鋼牙鑼絲

1) 先開sofa底布檢查sofa內結構 (發現原來結構上要裝震子內藏係好X麻煩,因此決定外露吧!)

2) 先度數

3) 買木板+安裝震子上板 (一般木材行可買,仲可以俾埋尺寸幫你開埋,我用o既呢塊開好仲報稱係靚野都只係$60,正!)

4) 安裝連震子木板上sofa (請注意小弟係將震子裝o係sofa底近背部位置,希望震動可更易傳到背部,而結果亦如所料,震動係patpat同背部同步的;另外小弟都好狼死,3支結構橫方,每支6口釘)

5) 駁線 (要注意我用o既係4粒震子,每兩粒震子間係手拖手的)

店主o既安裝圖:

6) 完工!

自己QA同後記:

1) 4粒定兩粒震子?我覺得三坐位sofa用4粒la,太震可以較細,兩粒唔夠就煩la~~~

2) 響唔響?震子本身唔響,amp都唔嘈(我同amp距離遠更唔覺),不過小心張sofa如果本身結構唔好,內部有野鬆就好難講,不過值得一提就係sofa最好唔好貼住野,如果唔係d野會被震到好嘈,影響聽感。

3) 有無影響音牆定位?我唔覺有(可能因為木耳),不過因為低頻同震動連動左,有時會無端端以為低頻無開而去check~~~~btw,家母同太座上次試睇鬼片都以為隻十仔仲乜咁勁,嚇親左~~~hahahaha

4) 咩人o岩用?我覺得人人都o岩!因為實在太正la,特別係當你唔可以開好大聲又要有feel o既時候,又或者set唔到打心口時,呢2K真係好底用!

5) 點說服太座?裝黎睇戲加按摩ga~~~睇完仲正過揼骨ga~~~~(是講真的!)

最後,希望呢個post幫到大家,講真,我其實都好想玩雙十甚至三四十,不過個仔仲細,屋企地方又有限,要有feel,震子真係平靚正o既首選!

評分

查看全部評分

四個震子 ,會唔會勁過龍
回復

其實安裝4隻震子因為起初怕震動力唔夠,依家反而可以開1/3至1半power,希望令amp舒服d~
回復

師兄,多謝分享!

請問你是用一amp推四套裝還是兩套一amp推二呢?amp的尺吋(cm x cm x cm)是多少?
回復

好手工
回復

4隻震子, 你肯定癲過我. 好老實, 我唔敢在家睇鬼片, 尤其著震子, 更加冇可能 Trust me, Pure兩聲道友, 請不要裝. 聲音以外, 尤其連粒fuse都聽得出分別的人, 請不要裝 , 用過震子之後,  唔開震子每次爆炸都會失落. support tomohiro
回復

正, 我都係用呢個牌子既梳化, 不過震子就係舊款, 厚身d力大d, 兩隻已夠皮.
回復

我分享下, 記著用e.g. 手機。或燒隻CD. off  av amp. feed 個10 to 100 Hz入震子amp 試下個feel 及雜聲音。記著先細volume . 再教到令到有feel 為止。我喜爱剛好再重“味“ 。人人不同。
回復

thx七彩小生師兄,等我試試先~~~~
回復

想問如果用avmap係都要買一個套裝??
回復

如果好似我D呢D懶人, BUTTKICKER效果都唔錯呀
回復