新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 35032|回復: 109

[請教] 考慮買 KEF LS50, 同價位仲有冇其他好選擇?

小弟現時用 AV Amp + 對 Klipsch 二千蚊樓下貨仔, 而家決定轉玩兩聲道, 因為 9 成時間都係聽歌.

諗住換對 LS50 先, 之後再換 2ch Int Amp. 請問各位 ching 們, 以 LS50 個價位仲可以有咩好選擇? Budget 大約  $8,500 左右 (過不了一萬).

Thanks!

我用了 LS50 50週年版 ~1.5年,現在用緊 KEF R300。如果你未買 LS50,俾多少少揀  KEF R300 ~$11K,好好多,分別好大。
回復

PhantomGTR 發表於 2015-3-4 15:52
我用了 LS50 50週年版 ~1.5年,現在用緊 KEF R300。如果你未買 LS50,俾多少少揀  KEF R300 ~$11K,好好多 ...

我未買 LS50, 只係地庫聽過一次, 感覺幾好. R300 都有諗過(未聽過), 但過左一萬暫時拎唔到 permit
呢兩日會上 KEF Showroom 聽下呢兩對既分別.

會唔會有其他牌子好?

Thanks ching!
回復

之前見有 ching 講過 Focal 906, Dali Mentor Menuet, B&W 685 S2, 有冇 ching 可以分享下呢幾隻既聲底 and 會唔會好難推?
回復

hoyin13 發表於 2015-3-4 16:10
我未買 LS50, 只係地庫聽過一次, 感覺幾好. R300 都有諗過(未聽過), 但過左一萬暫時拎唔到 permit{:1_676 ...

有D舖頭有 12 或 24 個月分期...........
回復

同價位的話,可以留意一下TAD Pro TSM-2201-LR。
回復

試下搵對二手ATC
回復

PMC, ProAc.
回復

Suggest you 先買後級。兩個世界。之後換dynaudio 入門座地。
回復

eltee00 發表於 2015-3-4 18:26
試下搵對二手ATC

ATC 有咩 Model 好?
回復

will03 發表於 2015-3-4 23:22
Suggest you 先買後級。兩個世界。之後換dynaudio 入門座地。

慢慢玩上去, 拎 permit
回復

PhantomGTR 發表於 2015-3-4 17:19
有D舖頭有 12 或 24 個月分期...........

Budget 計左用分期了
回復

呢兩個牌照子 meet 唔到 budget wo.....
回復

hoyin13 發表於 2015-3-4 23:47
呢兩個牌照子 meet 唔到 budget wo.....

ching, 我本人信這金句:"有買貴無買錯"
回復

假如 C HING 嘅BUDGET只有一萬蚊, LS50係一個唔錯嘅選擇~~
不過要有相當力水嘅AMP先推得好佢~~

(我都係LS 50 嘅用家)
回復

hugomember 發表於 2015-3-5 00:31
假如 C HING 嘅BUDGET只有一萬蚊, LS50係一個唔錯嘅選擇~~
不過要有相當力水嘅AMP先推得好佢~~

請問 ching 而家用咩 amp 黎推 LS50?
回復

因為做過一輪 research, LS50 cp值 好似幾高咁, 而且聽過都真係唔錯, 所以暫時目標係呢隻.

但小弟剛入門, 唔太清楚其他品牌的聲底如何, 會唔會係 budget 內有更好選擇, 我見好多人會將 LS50 同 CM1 比較...

自己比較喜歡音場同 bass 以及分析力較好的就可以
回復

hoyin13 發表於 2015-3-4 23:42
ATC 有咩 Model 好?

Scm7
回復

hoyin13 發表於 2015-3-5 01:36
請問 ching 而家用咩 amp 黎推 LS50?

C HING嘅耹聽空間有幾大? SOURCE係咩?
會唔會考慮2手? LS50 喺二手區都幾常見~

(我用緊ATOLL 100)
回復

里對又點睇呢
回復