新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12835|回復: 16

[CAS] Sony HAP-Z1ES 好唔好聲

係鬼佬forum到呢部機推到好神級, 好多都話係佢地聽過最好的digital聲. 連Red Wine Audio同Modwright都幫佢地做Mod.

想問有用呢部機的c hing有乜評語?

如果你用開貴價CD機或解碼,就不必比較,但聲音算幾平衡.不會偏埋一邊
佢播dsf, dff等dsd檔特別好聲,但播wave, flac等files就相對普通好多,用一些file transport甚至macbook行usb入靚cd機嘅 digital in有可能靚好多.
但其實好抵吓,from japan 買回香港约12k-13k.
但佢聲音比好多部幾千蚊嘅國產file player好, even 國產file player用wm8741 ess9018等好多部都輸比佢(可能那些牌子只懂用靚d/a chip,其他配套不完善,implementation較跟公板處理), 佢用1795解我幾like,幾musical.

另外,隻100v牛同power cord對佢好sensitive. 可以唔同晒

以上係冇mod機計. mod咗一定唔同

評分

查看全部評分

回復

純粹分享下… Z1ES 係一部一體式 player,不能簡單用另一粒 DAC chip 去直接比較,況且不同的 circuit design 和 implementation 用同一粒 dac chip 已經可以有完全不同的分析力和音樂感,e.g. 市面9成以上用 es9018 的 DAC 也沒有開啟 DPLL 達到最高分析力,用零件/線材增加分離度不等於提高分析力。另外,我相信任何有質數的器材用不同 transformer / power cord 都有不同效果,始終配搭最重要。而個人覺得 Z1ES 可以有不止 2-3萬 CD player 的質數…
回復

我都分享下自己的聽感,其實dsd是sony發明的高清音樂格式,所以只有sony對dsd這種味道最為理解,這台機器是sony的dsd文件的播放機旗艦,你話相當於幾多級數的sacd機呢,比cd機就不公平啦,因為不同一個層面
回復

ccccpppp c hing,你play pcm files時有無用佢個DSD upsampling feature?
回復

eltee00 發表於 2015-3-5 14:25
ccccpppp c hing,你play pcm files時有無用佢個DSD upsampling feature?

無用佢個DSD upsampling feature, 個人覺得用咗唔夠自然

同意樓上師兄所說這台機器是sony的dsd文件的播放機旗艦, 我主要用佢播DSD既dsf files.
播PCM files就用其他file transport入DAC
回復

Siuping 發表於 2015-3-5 12:16
純粹分享下… Z1ES 係一部一體式 player,不能簡單用另一粒 DAC chip 去直接比較,況且不同的 circuit desi ...

絕對同意

唔同類型機種比較其實不公平,不同design implementation, 等如食物, 同一件牛扒煮的方式不同味道也不同.
回復

有用家將佢質數和SCD-1比較,認為它們有著同樣的級數。
回復

太好了! 新版本的HAP-Z1ES 同 S1 現在巳可以透過背部USB port 加添外置解碼! 一個一直令人咀喪所欠缺了的功能現在有了
喜歡簡單一件過唔洗攪咁多嘢的師兄們可以諗諗,又唔洗再擔心no upgrade path 了!
回復

AS881 發表於 2016-10-31 13:04
太好了! 新版本的HAP-Z1ES 同 S1 現在巳可以透過背部USB port 加添外置解碼! 一個一直令人咀喪所欠缺了的功 ...

好似只可以同Sony dac 配對?
回復

alluget 發表於 2018-6-4 14:39
好似只可以同Sony dac 配對?

不是! 只是Sony 廠唔肯定是否可對應其它牌子dac, 但實際上好多都冇問題!
回復

AS881 發表於 2018-6-4 19:24
不是! 只是Sony 廠唔肯定是否可對應其它牌子dac, 但實際上好多都冇問題!

你用緊?接乜嘢dac呢?
回復

AS881 發表於 2018-6-4 19:24

呢似嘅product日本仔好似得sony有?c兄有冇介紹
回復

alluget 發表於 2018-6-4 19:26
你用緊?接乜嘢dac呢?

我冇用呀, 只是在日本見有其它人夾唔同dac也ok
回復

AS881 發表於 2018-6-4 19:57
我冇用呀, 只是在日本見有其它人夾唔同dac也ok

有冇同類産品可介紹一下呢日本牌子,thx
回復

我有ta-a1es同as881幫手帶過黎既ss-na5espe,HAP-Z1ES就唔敢買,成套sony就會好sony聲,太斯文
外國的確有人mod到話變hi end機
回復

littlecx 發表於 2018-6-4 20:25
我有ta-a1es同as881幫手帶過黎既ss-na5espe,HAP-Z1ES就唔敢買,成套sony就會好sony聲,太斯文
外國的確有 ...

Mod到播save.iso就正啦
回復