新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24616|回復: 83

[HDMI] 初試 RainbowFish HDMI

用了半年 Adnaco 的 optic USB 玩 CAS,對 Optical 乜乜乜很有信心,所以買條嚟試。

1) RF vs traditional HDMI cable
用了 RF 差不多兩星期,真係好好效果,呢方面我實在不用重覆。
本身我買了條 18G 的新版,原來用係 fanless PC 時,由 boot 機 bios 去到 windows logo 都無畫面,直到揀 user 時才見到畫面。結果麻煩大口仔師兄幫我調查,發現 16G version 夾到,咁又要破財。

2) 16G vs 18G
既然有晒兩條係手,咁就比較下啦,係我部千幾蚊的 pioneer bluray 駁幾年前五千幾的 ~30幾吋 Samsung LED 電視,或者用 fanless PC 出,都係 18G 個條色水好少少。雖然 18G 個條係用 USB 電 (因為條 USB 線唔似 16G 咁可以拆走),但都係 18G 好少少,鮮 D、靚 D、立體 D。

3) fanless vs bluray player
我部 Fanless PC 用 LPS 供電,行 SSD,LAN 線用光纖<> LAN converter 做  isolation,但只係用built-in 的 INTEL GPU,而 bluray player 就咁用返原廠線插拖板。Fanless PC 係行 win7 64bit 去睇戲,optical USB 去 DAC 再去 2 channel amp。

咁我諗住條 16G 攪掂部 fanless PC 後,就可以賣走條 18G。點知出現問題,發覺我以前浪費咗好多時間。話說未用 RF 前當然只係用返傳統的 HDMI 線,用 fanless PC 睇 mkv file時,係明顯好過用頭先部 pioneer bluray 播返同一隻碟幾多,色水、光暗、對比等等都係 fanless PC 好。不過,現在當兩部機都插住 RF 來比時,咁就兩回事了。因為 RF 係 bluray player 的改進極大,大到唔洗點 AB Test 都分得出 bluray player 的畫面係好過 fanless PC 出的畫面。咁我以前用來 rip 碟同比較  mkv playback softwares 的 countless 睡眠時間就真係付諸流水。

4) LPS vs USB power supply
條 16G 用係 fanless,所以用 win7 64bit 的環境來比較。以 win7 個 D 好平靜既 built-in wallpaper 及其他自己影既相來比,用 LPS 供電個畫面俾我既感覺係純好多、平靜好多。係感覺上,個分別就如手機影 vs 用 DSLR 機影同個一個場景咁。USB供電時,一開機個 bios 個 D 白字,同埋係 command prompt 呢黑底白字明顯唔夠 LPS 供電時咁白同唔咁光。睇相時,相對 LPS 供電,USB 供電出嚟的毛燥感明顯較大,光暗對比不夠,同一樣風景相 ,LPS 真係俾到平靜,自然的感覺。睇戲時雖然畫面係不停轉換,但光暗、色澤等對比係睇得出分別。就如飲靚酒同入門酒咁,係好多味係個口不停咁交替,但靚酒俾到個種「醇」係唔同的。

5) 以上純粹係個人初試的感覺,及在小弟不AV的 setting 來比較。只因為了答謝大口仔兄幫忙,所以
答應佢出個 review (一笑)。如有錯漏,請各位師兄不吝賜教!

評分

查看全部評分

Thanks Phantom 兄report

見到你有報告(個報告寫得好詳細果然系有文化之人)出真系好,
證明你用過覺得好才分享吧, 也證明我無作大
(應該唔系為咗擦我鞋才寫吧
回復

多少會有既!

評分

查看全部評分

回復

貢你都出d力作少少啦。
回復

bmb_hd 發表於 2015-3-4 22:44
Thanks Phantom 兄report

見到你有報告(個報告寫得好詳細果然系有文化之人)出真系好,

我都係有個句講個句。

評分

查看全部評分

回復

師兄你都有用過?效果唔好?
回復

bmb_hd 發表於 2015-3-4 23:44
貢你都出d力作少少啦。

作小小乜?
回復

PhantomGTR 發表於 2015-3-5 00:25
師兄你都有用過?效果唔好?

就是要多"射"大口啦,係佢教我用呢既!用左無得返轉頭!
不過唔知係條線要夾機定係批次問題,有d有聲無畫,有d聲畫都無!

另外可唔可以去聽下你套cas

評分

查看全部評分

回復

ben13 發表於 2015-3-5 00:33
就是要多"射"大口啦,係佢教我用呢既!用左無得返轉頭!
不過唔知係條線要夾機定係批次問題,有d有聲無畫 ...

多謝師兄賞面,小弟斗室太小,希望日後再有機會向師兄討教。

BTW, touch wood, 我兩條線未有乜嘢問題。
回復

PhantomGTR 發表於 2015-3-5 00:38
多謝師兄賞面,小弟斗室太小,希望日後再有機會向師兄討教。

BTW, touch wood, 我兩條線未有乜嘢問題。{ ...

唔好講討教,我好多都唔識!
現在係咪無玩6L6蛋機?
回復

哈………我有玩過膽機,但無玩過 6L6 呀。玩了十年,怕怕,現在只係留返一支花生膽放係電視機前做紀念。
回復

PhantomGTR 發表於 2015-3-5 00:09
我都係有個句講個句。

絕對認同師兄之報告,小弟用了此缐後,聲畫都有大幅提升,尤其當小弟用左ken sir之LPS供電比USB,畫面之質素已可令小弟放下所有升級之念頭,可能會有師兄會質疑妹仔大過主人婆,千幾二千蚊條缐但用到咁大陣像服侍佢,我諗這就是玩音響之樂趣罷!最重要玩得開心,配搭出靚聲靚畫!
至於有師兄說有聲無畫,有畫無聲!小弟亦曾遇到,或者是一些握手問題,在此要多謝大口兄亦可很快處理好,總結這缐絕對是一條好缐,可能有小鑊氣,但是大口兄絕對是幫到手的同好!

評分

查看全部評分

回復

請問師兄同大口兄,

RF 同 Celerity, 邊條好尐呢, 就:

1. 畫面質素

2. compatibility

3. 16Gbps 和 18Gbps 嘅分別主要在那 ?

以上三者而言 !
回復

Shadow 發表於 2015-3-5 09:29
絕對認同師兄之報告,小弟用了此缐後,聲畫都有大幅提升,尤其當小弟用左ken sir之LPS供電比USB,畫面之 ...

shadow 兄不嬲玩機都系不計成本,精益求精 ,

之前喺某同好屋企AB比較魚同鑽石用在聲音上之表現(藍光機去AV前級), 以小弟之木耳,就覺得各有千秋, 記得當時只用美式Apple 牛加轉插插在英式普通家庭裝拖板上, 相信如果在receiver/display side USB供電方面能加强(我們用三數百元LPS已經覺得有分別), 如果能用shadow 兄那類靚牛, 效果一定標升去另一境界。
回復

MingSir 發表於 2015-3-5 11:43
請問師兄同大口兄,

我無比較過,唔敢講,不過我買之前係網上見過不少兩者的比較,我想你可以看看。

評分

查看全部評分

回復

MingSir 發表於 2015-3-5 11:43
請問師兄同大口兄,

唔好意思近排又好忙咁耐先回覆:

1. 關於performance, AB 比較是殘酷的, 為免傷和氣, 建議師兄在本網search "hdmi" 睇番小弟之報導或上google search 下兩者都應該會找到。

2. 至於compatibility, celerity 小弟不便在此comment, Rainbow Fish方面, 雖然絕大部份case都得, 但始終hdmi 呢個制式本身就係麻煩野, 加上光纖線要取電, 你就當佢係一部機器好了, 衰起上黎夾唔到無野睇(或有畫無聲), 但夾到就真係好死靚, 不能自拔, 所以買的話最好揾有warranty 同事後有得跟進嘅source 去買, 唔係唔好彩就企左喺度。

3. 最後16G同18G兩者比較, 后者會再鮮明再靚大概10% , 而越近期的16G 亦比早期的16G 光亮(例如2013年比2012年版), 相信係晶片不斷改良嘅結果。

最後, 用左光纖線係咪靚d, 有圖有真相, 以下係小弟最近tune 嘅畫面(用Oppo 95 而已)。

20150122_030329.jpg 20150122_025912.jpg 20150122_020511.jpg

評分

查看全部評分

回復

THX !
回復

請問可否出4K60hz?
THX
回復

Hammondlo 發表於 2015-3-19 10:50
請問可否出4K60hz?
THX

新貨係新版 18G,網上資料係可以,不過我無機試,要等其他有 4K60Hz 的師兄 confirm。
佢網上寫的 16G 資料,係舊版。
回復

請問去邊個網買最好呢?
THX
回復