新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9161|回復: 17

[合併擴音機] 請教換膽,貴族之聲鐵座EL34 或者 MULLARD 復刻EL34好唔好?

最近剛入門2聲道,買左KEF R300,INT AMP係台膽機,上面原裝係用EH 6CA7,我想換下做EL34膽
目前味道方面我覺得已經夠,唔洗再要濃D,我想要嘅係分析力同音場等等嘅音響性表現再好D,再細緻D
請問有冇人用過貴族之聲鐵座復刻EL34? 好唔好呢?
又或者係MULLARD 復刻EL34,好唔好?
我BUDGET係2500內買4支……可以再推薦其他比我,感謝!
Psvane始終要留意QC問題…

若你追求音效再進—步,不妨考慮同是EH生産的復刻金獅KT77,表現穩定,EH膽本身已是清爽路線,復刻系列效果是質感更突出。

舊mullard好的如XF2双環已out budget, 再罕見D的更毋須講;而且音色比EH明顯慢和濃,口味未必對辦。
回復

改善音場更可從細胆着手;師兄的AMP用什麼细胆在driver及分相?
回復

冇記錯係12at7同6n8p
回復

之前過psvane嘅12ax7 tii感覺都幾好而且冇遇到qc問題所以暫時對psvane印象幾好
回復

支AT7可以用amprex 橙地球嘜Ecc81
, 不一定要nos,價錢最多二、三佰元一支
回復

windwolf447 發表於 2015-3-6 14:47
之前過psvane嘅12ax7 tii感覺都幾好而且冇遇到qc問題所以暫時對psvane印象幾好

可惜Psvane出事的都是強放胆…
回復

用過Psvane的朋友都幾正面
回復

Legionee 發表於 2015-3-6 16:03
支AT7可以用amprex 橙地球嘜Ecc81
, 不一定要nos,價錢最多二、三佰元一支

Amperex好像不太找到,德律風根NOS ECC81就揾到有,好似評價都唔錯,700一對,
但時揾到Psvane嘅12at7評價都非常好,話分析力音場同高低伸延都好,仲平,550一對
心大心細中……
回復

貴族el34復版鐵座QC及品質相當有問題,本人前後換/玩過3套,其中兩套有跳火問題,仲燒埋後級的電阻及fuse!此外其數據咭的數值全是虛構,4支全不配對,3套也是如此!
回復

Johnng 發表於 2015-3-6 19:51
貴族el34復版鐵座QC及品質相當有問題,本人前後換/玩過3套,其中兩套有跳火問題,仲燒埋後級的電阻及fuse! ...

嘩,嚇親!
回復

TFK的Ecc81音場反而無Amprex咁開揚,主要强項是動態。
回復

我用過的大陸大膽845 貴族的最貴個款
三個月就玩完,而再買又是幾個月
300B大陸黑色個隻,換左二次貨都用幾日又壞
於是想唔再買大陸膽,但外國的好的太貴,於是唔用膽機
後來發覺好的膽機無論外國大牌子定我買過YS audio都不強調用天價靚膽換來換去,得大陸機先會成日要換靚膽(你睇華文膽機書!哈)
怕怕
回復

Legionee 發表於 2015-3-6 23:41
TFK的Ecc81音場反而無Amprex咁開揚,主要强項是動態。

好的,剛才在taobao找到你說的那款amperex 12at7了,188人仔一支
回復

Regarding 12AT7 tubes 極品:

GEC A2900 tubes are good for vocal;

VALVO 6201 BLUE LABEL, PINCHED WAIST, TRIPLE MICA , GOLD PINS 藍字、窄腰、三云母、金脚 tubes are good for instruments music

回復

不過唔平宜,要成千元一隻啊!

Valvo 6201 and GEC-A2900 tubes.jpg
回復

可考慮下E.i.嘅EL34
全新都係2仟幾
仲要係Made in Yugoslavia (買少見少)
佢特性介乎金獅KT77 和 MullardEL34 之間
音樂感與分析力好平行
回復

nagramen 發表於 2015-3-7 04:42
不過唔平宜,要成千元一隻啊!

GEC A2900今日一千/支一定唔得了
回復