新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18164|回復: 74

[分享] 在Japan買HiFi超平,為何香港的歐日HiFi代理未有下調售價!?

小弟上月購入了 MSB UMT Plus 來配對家中的 MSB IV Plus dac。
MSB IV Plus series 獨有的 Pro-I2S connection 是用 ethernet cable 連接的。
MSB 自家的 Pro-I2S cabe 只是一條加了Neutrik金属頭的 Blackbox ethernet cable,效果平平。

小弟左試右試後,選取了日本的 AIM Shieldio PAVA-NA3 series ethernet cable。
AIM Shieldio PAVA-NA3 ethernet cable c.jpg
AIM Shieldio PAVA-NA3 ethernet cable a.jpg

剛好和家人日本遊,便在當地的 Yodobashi電器連鎖店 買了一條 1.5m。
Visa和銀聯咭有5-6% discount,再加上退稅,實價只是 HK$1850。
這條線在香港店鋪的友情實價是 HK$2800 呀!

日本幣值低迷明顯是日本售價低的主因。
但日幣低迷已有半年多了,台灣的日本 HiFi 代理如 Esoteric等等已早於個多月前大幅減價,也明確地出廣告和在網上通知消費者。
這幾天香港的歐洲名牌也因應歐元低企而大幅減價了。

為何為何香港的歐日HiFi代理未有下調售價呢!?

評分

查看全部評分

CKKeung兄, 其實早前都講過呢個問題

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=82343

最後只係買左隻豬錶
回復

小弟條氣頂住!
就算本港的 HiFi 代理不聞不問,小弟也要在 forum 明確講出來!

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2015-3-19 11:59
小弟條氣頂住!
就算本港的 HiFi 代理不聞不問,小弟也要在 forum 明確講出來!
  ...

Totally agreed; I bought 2 pairs of AIM as well while I was in Japan last month (but I believe my price is higher than yours).

The HiFi industry in Hong Kong is always strange.  I remember I had a discussion with a friend asking why the shop in Tim Chi can open at 2/3pm and close at 7/8pm; why the margin is so good?  Never can understand even I had been playing for 10+ years.

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2015-3-19 11:59
小弟條氣頂住!
  ...

CKKeung兄, 吾洗勞氣! 世上梗有D傻人以為D客都係傻嘅, 咁我咪睇吓有幾多傻佬或者有太多錢而吾知點洗嘅有錢人繼續幫襯囉!
我就繼續知足常樂!

評分

查看全部評分

回復

高地價,高樓價,高舖價,高租金,個個賺埋大部份毛利都去咗業主度,香港地要發達,去炒樓炒舖兼放租好過做生意!
回復

香港代理食水深

舉例:

一部睡眠窒息症的正氣壓睡眠機(CPAP)在北美網/店舖買都只是US$1000,連運費都是HK$8xxx,但香港代理要賣HK$20000,香港代理食水幾深呢,但北美又不賣和快遞來香港。

正如這幾天名牌手袋減價,搭飛機去日本歐洲買都平過香港買,香港代理才被迫減價,一個手袋8000!

評分

查看全部評分

回復

It has always been a chicken and egg problem, sometimes the profit margin for the dealer are so high that they invest in high rent to ensure that their brand is being recognised. Now, with the eCommerce world as well as the ultra transparency in information flow; the high rent comes back to haunt them.  

Imagine, if I can get a Patek 25% cheaper elsewhere, and with the global warranty; why shall I buy it in Hong Kong from the dealer.  The exact same happened to Mercedes years ago.

評分

查看全部評分

回復

所以各大(豪華)牌子必須減價作為回應, 否則生意做吾成仲要交租

評分

查看全部評分

回復

只可以講,消費者同生意人永遠都係喺兩個極端。消費者要平要好。生意人,就算有良心,都真係要歸本有錢賺先得㗎。消費者嘅盲點,好多時係忽略生意人嘅資本成本。
回復

willip 發表於 2015-3-19 12:46
It has always been a chicken and egg problem, sometimes the profit margin for the dealer are so high ...

為何小弟和友人的老細們會皇恩大赧地 批准我們到 Yodobashi電器連鎖店 呢?

原來 Yodobashi 也有 counters 在售賣 MontBlanc 、LV、Cartier 等等名牌貨品!   

那處的名錶如 Cartier,Grand Seiko ... etc 都是齊款齊貨,絕無「炒價」,任客試載,服務恩勤。
For example : Cartier watches 每款都比在香港的「友情實價」低了 HK$5000-10000!

莫非 東京/大阪 的市中心舖租比香港的平很多很多咩!???  
回復

香港價錢自成一格,完全唔理正路應該售多少,所以我係唔會用10萬買件7萬的貨品! 話知佢咩電壓,介意唔同HK電壓的寧願唔玩,就係條氣頂住!
題外話,有次去添置某店問一條日本牌子的訊号線,佢開價$3xxxx, 我問賣價喎唔係定價,佢話係呀,話呢條線外面假貨好多,要小心! 聽完佢講我立即走頭,事关早幾日先問過此線代理,賣價只係2萬幾,足足貴了一萬大元!! 又一個證明胡亂開價的例子!!
重知道此店有好多所謂友情價,自己友價等等,多鬼餘

評分

查看全部評分

回復

在swiss 睇中隻blancpain, HK賣13xxxx, 嗰邊swiss franc對84時,HK$8xxxx 已經買到
咁係咪重要堅持買行貨?
回復

AS881 發表於 2015-3-19 13:23
在swiss 睇中隻blancpain, HK賣13xxxx, 嗰邊swiss franc對84時,HK$8xxxx 已經買到

今天的 swiss franc 是 7.9x 咋!
回復

我地做客, 從來吾會太過計較, 都會體諒販商嘅租金及人工, 只要吾過份及市場實況...........咪鬼真係當我係魚
回復

CKKeung 發表於 2015-3-19 13:08
為何小弟和友人的老細們會皇恩大赧地 批准我們到 Yodobashi電器連鎖店 呢?

原來 Yodobashi 也有 counte ...

我估係自置物業
回復

AS881 發表於 2015-3-19 13:08
香港價錢自成一格,完全唔理正路應該售多少,所以我係唔會用10萬買件7萬的貨品! 話知佢咩電壓,介意唔同HK ...

我喺香港買hifi,係直接上代理
回復

CKKeung 發表於 2015-3-19 13:28
今天的 swiss franc 是 7.9x 咋!

今日升番d, 前日只係7.7
回復

其實最重要係合理價錢,貴少少亦ok, 若能有做dealer的承擔,亦有付出服務真心對客人,我覺得係值! 但可惜好多都

評分

查看全部評分

回復

香港价格还好啦
过大陆来看看这块神奇的土地!

評分

查看全部評分

回復