新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 28171|回復: 50

[分享] 令人驚喜嘅隔離牛

雖然我唔係玩兩聲道,但亦想在此分享,或者有師兄用得着。

去年十月有位高手為我部 Oppo 105D 改 Linear Power Supply (詳情見這個 post),之後得悉佢仲有其他產品,例如給玩 CAS 電腦用的 Linear Power Supply 和兩聲道後級等。呢個師兄仲啱啱係特許商户開業,詳情按這連接看他的產品。我本身是玩 AV 的,所以呢啲產品暫時用不着。

農歷年放大假期間路過師兄係油麻地嘅鋪頭,順便入去同佢拜年。同佢吹水其間,得悉佢研發左一隻隔離牛。我初時不以為意,因一直以來我都有為家中 AV system 作電源處理。由電源線、拖板和牆身插都有着手。自舊年中入手 Telos Quantum Noise Resonator (QNR),整套系统的表現亦有相當的提升。據 Telos 的網頁介紹QNR可作出相位補償減少失真,及吸收雜訊。對為家中電源處理亦覺得滿意。心諗再加隔離牛應該無乜太大驚喜。

但呢位師兄好有信心地同我講一定有料到。佢仲話可以借我返屋企試下。我當時無即刻搬返屋企,因剛剛交左稅,要回一回氣。之後諗諗下見師兄禁有信心,同埋價錢都吾係貴。過左幾日都係忍吾住搬左返屋企試下。

據呢位師兄講,隻牛係自家研發,裏面嘅線路同太極牛類同。總輸出990W,但分三路即 3 x 330W。好處係每一路都各自獨立,將互相扞擾減致最低。每一路都有孖插位,共六個。夠晒上遊器材用。而每路有330W,同時駁兩部器材應該都夠用。但器材少的話,當然各自由獨立攞電最好。此外入牛之前仲有個濾波作第一重處理,務求將效果達致最好。

隔離牛內部

隔離牛

隔離牛

之前呢位師兄幫我改 Oppo 後,無論聲畫已去到另一層次。駁左隻隔離牛,一開機已立刻見到個畫面比之前更sharp同光左,對比度增強,線條感好強烈。Noise亦少左,整個畫面比之前更乾淨同埋好銳利。

試番平時聽開啲 concert,亦即時感覺到有吾同。聲底靜左,弱音和微動態更顯著,聲音更立体,低頻亦有所增強。最特出係啲聲純淨左。聽落有煥燃一新嘅感覺。將整套系統提升去另一層次。AV 的表現也如此,相信兩聲道嘅效果更為顯著。

睇番隻隔離牛原本粒 fuse 只係一啲好普通野。同埋機尾個三組插位亦係一啲好平嘅貨色。但出嚟嘅效果好震撼,有驚喜。不禁令我大開眼界。即係話隻牛嘅線路設計有料到。如果將 fuse 同機尾插位一拼升級,一定更上一層樓。

評分

查看全部評分

可能電壓唔同左先係最大原因.
度一度.CHECK一CHECK.
330W比CD都可能好勉強.DAC就夠
回復

Ching,
個師兄話除990W外,遲啲仲有1450W或訂做更大火數。你可以按這連接看他的地址同產品。你可PM同佢傾下。
回復

sbtn622 發表於 2015-3-23 09:45
Ching,
個師兄話除990W外,遲啲仲有1450W或訂做更大火數。你可以按這連接看他的地址同產品。你可PM同佢傾下 ...

唔使.
我自己實驗過.
凡加LINE FILTER.
對聲音都係負面.
回復

樓上都講左應是用av 來試,而非兩聲道
有一點好應了解,av 和兩聲道是兩個不同世界,玩法唔同,這兩世界沒有也不是高低之分
用av 試如此,相信兩聲道會更好,這是錯誤的想法
兩聲道高低頻一cut 就 bye 了

Ps:我寫野同樓主部機無關,無聽過不敢評論,但同意樓上reply
但音響世界充滿不可能,可能真係好到突破常規都唔定
回復

好賣到要訂貨的太極牛, 大部份師兄都係買嚟玩兩聲道. 我有兩個朋友用緊. 佢哋仲係咁叫我買返部玩吓. 呢度啲兩聲道師兄買咗都有出post開心share.

睇裸照右邊嗰舊我點睇都係line filter嚟(有錯請指正). 我上過去總代理買機時聽過, 家訪時又聽過都唔覺有咩負面喎.   俾AV用既濾波牛我當年on居居咁喺舊屋夾硬插過落兩聲道, 啲聲好怪. 玩咗一輪就賣咗俾個玩av的師兄. 新屋係三相電又請Hifi電工高人嚟攪過加埋啲偏方, 啲電靚到借個咗地盒返嚟駁咗一啲分別都冇(但個地盒喺佢度借返嚟時試過係有明顯分別). 所以暫時唔考慮買隔離牛.

http://www.hometheaterhifi.com/volume_6_3/equitech15r.html
回復

多謝師兄寫報告,亦多謝以上幾位師兄的(意見)及資料.
回復

keroro2007 發表於 2015-3-23 22:28
好賣到要訂貨的太極牛, 大部份師兄都係買嚟玩兩聲道. 我有兩個朋友用緊. 佢哋仲係咁叫我買返部玩吓. 呢度啲 ...

試下鬆左兩口絲帽BYPASS個LINE FILTER試完再REPORT
回復

伏喱哩 發表於 2015-3-24 15:18
試下鬆左兩口絲帽BYPASS個LINE FILTER試完再REPORT

我根本冇買到,你叫我拆開來試即係玩我啫

呢度有玩太極牛的師兄個個都話佢冇cut同水清有魚。我貼條link等你自己睇,佢哋貼啲裸照全部都有line filter。

我唔明如果line filter真係咁負面,點解咁好賣同咁多師兄都會讚? 除咗呢條thread, 我都見過其他師兄讚隻太極牛。

如果真係唔落line filter好,美國equi tech都應該要重金請你教吓佢哋點做牛

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... ghlight=Equi%2Btech
回復

keroro2007 發表於 2015-3-24 17:17
我根本冇買到,你叫我拆開來試即係玩我啫

呢度有玩太極牛的師兄個個都話佢冇cut同水清有魚。 ...

其實,HIFI野加D琳琳嬸嬸野落穀入面.等你地打開見好似好重料.
咪可以收貴D囉.
LINE FILTER入面.幾條CORE仔.三四隻CAP仔.可以講九成唔係靚料.你萬幾銀條電源線.駁入去.
我公司一年都有三四單.
燒LINE FILTER.臭到嘔同有毒.

如果LINE FILTER真係咁正.你就會見到所有數碼野(CD/DC)都整件啦
回復

果然天外有天,我今日真係學到好多野
回復

伏喱哩 發表於 2015-3-24 19:16
其實,HIFI野加D琳琳嬸嬸野落穀入面.等你地打開見好似好重料.
咪可以收貴D囉.
LINE FILTER入面.幾條CORE仔 ...

嘩! 落咗line filter對聲音方面一定係負面!? 照你咁講我同呢度咁多個師兄一定都係唔識聽嘢.

Equi tech同Furman(喺裸照度睇Furman係用另一種line filter)啲設計師全部都係專登放啲垃圾入去呃錢. 件垃圾仲又易燒又臭又有毒. 咁都仲唔止, 最慘係用專登整到自己啲器材衰聲啲再賣三萬幾蚊. 用兩萬幾蚊Furman嗰啲專業音樂製作人同技術人員全部都係唔識嘢.

各名牌大廠冇重金禮聘你教佢哋設計隔離牛真係佢哋一大損失.

回復

keroro2007 發表於 2015-3-25 10:52
嘩! 落咗line filter對聲音方面一定係負面!? 照你咁講我同呢度咁多個師兄一定都係唔識聽嘢.

Equi tech ...

嘈係冇用.
自己落手.BYBASS咪知真相.

唔同左聲=/=好左
回復

伏喱哩 發表於 2015-3-25 15:29
嘈係冇用.
自己落手.BYBASS咪知真相.

我根本冇同你嘈,我只係覺得好好笑。尤為係設計師專登擺啲又易燒又臭又有毒的零件入去隻牛嗰度去整到啲聲負面晒而只係為咗令啲買家開蓋時睇落去好似好足料嗰吓!

我總結咗你自己講過嘅嘢已經俾大家睇倒你的論據係幾咁荒謬

你睇唔明中文?我冇買到點拆開嚟試bypass呀?為咗證明一個講嘢唔make sense的網友係錯要我去拆人哋隻牛!?
定係你諗住專登叫我做啲我冇可能做到嘅嘢想攞個尾彩咋?

哦!定係你係想我bypass之後㚒硬話好聲咗咋吓嘛?又係用你話好聲我話唔好聲大家打和呢招嚟落台?

回復

我屋企做左4組獨立電, 仲洗唔洗用隔離牛? 定係直插好O的?
回復

patwong1998 發表於 2015-3-26 17:30
我屋企做左4組獨立電, 仲洗唔洗用隔離牛? 定係直插好O的?

師兄,係自己電箱分出4個細制同拉左4組線到器材,right? 隔離牛主要令其他電器作出電氣性分隔,如果屋企多會發出較大電嗓的電器(如:冷氣,風扇,氣泵,水泵之類). 不彷一試用隔離牛,應該會有顯著改善.
回復

keroro2007 發表於 2015-3-26 00:16
我根本冇同你嘈,我只係覺得好好笑。尤為係設計師專登擺啲又易燒又臭又有毒的零件入去隻牛嗰度去整到啲聲 ...

冇用就咪講(嘈)咁多.
我叫有果D又有能力就去BYBASS.
冇就買左先講.
回復

伏喱哩 發表於 2015-3-27 11:08
冇用就咪講(嘈)咁多.
我叫有果D又有能力就去BYBASS.
冇就買左先講.

師兄,例如小弟講可以嗎?
牛係小弟做ga,加上line filter當然有原因。
而且唔止我會加,好多品牌會加,其實簡單到一粒電阻一粒電容一個電感都可以係line filter,
我大膽講句市面上的音響最少超過三成都有不同型式的line filter,只係有個盒定係加左係電路上面.
你一句有line filter 對聲音都係負面,幾乎將世界各地全心全職做產品同研究ga人所付出的時間同心血講到毫無意義。

我好興趣知師兄基於幾多次by pass或者有咩數據做基礎去講呢句說話?
回復

Line filter 對digital產品效果比較大, 而且都係正面多
回復

我見不少歐洲機係有裝iec inlet filter。
回復