新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7556|回復: 13

[喇叭] 請教B&W 804D / 803D / KEF Reference 3

本人喜歡Jazz,人聲及流行曲,最近到showroom 200-300呎房聽804d,覺得低音唔夠,sales說在約150呎低音,情況應不同。

今天到KEF試Ref3,低音返晒。但804D同Ref3價錢距離足夠我買803d.

想請教1.其實804D 是否在150呎空間D低音是可接受?2. 803D better Ref3? 3.b&w是否5年後易賣D及比例上loss小D。4.你們會買上述那一對?謝謝Ching意見!
802D or reference 5 好似好的 !

考慮下!
回復

我都想 。想花最小錢的804唔知係我聽慣舊KEF比較重低音,所以覺得804低音唔得,定我聽壞對耳??
回復

不如去試埋 Ben sir 的 Volent VL-2,我好 buy。
http://www.volent.com.hk/?page_id=68
回復

What about
Dynaudio Contour S 5.4,3.4
or
Dynaudio Focus 380,340,260
or
Dynaudio Excite X38,X34
or
Dynaudio DM 3/7

So many Dyna is demoing at Taiwan Audio Show la
回復

803 D 配搭後級好重要  .
揀好喇叭先係最重要 ,買錯 ,易請難送 !
由其 803 D 無留原裝盒內發泡膠 ,搬運實有損花 .

評分

查看全部評分

回復

你用緊咩機都係好重要既因素喎
回復

我用緊AR VSi 75 integrated Amp.....C Hing 請賜教

回復

搵下啲二手…有啲好抵玩
回復

無250呎地方,食唔落803.
回復

聽過803D2,低頻都好正
回復

"804D 是否在150呎空間D低音是可接受?"
YES
"無250呎地方,食唔落803D"
Agreed.
回復

petery 發表於 2015-4-9 14:13
"804D 是否在150呎空間D低音是可接受?"
YES
"無250呎地方,食唔落803D"