新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11304|回復: 38

[請教] 請教投影幕

請教各位大師兄,小弟打算買Epson TW8200機 ,會睇3D,希望投110",8k budget ,請問應該買乜牌子幕?
電幕係咪只能買到Grandview?
幕好重要, 俾多少少買個好尐嘅幕, 通常換幾次機都未洗換幕 !

起碼 OS 喇 !

評分

查看全部評分

回復

8千預算110吋電幕,真係冇乜選擇!
回復

os la
回復

咁請問OS係咪選Matt幕?大約幾錢到?

其實我手拉幕都可以考慮,反正裝幕個天花位都無插蘇。地下雖然有蘇位,但拉明線驚好肉酸,怕過唔到老虎個關

手拉幕係咪好易「巢」?
回復

落新成田打下價啦,OS 應該會貴好多,尤其新嗰隻拉缐電幕

評分

查看全部評分

回復

alexlyf 發表於 2015-4-1 11:10

其實我手拉幕都可以考慮,反正裝幕個天花位都無插蘇。地下雖然有蘇位 ...

回復

alexlyf 發表於 2015-4-1 11:10

其實我手拉幕都可以考慮,反正裝幕個天花位都無插蘇。地下雖然有蘇位 ...

小心D就不會咁易「巢」

評分

查看全部評分

回復

除左巢, 仲有好多問題:

1. 如果你幕下擺滿器材, 要用手去拉幕係好唔就手
2. set 畫面又係好「論盡」, 8200 有 lens shift 都好D, 如果個幕係拉到盡又會再好些少,電幕次次落同一個位就簡單好多

評分

查看全部評分

回復

順勢一問,Grandview可以去邊度打價呢?
Thx
回復

我都係Epson 8200用家,亦係用緊Grandview 120"拉繩幕,之前用過OS同菊池幕,以性價比嚟講我覺得Grandview抵用,尤其你用上110",如用手拉幕長期拉上拉落,一定會出現V形波浪紋,雖則我而家隻幕有少少卷軸紋,亦有一個黃豆般既凹痕,但睇戲時不大礙眼,而且正如以上師兄所講,電幕的確方便好多,係親戚朋友面前落隻幕落嚟真係好型呢....

評分

查看全部評分

回復

BoB182 發表於 2015-4-1 23:11
順勢一問,Grandview可以去邊度打價呢?
Thx

可以打去專業影院搵Ivan...

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2015-4-1 23:25
可以打去專業影院搵Ivan...

收到,得閒上去八下Size先
回復

多謝各位大大意見,小弟今日去左睇下d幕。睇左小小OS Pure Mat II EX 同 Grandview,初步感覺OS較高contrast同色彩飽和d。我應該都係買電幕,等我屋企老虎同d細路可以易用d,如果唔係一開機又黎煩我

今晚度真尺寸先

有個問題,我要買HDMI線給TW8200,請問應該買什麼線?(十幾米長,要兩條。係咪有分乜version 例如1.4, Category 2?我睇Epson個網都揾唔到係乜野規格)基本要求訊號穩定就得,請各師兄指教。
回復

如果10m左右夠長,highly recommend Monster UltraHD Black Platinum , 如果唔夠長不如諗下Optical HDMI, Rainbow Fish or Celerity, 但有時要夾下機!

評分

查看全部評分

回復

alexlyf 發表於 2015-4-2 00:03
多謝各位大大意見,小弟今日去左睇下d幕。睇左小小OS Pure Mat II EX 同 Grandview,初步感覺OS較 ...

建議師兄唔洗買兩條貴HDMI。
1條有牌子HDMI 由 Blu-Ray 直入投影,
1條平野由Av amp上投影做Setup或士啤用。
回復

BoB182 發表於 2015-4-2 18:07
建議師兄唔洗買兩條貴HDMI。
1條有牌子HDMI 由 Blu-Ray 直入投影,
1條平野由Av amp上投影做Setup或士啤 ...

多謝師兄,我部老爺AV Amp連HDMI輸出都無...

第二條線係諗住俾Xbox 360或TV Box用。 (Oh shit,記錯我部老爺版Xbox好似只得色差
回復

alexlyf 發表於 2015-4-2 18:29
多謝師兄,我部老爺AV Amp連HDMI輸出都無...

第二條線係諗住俾Xbox 360或TV Box用。 ...

咁呀
一於連Av amp一次過升級啦
回復

請問師兄們,邊到有適合Epson 8200用的掛牆架?原裝的天花架吊得部機太高,有無計?希望如果掛牆可以掛低d。
回復

BoB182 發表於 2015-4-2 20:31
咁呀  
一於連Av amp一次過升級啦

我荷包乾塘啦 ,第時先啦
回復