新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 23361|回復: 46

[官方測試報告] racewong report - Isotek EVO3 Titan

上篇EVO 3 SIMGAS在文中尾段寫上引句 -

部SIGMAS用到依家, 我完全無投訴, 但如果你問我會否考慮入手? HMMMM....

我想試埋新既TITAN EVO3先再決定. 哈哈.

希望可以快D借到啦. 到時就可以睇下新款既TITAN EVO3喺我套屏風組合上, 有咩更驚人的提升啦.

估唔到隔兩天就收到代理電話, 話SEND埋部TITAN EVO3比我玩. 咁我咪話好囉, 順手諗住PACK番部SIGMAS EVO3比代理. 點知代理竟然毒到話: 唔駛收部SIGMAS啦, TITAN + SIGMAS一齊玩, 仲堅呀!

就係這一句話, 一星期後, 我屋企就放左兩部TITAN EVO3 + SIGMAS EVO3了.

先去相片.

先介紹一下這全新ISOTEK TITAN EVO3吧! 同上一代G2一樣, 機背後有兩個電源插位比一般用家使用, 就算好似我咁一對MONO BLOCK亦不需擔心. TITAN本身就係專設計比後級, 拖板, 超低音喇叭等等高耗電量器材使用.

至於你地見到有個圓型插位既野, 就係ISOTEK既Multi-Link. 至於這MULTI-LINK點玩, 我一陣再同大家講解.

而入電位一樣使用20A, 所以TITAN EVO3都會跟埋一條入門級既PREMIER PC比你. 而墊腳就用上三粒好似金屬物料既圓腳.

測試篇

由於我間屋裝修既時侯, 已拉左三組獨立線比我玩HIFI, 所以今次我就諗左兩個測試方案.

1) SIGMAS及TITAN直入牆蘇取電, CD8及REF5se就插SIGMAS, 而本來一對BRYSTON就由SIGMAS換成插TITAN.

2) TITAN直入牆蘇取電, 再經一條MULTI-LINK供電比SIGMAS. (代理已為我準備了一條MULTI-LINK插頭既20A電線)

CD8及REF5se一樣插SIGMAS, 一對BRYSTON就照舊插TITAN.

未開機前, 我自己諗, 從最基本既邏輯諗法, 方案一會好力D, 但會燥D. 方案二就通透D, 幼細D. 各有好處. 這應該是最終結果吧!

誰知結果有點出人意表, 連我都跌眼鏡.

方案一)
1) SIGMAS及TITAN直入牆蘇取電, CD8及REF5se就插SIGMAS, 而本來一對BRYSTON就由SIGMAS換成插TITAN.

將對BRYSTON插入TITAN開聲, 都唔駛一首歌, 就知道TITAN對於後級供電質數黎講, 實在比SIGMAS好太多了. 從邊度開始講起呢?! HMMMM.......

一直以黎我都善用我既權利, 可以試到好多DREAM GEAR! 正所謂~試啱先買. 永無買錯. 就好似我依家用緊既一對BRYSTON 7B.

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... ton%2B7b&page=1

以價論聲, 收晒貨有凸. 但人總有求知慾. 所以再向代理借對28B回家測試. 這行動令我深深體會了原廠升級可以對音質音色提升幾多.

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... light=bryston%2B28B

點解無端端會講番對BRYSTON?! 咪就係要解釋本文主角TITAN EVO3既用後感囉. 簡單D講就係對BRYSTON 7B好似升左級咁. 以我記憶, 7B + TITAN EVO3雖然未能去到28B既感覺! 如果28B係贏7B兩條街, 咁7B+TITAN EVO3就能追近一條街.

唔知大家有無UPGRADE同廠後級既經驗. 這正正是我這次試TITAN EVO3的感覺. 講得出既音質音效, 全面提升. 當中尤以控制力最易聽到. 因為今次既提升係全面性, 所以我唔會再用聽咩CD, 提升左咩...等等去形容了.

所以我聽左這[方案一]一星期後, 就實行[方案二].

2) TITAN直入牆蘇取電, 再經一條MULTI-LINK供電比SIGMAS.

我預期既幼細, 分隔度, 聆靜度果然比方案一優勝, 但最估唔到既係力水 / 控制力方面, 一D都唔輪蝕. 聽同一首爆棚古典, 我可以再開大多五度音量. 我一試就試多一個星期, 聽番晒我在[方案一]聽過既碟. 發覺控制力真係一D都無弱到. 反而仲好似強左小小.

我自己就唔明白ISOTEK究竟點可以做出這效果, 我只係以一個發燒友既心態去評這套TITAN + SIGMAS EVO3. 我覺得我今次試機應該又奶野.

我搵左咁耐都未搵到28B二手, 但經過今次既測試, 這套ISOTEK竟可將我套機提升至另一層次. 講真, 新機我就一定買唔起啦, 唯有等下二手睇下幾時先有一套TITAN+SIGMAS出售吧.

Isotek EVO3 Titan 定價 $40,000
實價應該唔駛三萬.
代理 - HIFI德.

評分

查看全部評分

睇到有D心動添
回復

以我經驗,Titan用靚釘/腳去墊,起碼再靚多10個巴仙呀!
回復

ernest 發表於 2015-4-25 00:30
以我經驗,Titan用靚釘/腳去墊,起碼再靚多10個巴仙呀!

我都知道呀! 不過我無晒墊材比部TITAN, 否則應該會更靚聲.
回復

丫! SORRY呀! B兄.

忘記了添!
回復

回復

精彩文章, 搞到我心郁郁, Titan + Nova 一直係我心中想要 Upgrade 的補品的首位, 奈何呢幾年患上絕症 "荷包乾硬化".....
題外話, 想問吓, Nova 同 Sigma 有乜分別 ?
回復

睇到有D心動添x2
回復

Will Titan also help to improve the same level on class D power amp ?
回復

流矖口水!如果有得先試後買的確正!
回復

極之非常萬分好很毒
回復

鎗王版主,使唔使咁毒呀! 如果三皮唔使真的好吸引,但屋企細放唔落冇計
回復

令人心動的精采報告。
回復

好吸引,買哂2件,真係要食樹皮 。 :-(
回復

ernest 發表於 2015-4-25 00:30

我都有興趣,Hifi架冇位,打棟放唔知有冇問題
回復

當天考慮TARA Labs 25 LE 或 Titan, 結果先揀前者。Titan 希望明年可以完成啦
回復

karsonkwan 發表於 2015-4-25 12:38
我都有興趣,Hifi架冇位,打棟放唔知有冇問題

好似我咁放地下囉
回復

rocmanb 發表於 2015-4-25 01:21
精彩文章, 搞到我心郁郁, Titan + Nova 一直係我心中想要 Upgrade 的補品的首位, 奈何呢幾年患上絕症 "荷包 ...

Sigmas係上一代G2 nova + G2 titan既混合體
回復

racewong 發表於 2015-4-25 13:57
好似我咁放地下囉

地下放左十仔。。。都冇位平放了
回復

Law記 發表於 2015-4-25 09:48
極之非常萬分好很毒

咁羅大人應該馬上立刻行動出手解毒
回復