新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3284|回復: 21

[請教] 聴黑膠時出現尖高頻

當由Phono amp出AV amp,就會發出超高頻尖聲(不是胡胡聲),大約持續20-30秒就會停5-10秒左右,之後有會持續重覆。高尖頻好大聲,根本冇可能聽歌。但當不用phono amp,膠盤直入AV amp phono in嘅話就有小小攺善,不過都有以上情況但冇咁大聲。
以上兩種情況,有時又會冇出現,之前試過搬去其他位置,用其他供電蘇位試過都冇用。聴CD就完全冇以上問題,只是聴黑膠出現。所以想請教各位師兄係乜問題?喇叭嘅回流聲?有咩解決方法?
Rca缐有冇屏蔽?
回復

經phono amp就入普通line input,或者唔用phono amp直入amp嘅phono in。用緊乜頭呀?啲阻抗容抗set好未?VTA及VTF set好未?set吓個盤同phono先啦。
回復

多謝師兄。RCA缐有屏蔽。
回復

Samuelt 發表於 2015-5-3 00:05
經phono amp就入普通line input,或者唔用phono amp直入amp嘅phono in。用緊乜頭呀?啲阻抗容抗set好未?VT ...

而家用RCA,請問乜野是阻抗容抗?上網查過,但意思不太理解,請問係點set呢?Vta,vtf 都set咗。而家問題連盤未著機。一開AV Amp既2聲道就有,都根本未播碟巳灰心。
回復

terencekan 發表於 2015-5-3 00:48
多謝師兄。RCA缐有屏蔽。

但屏蔽有冇落地
回復

對不起,落地即係?有叉個種?還是用地缐包住RCA頭付近,再入三腳插頭嘅水缐位後再入牆?唔好意思有冇相片提供一下來參考。
回復

當唱盤去phone amp 呢段Rca 線一定要有屏蔽而屏蔽要有叉仔帶走佢
回復

我試過單邊一隻喇叭,不斷發出低頻,最後發現原來mm唱頭出事,因初玩黑膠,由頭至尾,搞咗我幾日,先搵到根源。
回復

另外一個可能是摩打的噪音帶左上訊號,有啲舊盤設計上有模病,如上一代嘅project debut,要在摩打同盤連接位粒鑼絲上加粒軟膠解決。另外盤嘅地線必須接去phono個地!
回復

terencekan 發表於 2015-5-3 00:53
而家用RCA,請問乜野是阻抗容抗?上網查過,但意思不太理解,請問係點set呢?Vta,vtf 都set咗。而家問題 ...

睇吓唱頭個規格,會講點樣set阻抗(impedience)同容抗(capacitance)的數值;在phono amp set,睇下說明書啦!另外就注意地缐要接phono.
回復

檢查接地是否正確
回復

多謝各位嘅建議,一個一個試下先。
回復

首先樓主話明唔係胡胡聲, 係高頻聲, shielding,grounding做唔好一定係胡胡聲 or 會聽到radio聲. 發出高頻噪音一定係parts有問題.

更明顯嘅係唔經phono入amp 噪音仍有但就細聲啲,一字咁淺因為經 phono入amp即係經phono放大咗先入amp噪音自然大咗!

所以好明顯係唱頭問題.

估錯唔好打頭,我只係初哥

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2015-5-4 01:48
首先樓主話明唔係胡胡聲, 係高頻聲, shielding,grounding做唔好一定係胡胡聲 or 會聽到radio聲. 發出高頻噪 ...

師兄,謝謝你的分析,無錯我剛換咗headshell,因為之前嗰好舊,唱頭問題是否headshell?接合上出現問題?應該要check,注意部分是什麼呢?我真係新手,希望請師兄指教一下,因為而家嘈到聴唔到歌,好蝕氣。萬分感激!
回復

terencekan 發表於 2015-5-4 16:31
師兄,謝謝你的分析,無錯我剛換咗headshell,因為之前嗰好舊,唱頭問題是否headshell?接合上出現問題? ...

我意思係好大可能唱頭本身打柴.  既然你換headshell出事,如果舊headshell仍在即管試換番舊headshell, 不過headshell出事機㑹好低.  最好搵過另一個唱頭試試.

其實玩音響出事好多時都係換機時唔知乜原因整瓜咗啲嘢. 我自己就試兩次用開正常嘅機賣畀二手佬同朋友,過咗幾日去二手舖同我講"你部機瓜咗過噃!" 甘我就食咗隻死貓!
回復

GREENSPAN 發表於 2015-5-4 22:30
我意思係好大可能唱頭本身打柴.  既然你換headshell出事,如果舊headshell仍在即管試換番舊headshell, 不 ...

明白。呢種死貓我都食過!
回復

我曾經試過唱頭接線的兩條負極(綠, 籃)調轉咗.發生過你的問題.  開大聲就有高頻Vi Vi聲.  
回復

positive feedback due to the specker sound (vibration) feedback to turntable then pick up back by 唱頭 again.
回復

樓主update 吓好喎,好想知個謎底啊!
回復