新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6292|回復: 7

[黑膠系統] 兩年唔夠,就經已儲左如此數量唱頭!

真係唔知點解,自從買左第一隻 Audio Technica 唱頭之後就喜歡左依個品牌,儲下一隻,儲下又一隻,唉真係多多唱頭殼都唔夠呀。

Audio Technica:
AT ART-2000 (千禧年記念版) (MC)
OC9-III (MC)
AT 32E II (MC)
AT 29E (MC)
AT 160ML (MM)
AT 150MLX (MM)
Yamaha:
MC-9 (MC)
Supex:
SD-900 (MC)
Shure:
15V type IV (MM)
M97xe (MM)

評分

查看全部評分

WOW OMG
回復

師兄,分享一下不同唱頭的聽感經驗好嗎?
回復

All brought from HK? Don't know they have so many models?
回復

除左隻 Audio Technica OC9III 同埋隻 Shure M97xe 響香港買之外。其餘的唱頭都係我日本既朋友幫我從本搜羅番黎。

我曾經用過既唱頭重有 Denon DL-103R, Ortofon 2M Red, Shure M447, M75EJ II, M44G, M55E。
但最後留番以上 10 隻頭。除左隻 AT 10G-RD 為記念而留底。其餘都係佢獨特既聲又或者較少有而留底。

Jazz, 人聲、小品,我比較推薦 Shure V15 IV, AT-150MLX, 同埋 Supex SD-900
Jpop, Canton pop 我比較推薦 Shure VST (依隻頭我無影出黎), M97xe, AT-2000, 及 AT29E
Classic 我比較推薦 AT OC9III, AT32E II, 及 AT-160ML

評分

查看全部評分

回復

so many models !
回復

集頭
回復

Shure V15 係好野
回復