新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9374|回復: 31

[喇叭] 幫對喇叭架加義肢

話說係半年前買 R300 時買埋對腳架 b&w stav24 s2 http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=80767

但對腳架真係令我太失望 (雖然我無對佢有幾多期望),佢頂板同底板都太單薄,更不知所謂既係砌完後兩塊板自己點 set 都唔平 (flat) 的。未放喇叭都搖得,放埋喇叭壓住都係搖!頻率係慢咗,但幅度仲大咗,因為個重心係晒上面!加釘又如何?仲搖得多,因為塊底板同張紙巾差不多咁厚。但唔加釘怕嘈到樓下.........死未?

咁呢聲點?當然唔好,灌沙呢 D 指定動作當然走唔甩,係好咗,但仲係好唔得。底音散,唔實,唔識潛,低頻定位唔得 (唔好話準,係唔得)。

忍咗佢一排,問了幾位師兄得到唔同意見,再自己左諗右諗 (唔係度,係諗,因為我唔識度,又無儀器度,得對耳)。就係用整餸用的砧板。原來係日本城呢木砧板都唔平 (對我呢個死窮鬼,做個實驗當然希望成本低,成效高,咁先符合我玩影音的原則),咁就用竹砧板,平好多,40幾蚊一塊。

前晚買咗返去墊起個架,呢底音好咗實咗沉咗,但整體 focus 鬆郁矇咗。琴晚見佢都無乜起息,一不做,二不休,俾多30幾蚊買罐沙黑噴油,5蚊鏍絲釘。

攪咗一個鐘,上好晒,放埋喇叭上去,一開聲個下真係好感動,琴晚既問題乜都無晒,之前未加既問題都無晒。現在 bass 又實又彈,又深又濶。音場同高音個到淡定咗,solid 好多,details 又再多咗,rhythm 更好,呢 beat 同 punch 真係應好多。

仲有一個 bonus,係加咗個砧板後,個喇叭高咗少少,現在同耳仔幾乎 same level 了。

看看過得一兩星期,等呢沙沉澱返晒,塊竹砧板搵到自己個 equilibrium 之後,看看呢聲又如何,好咗定差咗。

評分

查看全部評分

Ching
回復

回復

正呀,恭喜恭喜
回復

竹砧板,平好多,40幾蚊一塊。wonderful
回復

回復

點解唔用尖釘墊
回復

師兄可在縲絲上加廣告縲絲就perfect
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=attachment&aid=NjAwNzIyfDZlYmI0OWVjfDE3MTM1MTg1Mjd8MHw%3D
回復

恭喜曬。睇真只原腳真系薄過紙,有點搵笨十
回復

hksarac 發表於 2015-5-4 10:13
點解唔用尖釘墊

邊到?最底個到個幾件?

回復

ncwah 發表於 2015-5-4 10:30
師兄可在縲絲上加廣告縲絲就perfect
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=attachment&aid=NjAwNzIyfDZlYmI0OWVjfDE3MTM1MTg1Mjd8MHw%3D

係喎,我諗住定咗就油黑幾粒鏍絲收工。

Thank you!
回復

chengvin 發表於 2015-5-4 10:44
恭喜曬。睇真只原腳真系薄過紙,有點搵笨十

買個時見到係雙柱 b&w,同埋收我一千,已乜都唔記得 check ………
回復

good job...
回復

CHING好創意
回復

nice job. 如果先出結果相,應該難睇出
回復

t1174 發表於 2015-5-4 12:48
nice job. 如果先出結果相,應該難睇出

hahaha....... 咪話睇相,實物係前面都唔覺係後加的。
回復

皇天不負有心人, 佩服佩服
回復

PhantomGTR 發表於 2015-5-4 11:24
邊到?最底個到個幾件?

原來已是
回復

ma73 發表於 2015-5-4 07:57
竹砧板,平好多,40幾蚊一塊。wonderful

竹砧板用來琢豬肉牛肉會彈刀的,化震應該不是那麼好,我見你淘寶買釘那處有化震板,180人仔。

回復

PhantomGTR 發表於 2015-5-4 11:26
係喎,我諗住定咗就油黑幾粒鏍絲收工。

Thank you!

廣告縲絲都有黑色㗎
回復